Gość: Jolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Nic na siłę! Jeżeli matka chce wrócić do pracy szybko to powinno się jej to umożliwić, ale jeśli chce być w domu z maleństwem to też jej prawo. Prawdziwy dylemat! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysztof Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu ...W wielu odmianach funkcjonują takie ankiety z cyklu .." czy lepiej być młodym zdrowym i bogatym, czy też może odwrotnie.." Nie ma w tym żadnej wartości poznawczej, tylko zwykłe bicie piany. Co dla jednego jest korzystne,najczęściej jest niekorzystne dla drugiego. "Punkt widzenia - od punktu siedzenia". Niewątpliwie jest to korzystne w tzw. budżetówce i u wszelkiej maści monopolistów. Natomiast firmy małe oraz podlegające silnej konkurencji mogą zgrzytać zębami. To ich właściciele ryzykują własną kieszenią. I jak zwykle najlepiej mają związkowcy, którzy z łątwością,tą cudzą kieszenia pomiatają - bo Oni wiedzą JAK ale nie mają CZYM ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Jak zwykle: socjalizm tworzy problemy... IP: *.icpnet.pl 20 lat temu Gdyby w Polsce byl kapitalizm, nie byloby problemu: kazdy by bral tyle urlopu, ile potrzebuje: jeden by chcial 2 dni w roku, inny 30. Kazdy (z wyjatkiem nierobow i leni) bylby zadowolony. Ale poniewaz mamy w Polsce socjalizm, to o tym ile ja mam miec dni wolnych w roku dyskujuje kazdy z wyjatkiem mojego szefa i mnie... Czyli dzieki socjalizmowi osoby najbardziej zainteresowane nie maja nic do powiedzenia. I to jest kolejny dowod na to, jak kretynskim systemem jest socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiopa12 Re: Jak zwykle: socjalizm tworzy problemy... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20 lat temu Jak masz szczescie i pracujesz w "dobrej" firmie to w Kanadzie w ciagu pierwszych piecju lat pracy dostajesz 2 (slownie dwa) tygodnie urlopu. Jak nie masz szczescia to na twoim cotygodniowym czeku jest pare dolarow za urlop. .......zabawne jest ze nikt sie nie oburza,nie protestuje....... a moze Kanada to "czarny lad czlowieczenstwa"? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiopa12 Re: Jak zwykle: socjalizm tworzy problemy... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20 lat temu 2 tygodnie urlopu rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracuś Re: Jak zwykle: socjalizm tworzy problemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Wpełni podzielam twoj poglad jak i zdanie Krzysztofa Zważywszy iż 70% pracowników zatrudnia sektor prywatny trzeba zapytać tych którzy tworzą stanowiska pracy, kalkulując czy to się opłaci i da się sprzedać. Decydujący głos należy do tego kto wykłada pieniądze a nie oszołomów związkowych rozdających nie swoje. Zdrowo myślący szef firmy wpełni zadba o dobrego pracownika i dogada się z nim bez cwaniaczków związkowych. Wystarczy aby Sąd stał na straży przestrzegania umów pracowniczych. Urlop wypoczynkowy należy się za przepracowany okres i jeśli będzie to rozsądny wymiar, firma musi to wkalkulować w cenę usługi czy produktu uwzględniajac przy tym konkurencję. PROPONUJĘ 1 dzień urlopu za miesiąc pracy, a więc po roku 12 dni roboczych. Za wieloletnią pracę w danej firmie należy go nagrodzić, i tak od trzeciego roku 1 dzień dodatkowego urlopu za każdy rok ale nie wiecej jak 20 dni roboczych w sumie. Za pracę szkodliwą dla zdrowia 1 dzień za każdy następny rok pracy nie więcej jak 5 dni w sumie. Urlop wypoczynkowy za pracę a nie za chorobę Jaką firmę stać na zapłacenie za 2 miesiące urlopu wypoczynkowego i 2 miesiące zwolnienia chorobowego młodej kobiety która po miesiącu pracy, oznajmiła o swoje 2 miesięcznej ciąży, pojawiając się w pracy po urlopie maciężyńskim z kolejnym miesięcznym zwolnieniem lekarskim. Jaki związkowiec może zapłacić za taki gest wynikający z Kodeksu Pracy. Wyjście pozostaję jedno - nie zatrudniać młodych kobiet. Może o to chodzi? Jest to nie sprawiedliwe społecznie aby za czas nauki premiować urlopem. Ta paranoja powoduje nie chęć zatrudniania absolwentów wyższych uczelni (50% bezrobocia w tej grupie). Czy o to chodzi zfrustrowanym związkowcom po zawodówkach. Łatwo rozdawać nie swoje, celem uzyskania poparcia wyborczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg wymiana poglądów z szefem IP: *.net.autocom.pl 20 lat temu nader często wygląda tak, że przychodzisz ze swoimi propozycjami, z wychodzisz z jego... Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? 20 lat temu DOSKONAŁY... proponuję zamienić czas urlopu z czasem pracy i wstąpić do PiSS. Tylko kto nas wyżywi bo rząd to jak wiadomo sam sie wyżywi i wyleczy. A my??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.pucka.gda.pl 20 lat temu no fajnie ja tam mam "cichą" umowę na papierze, że muszę przepracowa 220 godzin miesięcznie i mam z tego tytułu 1900 zł netto i do tego jestem na tak zwanej "działalności gospodarczej"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Wszystko co robią zbrodniarze z pisu jest złe... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Najlepiej, gdybyśmy wszyscy byli wolontariuszami IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu I pracowali non stop przez 24 godziny, za darmo oczywiście :-)))))))) Wot polska odmiana........nie wiem czego - na pewno nie kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Przecież chcą dni wolne liczyć więc będzie to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Przecież w nowym planie dni wolne mają także być wliczane do ewentualnego urlopu więc faktycznie wyjdzie prawie na to samo, co jest dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byznesmietek Moi pracownicy sami rezygnują z urlopów ,bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu tak jest im dobrze u mnie ,a jak już wezmą to skracają ,ponieważ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu A mi jest wszystko jedno byle było stabilnie.Tzn. urlop zaplanowany w porozumieniu z pracodawcą i po urlopie stabilna praca a nie zwolnienie.Tego nie gwarantuje dopuszczenie do decyzji Lewiatana z p. Bochniarz i Malinowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.autocom.pl 20 lat temu jak zwykle debile zajmuja sie duperelami zamiast konkretami , becikowe , praca w niedziele ,urlopy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata z usa Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20 lat temu w usa po roku pracy masz 5 dni urlopu, po 5 latach masz 10 dni i nie ma tu chorobowego wiec jak masz grype bierzesz urlop! nad czym rozdzirac szaty? przyjezdzajcie do usa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncja Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu na czym miałoby polegać to wydłużenie? bo jeśli jest to ta chora propozycja, która już kiedyś była omawiana (wydłużenie urlopu w zamian za wliczanie doń sobót) to ja serdecznie dziękuję:) wolę po staremu wolę stanowczo skrócenie tygodnia pracy - z wielu powodów. Przede wszystkim - wielu osobom bardzo trudno wyrwać się na urlop i mało znam osób, które przysługujące im dni zgodnie z przepisami wykorzystują w danym roku. Po drugie - urlop każdego pracownika to jakaś dezorganizacja pracy dla firmy (ktoś kogoś musi zastąpić, spada efektywność itd), krótsze godziny pracy wymusiłby dostosowanie zadań do takiego a nie innego rytmu (zwiększenie zatrudnienia), wszyscy byliby w tej samej sytuacji, a nie byliby dociążani na dłuższy okres podwójną dawką obowiązków, kiedy ktoś inny pójdzie na urlop. Pracodawca nie będzie zatrudniał nowych osób na zastępstwo urlopowe - wdrożenie nowej osoby do danych obowiązków na 2-3 tygodnie zwyczajnie się nie opłaca. W przypadku krótszego tygodnia pracy - jest większe prawdopodobieństwo że chcąc nie chcąc - będzie musiał. względy rodzinne też są tu jakimś argumentem - dzieci nie wychowuje się tylko na urlopie a cały rok, w dobie pracy do 17-tej i godzinnych dojazdów krótszy tydzień pracy ma niebagatelne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.Orawski 26 dni wystarczy IP: *.76.classcom.pl 20 lat temu 26 dni urlopu to w zupełności wystarczy, to jest przecież 5 tygodni urlopu ! Lepiej aby ekwiwalent za niewykorzystany urlop nie przepadał po 3 latach tylko aby był obowiazkowo wypłacany przed upływem 3 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DANTES.E Re: 26 dni wystarczy IP: *.chello.pl 20 lat temu I tak nie mogę tego wykorzystać, w wakacje nie bo mam wtedy szczyt sezonu i szef poleci po premii a to 50% moich zarobków, zima jak jest martwy sezon wtedy i szef krzywo patrzy nadal i ja nie chcę bo zarobki marne .... a propozycje to oszustwo zwykłe!! każdy mówi o wydłużeniu ale nikt nie wspomina ze chodzi o dni kalendarzowe a nie robocze jak do tej pory, czyli wychodz na to samo tyle ze pewnie przy okazji uchwala to ze łatwiej będzie pracowników zwalniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Ja mam po 3 latach pracy 20 dni IP: *.nycmny.east.verizon.net 20 lat temu i wszyscy mówią, że mam dobrze. Oczywiście nie narzekam, gdybym chciał więcej zostałbym w Polsce. Europa nigdy nie dogoni USA, Kanady i Astralii bo jest za bardzo socjalna. Czy ktoś pomyślał, że za te długie urlopy zapłacić musi pracodawca? A potem wszyscy się dziwią, że bezrobocie wysokie itd. 26 dni to i tak za dużo a niektórym się zachciewa 40 dni, to przecież dwa miesiące w roku! Za które musi zapłacić pracodawca, nic dziwnego, że woli nie zatrudniać lub zatrudniać "na czarno" Odpowiedz Link Zgłoś
trenti Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? 20 lat temu pracusiem to ja nie jestem i lubię wypady na "zieloną trawkę", ale jakoś nigdy jeszcze nie zdołałem wykorzystać całego urlopu. Weekendy w zupełności wystarczają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: En Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu dluzszy urlop,ale za to soboty i niedziele wliczane do urlopu. Na jedno wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: 193.24.24.* 20 lat temu no i tego nie rozumiem... OK niedziele i soboty wliczane do urlopu, ale jak wezmę sobie urlop od poniedziałku do piatku i potem od wtorku do piętku w kolejunym tygodniu ..to co też mi zaliczą jakieś weekendy do urlopu? Bo jeśli nie to jednak można bedzie wyciągnąć więcej dni wolnego Odpowiedz Link Zgłoś
pansloik Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? 20 lat temu bzdury piszą, wcale nie jesteśmy krajem o najdłuższych świętach ani długich weekendach, Austria: 16 dni, Węgry: 10 dni, Szwecja: 16 dni, Polska: 11 dni, Niemcy: 15 dni, Litwa: 11 dni, Kanada: 12 dni, uwaga: Japonia: 18 dni, Czechy: 13 dni, Dania: 12 dni, Finlandia: 12 dni, Francja: 14 dni: Hiszpania (sic!!!) 11 dni, Irlandia: 11 dni, China 11 dni, Portugalia 14 dni. Krócej od nas mają tylko: Wielka Brytania 10 dni, Ukraina 9 dni, Szwajcaria 7 dni, Rosja 10 dni. Więc skąd te bzdury w artykule? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadrowa Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.chello.pl 20 lat temu Od 28 lat jestem kadrową i uważam, że to następny durny pomysł ustawodawców. O ile pamiętam Komisja Kodyfikacyjna Kodeksu Pracy miała stworzyć jednolity tekst kodeksu pracy, w którym nie byłoby dawno skreślonych arytykułów i paragrafów. Ostatni godzinowy sposób naliczania urlopów wypoczynkowych dla pracowników - zwłaszcza zatrudnionych w równoważnym czasie pracy - jest dobry i sprawiedliwy. Poporzednia zasada proporcjonalności urlopu do czasu przepracowanego w danym miesiącu - była beznadziejna. Na szczęście obowiązywała tylko w jednym roku. Do wymiaru urlopu nie powinno zaliczać się szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Florka Re: Dłuższe urlopy wypoczynkowe to dobry pomysł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Jestem za skróceniem tygodnia pracy. Będzie to z korzyscią dla dzieci i rodziny. Urlop pozostawic bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś