chilli_pepper 20 lat temu Czy ktoś ma jakiś przepis na dobry, nieskomplikowany chlebek razowy z maszyny severin ? Nie ma w załącznikach takiego przepisu. Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredrus Re: chleb razowy z maszyny 20 lat temu Przede wszystkim potrzebujesz maki gruboziarnistej, jesli to ma byc pszenny, to najlepsza jest Graham Skladniki: 5 lyzeczki do herbaty drozdrzy 100g. oleju roslinnego 100g. miodu 700g. maki gruboziarnistej (Graham) 100g. mleka w proszku 1 1/4 lyzeczki do herbaty soli Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: chleb razowy z maszyny 20 lat temu @ chili_pepper Odpisz jak sie chlebek udal Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
chilli_pepper Re: chleb razowy z maszyny 20 lat temu Dzięki fredrus Napisałeś/Napisałaś same składniki ale co dalej. Jak to wymieszać i włożyć do maszyny ? Mam to wsypać wszytko i zamknąć wieko i niech się samo robi ? Dzięki za podpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: chleb razowy z maszyny 20 lat temu chilli_pepper napisał(a): : > Dzięki fredrus > Napisałeś/Napisałaś same składniki ale co dalej. Jak to wymieszać i włożyć do m > aszyny ? > Mam to wsypać wszytko i zamknąć wieko i niech się samo robi ? > Dzięki za podpowiedź:) Tak, wlasnie tak, nalezy wszysko wrzucic do maszyny, zamknac wieko i nastawic maszyne. Nie znam twojej maszyny, ale zasady sa podobne. Zreszta, najlepiej przeczytaj instrukcje obslugi. Ooo... podajac Ci przepis pominolem pomylkowo jeden bardzo wazny skladnik - wode.Oto wiec podaje Poprawiony przepis z uwzglednieniem wody. Poprzedni przepis byl bledny, bo orginal jest amerykanski i wystepuja w nim amerykanskie miary, a ja w pospiechu popelnilem bledy przy zamienianiu miar amerykanskich na na metryczne Oto orginal i poprawione moje tlumaczenie i przelicznik: INGREDIENTS: 2 1/2 teaspoons instant yeast OR 1 packet active dry yeast dissolved in 2 tablespoons water 1 1/3 cups water 1/4 cup vegetable oil 1/4 cup honey, molasses or maple syrup 3 1/2 cups King Arthur Traditional Whole Wheat Flour 1/4 cup nonfat dried milk 1 1/4 teaspoons salt Skladniki: 800g. maki gruboziarnistej (Graham) 300g. wody 60g. oleju roslinnego 60g. miodu 60g. mleka w proszku 2.5 lyzeczki do herbaty drozdrzy 1 1/4 lyzeczki do herbaty soli PS: Powodzenia i pochwal sie wynikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś