Dodaj do ulubionych

Cytologia ratuje życie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20 lat temu
A dlaczego nalezy powstrzymac sie od wspolzycia? z tego co wiem to w wyniku
bedzie notatka "obecnosc plemnikow". Czy to ma jakis wpływ na wynik badania?
Obserwuj wątek
    • Gość: uratowana Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      jeśli jest prawidłowo wykonana/miałam II stopień/a po miesiącu inny lekarz
      zdiagnozował raka,gdybym nie była uparta i wierzyła cytologi że II stopień to
      dobrze.Dziś byłoby zbyt pózno.
      Zbyt mało sie pisze o raku szyjki macicy.
      A tak samo zabija jak rak piersi,o którym głośno wszędzie.
      A wogóle to mnie bulwersuje fakt iż w większości pisze się jak to wszyscy znani
      uzdrowieli.
      Pisze sie o raku jak o grypie.
      A o konsekwencjach po radioterapi,o diecie,o powikłaniach, o psychice chorego!!!
      Kasia miała 31 lat odeszła- zostawiła dwoje małych dzieci
      Ela zostawiła 10 letnią córkę
      Magda miała 7 mies. synka i 23 lata
      Agata 19 lat nikła w oczach,walczyła dzielnie z przerzutami.
      O tych też trzeba pisać,aby przemówić do kobiet.
      • Gość: Ania Re: Cytologia ratuje życie IP: *.czuby.org 19 lat temu

Zgadzam sie z Toba uratowana. Jak przeczytalam na www.hpv.com.pl, ze 60 % Polek
        nigdy nie robilo cytologi to mnie zmrozilo. Przeciez to nic nie kosztuje.
        • toto1111.toto Re: Cytologia ratuje życie 18 lat temu
          Gość portalu: Ania napisał(a):

>
          > Zgadzam sie z Toba uratowana. Jak przeczytalam na www.hpv.com.pl, ze 60 % Polek
          > nigdy nie robilo cytologi to mnie zmrozilo. Przeciez to nic nie kosztuje.

nie kosztuje???????? bzdura!!!!!!! wizyta 80 zł, cytologia od 40 do 80 zł, to samo biocenoza pochwy, nic nie kosztuje????????????
          • Gość: Izaa Re: Cytologia ratuje życie IP: *.chello.pl 17 lat temu
            wystarczy iść do porządnej przychodni na głupie badanie, zrobi ci wywiad i
            cytologie, za którą nic płacić nie będziesz!
            sama byłam i jakoś nie straciłam na tym nawet złotówki.
            no chyba, że jak ty wybrałabym się do jakiegoś super extra prywatnego gabinetu
            ginekologicznego.
          • miska_malcova Re: Cytologia ratuje życie 17 lat temu
            > nie kosztuje???????? bzdura!!!!!!! wizyta 80 zł, cytologia od 40 do 80 zł, to s
            > amo biocenoza pochwy, nic nie kosztuje????????????

kosztuje, kosztuje, ale nie tyle :-) Ja w gabinecie prywatnym w Krakowie
            ostatnio zapłaciłam 30zł
            • Gość: iza Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
              dziewczyny niech kosztuje....zdrowie jest i tak najwazniejsze-ja
              jutro wybieram sie do ginekologa-prywatnie wole zaplacic ale mam
              pewnosc ze wszystko bedzie zrobione dokldnie...A nie bylam 3
              lata...boje sie strasznie bo zaniedbalam to a cytologii nigdy nie
              robilam:(....Odmowcie sobie jakiejs imprezki,piwka czy nowej
              bluzeczki ale badajcie sie! Zdrowie jest najcenniejsze....
          • posh_emka Re: Cytologia ratuje życie 17 lat temu
            Chyba piszesz o cenach z prywatnej przychodni/gabinetu. Na NFZ nic nie kosztuje-
            trzeba tylko znać swoje prawa i się ich domagać.
      • Gość: Histopatolog. Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Jest Pani wyraźnie zdezorientowana. W takim razie kilka uwag o możliwościach
        badania cytologicznego.Badanie cytologiczne wymazu z tarczy szyjki macicy jest
        badaniem przesiewowym i jest stosowane w celu wykrycia Pań zagrożonych rakiem
        szyjki macicy. Jak każde badanie diagnostyczne może wypaść fałszywie ujemnie z
        kilku powodów. Rozmaz może nie zawierać komórek podejrzanych bo został pobrany
        powierzchownie, zwykle palcem a nie odpoiednią szczoteczką lub szpatułką.
        Histopatolog może nie zauważyć komórek podejrzanych bo jest ich mało a w
        obrazie mikroskopowym dominuje obraz odczynu zapalnego ( kobieta
        nieprzygotowana do badania cytologicznego ). Podsumowując . Prawidłowe
        wykonanie badania cytologicznego zależy od ginekologa, prawidłowa ocena od
        histopatologa i jeśli obaj dołożą starań, ginekolog by pobrać wymaz u kobiety
        do tego przygotowanej np. przeleczonej przeciwzapalnie a histopatolog dokładnie
        oceni wymaz prawdopdobieństwo nie wykrycia istniejących zmian będzie
        niewielkie. Wynik I oraz II w skali Papanicolau jest uważany za prawidłowy.
        Wynik III jest alarmujący. W Pani przypadku miała Pani pecha. Pani wynik był
        fałszywie ujemny.
        microdiagnostyka@neostrada.pl
        • Gość: adamp Kobiety ratujcie sie - taki winnien byc temat IP: *.chello.pl 18 lat temu
          Masz racje o raku pisze sie jak o grypie, dlatego kobiety
          bagatelizuja temat. A to nie przelewki. Jestes uratowana, to
          naprawde cud, 5 kobiet dziennie umiera. Moja ukochana zoneczka
          wlasnie jestw szpitalu po operacji, wycieto jej jajniki, macice,
          jajowody. A chodzila co pol roku do ginekologa na badania. Bedzie
          zyc, huuuura. Ile kobiet nie chodzi w ogole na badania
          ginekologiczne? Trzeba pisac, pisac, ze kobiety umieraja !!! Matki,
          zony.
      • Gość: wiolusia Re: Cytologia ratuje życie IP: *.chello.pl 16 lat temu
        Cytologia zycia nie uratuje tylko leczenie, ja miałam zrobioną cytologię nawet nie na program tylko prywatnie i sa kiepskie wyniki i co z tego jak nie mogę się od 2 miesięcy dostać do lekarza, bo jak raz zapłaciłam to teraz wszyscy czekają na kasę!!
    • Gość: Histopatolog Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Miła Pani! Oceniam tysiące badań cytologicznych i proszę mi wierzyć plemników w
      obrazie mikroskopowym się nie boję, rozmaz zwykle mimo ich obecności jest
      czytelny.Muszę jednak stwierdzić, że plemniki w wymazie widzę sporadycznie.
      Oznacza to,że kobiety intuicyjnie powstrzymują się od współżycia przed wizytą u
      ginekologa. Trzy dni w końcu można wytrzymać.Osobiście nigdy nie wpisuję takiej
      uwagi bo dla wyniku badania cytologicznego nie ma ona żadnego znaczenia.
      Dr Jacek Kuroszczyk Z-D Patomorfologii Szpitala MSWiA w Łodzi
    • Gość: megana Kiedy można wykonać cytologię??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Do którego dnia cyklu można wykonać cytologię??? zaczęłam zażywać tabletki
      antykoncepcyjne i moja ginekolog zaleciła mi to badanie, ale niestety święta
      krzyżują moje plany.
    • Gość: kaemi Re: Cytologia ratuje życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Święte słowa, nie ma się czego wstydzić, bać ... rak szyjki macicy nie pojawia
      się z dnia na dzień, to długotrwały proces zanim się w ogóle pojawi. Dlatego
      przynajmniej raz w roku należy poddać się badaniu, zwłaszcza gdy ma się
      nadżerkę.
      • malinowymis Re: Cytologia ratuje życie 19 lat temu
        mi wyszedl wynik cytologii grupa 3 i 2a , a pani ginekolog mimo zepowiedziala ze bardzo zly wynik w tak mlodym wieku przepisala mi na razie orungal i nastepna wizyta za okolo 2 miesiace ( cytologia wykonana tuz przed okresem, wynik w dwa dni) czy powinnam wybrac sie do innego ginekologa ? ( podczas cytologii mialam grzybice i zapalenie pecherza czy to mogla byc przyczyna zlego wyniku?
        • Gość: MARZENA Re: Cytologia ratuje życie IP: 80.50.65.* 19 lat temu
          Witam Cię MALINOWYMIS! Jak już tutaj pewnie przeczytałaś cytologii nie można
          wykonywać, kiedy kobieta ma różnego typu zapalenia/grzybice itp. Co to za
          lekarz????!!! Bez obrazy, ale nie można tak robić!!!! Radzę szybką wizytę u
          innego specjalisty. Aha, cytologia powinna być wykonywana ok 4 dni po okresie a
          nie tuż przed. Skandal!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Kornelia Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Pierwszy raz będę miała robioną cytologię już w sierpniu... Mam 16 lat... Boję
          się wyników!!!
          • Gość: a Re: Cytologia ratuje życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Czy osoby które nigdy nie współżyły też powinny się poddać temu badaniu?
            • Gość: andy Re: Cytologia ratuje życie IP: *.netcontrol.pl 19 lat temu
              a dlaczego nie?
              popros o badanie z NFZ.
    • Gość: myszka Badanie a dziewictwo? IP: 193.24.220.* 19 lat temu
      A jak takie badanie wygląda kiedy dziewczyna jest dziewicą? Czy to jest przeszkodą?
      • Gość: Marzena Re: Badanie a dziewictwo? IP: 80.50.65.* 19 lat temu
        Być może droga Myszko badanie to odbywa sięprzez odbyt, ale nie jestem pewna:/
        • Gość: gosc Re: Badanie a dziewictwo? IP: *.ats.pl 19 lat temu
          haha a jak niby przez odbyt dostaniesz sie do pochwy i szyjki macicy? ludzie
          zastanowcie sie czasem co piszecie bo rece opadaja...
          • Gość: karla Re: Badanie a dziewictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
            zgadzam się, totalne zaciemnienie... poza tym do badania cytologicznego nie jest
            potrzebny wziernik, używa się do tego specjalnej szczoteczki, która na pewno nie
            uszkodzi błony. Poza tym może najlepiej będzie jak dziewica przejdzie się do
            lekarza i dowie się u źródła. Ja namawiam kobiety ze swojego otoczenia aby
            regularnie robiły cytologię, bo to nie boli a może uchronić. Sama mam 26 lat i
            cytologię robię raz w roku zresztą moja ginekolog o tym pamięta:)
          • Gość: Stokrotka Re: Badanie a dziewictwo? IP: 193.151.115.* 18 lat temu
            Witam, jestem dziewicą i miałam to badanie wykonane. Wszystko zależy od praktyki
            lekarza i ułożenia szyjki macicy, dlatego najlepiej iść do lekarza i po prostu
            spytać.pozdrawiam
          • Gość: mycha Re: Badanie a dziewictwo? IP: *.zamek.net.pl 15 lat temu
            haha dokladnie moze ktos jeszce powie ze przez gardlo?zenada
        • miska_malcova Re: Badanie a dziewictwo? 17 lat temu
          Gość portalu: Marzena napisał(a):

> Być może droga Myszko badanie to odbywa sięprzez odbyt, ale nie jestem pewna:/

cytologia przez odbyt? Dobre :-))) Dziewicom nie robi sie cytologii, tylko
          osobom, które juz podjęły współzycie
          • Gość: gość Re: Badanie a dziewictwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
            dziewicom też się robi, zgodnie za rekomendacjami PTG najpóźniej od 25 roku życia
      • Gość: mycha Re: Badanie a dziewictwo? IP: *.zamek.net.pl 15 lat temu
        nie jest przeszkoda ja mialam robiona cytologie jak bylam dziewica normalnie
    • Gość: ha, ha. Re: Cytologia ratuje życie IP: 85.112.196.* 19 lat temu
      ha, ha, ha, przez odbyt to kiedyś Ruskim zęby wyrywali bo bali sie buzię
      otworzyć.
    • Gość: janeczka Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      jak w tamtym roku w lipcu chciałam zrobić cytologię i usg piersi to pani
      doktor mi nie zrobiła choć byłam odpowiednio przygotowana i nie miałam robionej
      kilka lat a o usg piersi tez nie było mowy choc mam 43 lata i nigdy nie miałam
      robionej.Dziwię się po co tyle gadania .Jak się chce to nie mozna się
      doprosić.A wiem po swoim zdrowiu ze wyniki mogą być nie ciekawe.Nawet nie robią
      innych badań ani wymazu.Tylko leczą na pałe i odczepkę.A tyle robią krzyku w
      telewizji i po co. Jak rzeczywistość jest inna.Sama to przeszłam na wlasnej
      skórze. CHAMSTWO JEDNYM SŁOWEM.
    • Gość: nina Cytologia ratuje życie IP: *.elk.mm.pl 19 lat temu
      ponad miesiac temu mialam robiona cytologie,odebralam wynik i
      wszystko bylo dobrze bo mialam II stopien ale nie do konca dobrze bo
      jednak nie mialam komorek w szyjce macicy tak powiedzial mi moj
      lekarz,przepisal mi tabletki dopochwowe i musze stawic sie na
      nastepna wizyte za rok
      • Gość: x Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Moja znajoma miała bardzo dobre wyniki cytologii i raka trzonu
        macicy. Trzeba robić dużo badań, nie tylko cytologię ale i usg i
        mammografię. Pytanie kąd brać na to pieniądze, skoro NFZ badań
        bezpłatnie nie robi.
        • Gość: message interpret. wyniku IP: *.acn.waw.pl 19 lat temu
          Osoba z mojej rodziny ma we wstępnym wyniku cyt. niepokojący zapis:
          nasilony naciek zapalny, ob. niejednozn. metaplas. z makronukleozą,
          pobudz. endocervikalne. Co to może oznaczać?
        • Gość: katarinka Re: Cytologia ratuje życie IP: *.55.jawnet.pl 18 lat temu
          jak nie robi NFZ??? ja miesiac temu miałam robiona cytologie a dziś
          własnie dopochwowe usg i to wszystko z NFZ bo nic nie płacilam za
          to.Wszystko zalezy od osrodka zrdrowia i dobrej woli lekarza!!!
    • Gość: Halina Cytologia ratuje życie IP: 80.51.66.* 18 lat temu
      Mam 50 lat.Całkiem przypadkiem zrobiłam sobie cytologię 3 raz w
      życiu wogóle.Wyszła 3 grupa.obecnie jestem po zabiegu
      konizacji.Codziennie dziekuję Bogu że natknął mnie na to
      badanie.Przemówiła do mnie koleżanka.Może i ja też przemówię do
      kobiet!Badajcie się!
      • Gość: malgo60 Re: Cytologia ratuje życie IP: *.171.16.251.crowley.pl 18 lat temu
        Mam 48 lat.Co roku robię cytologię.Wyniki mam w normie,ale po
        ostatniej lekarz na kolejną cytologię kazał przyjść dopiero za dwa
        lata,to za długo!!!!!!!!!!!!!A tyle się mówi o profilaktyce i
        zapobieganiu.W przeszłości kilka razy miałam 3 stopień,a dwa razy
        wykonaną biopsję.
    • Gość: 1234 Cytologia ratuje życie IP: *.adsl.inetia.pl 18 lat temu
      bardzo proszę o poradę-czy cytologię powinno wykonywa się po
      przygotowaniu tz.po wyleczeniu stanu zapalnego ,czy nie ma to
      znaczenia.A jeżeli jest stan zapalny -II to czy on nie powoduje
      braku czytelności wykrycia komórek nowotworowych?
    • Gość: nick Cytologia ratuje życie IP: *.adsl.inetia.pl 18 lat temu
      nie prawda,że cytologia jest bezpłatna.Bezpłatnie cytologię możne
      wykona raz na trzy lata kobieta do 59 roku życia.Mam 49
      lat ,zalecenie od lekarza na wykonywanie cytologii co pół roku/leczę
      się w przychdni mającej podpisany kontrakt z nfz/i za każdym razem
      płacę 25 złótych za badanie.
    • agusia1812 Cytologia ratuje życie 18 lat temu
      mam nadzieje ze u mnie nic nie wykryje ona zlego choc od jakiegos czasu
      odzczuwam bole w podbrzuszu;(10tego ide na to badanie
      • Gość: magda Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        wiesz co ja wlasnie miałam wcoraj robioną cytologie tylko ze mam 18 lat i mam stalego partnera z ktorym jestem od roku wiec nie wiem co sie dzieje, mam straszne swedzenia, gdy sie załatwiam to czuje straszny ból ze aż placze. naprawde boje sie strasznie i nie wiem o co chodzi a wyniki dopiero za 3 tygodnie!
          może po prostu masz zwyczajnie przeziębiony pęcherz moczowy skoro tak piecze i
          boli przy załatwianiu się...
    • Gość: Maxi Cytologia ratuje życie IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18 lat temu
      Zapraszam na blog"Cytologia-czy aby napewno taka wazna?"
    • gosiamario Cytologia ratuje życie 18 lat temu
      Witam mam pytanie mialam juz 5 poronien mieszkam w UK tu lekarze za
      bardzo sie tym nie przejmuja. Ostatnie dwa poronienia mialam w lutym
      (2008) ciaza trwala 3.5 miesiaca a kolejny we wrzesniu 5 tyg.
      tydzien przed wyjazdem do PL poronilam lekarz w polsce zrobil mi
      cytologie na ktorej wynik musialam czekac miesiac. Wczoraj zadzwonil
      do mnie z wiadomoscia ze mam chlymydie a moj wynik cytologi to II-III
      Niewiem zabardzo co to oznacza wczesniej mialam wynik I (rok temu)
      niewiem co mam teraz robi bylam dzis u lekarza w Uk i on przepisal
      mi i mojemu partnerowi antybiotyk o nazwie Doxycycline Hyclate
      capsules 100mg czy to cos mi pomoze bardzo pragniemy miec dziecko a
      te staranie trwa juz 3 lata,dodaje ze ja mam 23lata,prosze o
      odpowiedz.Dziekuje bardzo
      • Gość: megi Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu
        Witam, miałam robioną cytologię- wyszła mi II grupa( zminy zapalne i odczynowe,
        odczynowe zmiany wywołane regeneracją), z uwagą: niewielki stan zapalny w "0"?
        Jak mam to rozumieć? Czy pójść na wziytę i te stany zapalne odczynowe leczyć?
    • Gość: rose Cytologia ratuje życie IP: 213.77.75.* 18 lat temu
      ja mam pytanko, zrobilam cytologie niedawno, na wyniku mam zapisana
      II grupe, czyli jest ok, ale...czy to badanie wyklucza rowniez
      chlamydie? czy trzeba zrobic jakis inny test? pomozcie prosze :)
    • Gość: ... Cytologia ratuje życie IP: *.chello.pl 17 lat temu
      Czy cytologia jest płatna?
    • Gość: Łodzianka Cytologia ratuje życie IP: *.toya.net.pl 17 lat temu
      A ja dzisiaj miałam pobierana cytologię i mnie bardzo bolało.
      Dlaczego?
        może to zależy od sposobu w jaki pobierają. nie wiem jak to wytłumaczyć.
        bo ja np miałam pobierany wymaz na cytologie już drugi raz. za pierwszym razem
        nie czułam nic, a tym razem (bo miałam pobierany 2 dni temu) czułam takie...coś
        jakby mnie prąd poraził:P
        • Gość: slepajula Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          badanie cytologiczne zawsze maialam bardzo dobre,obecnie jestem po operacji
          usuniecia macicy,mam szyjke ,jajniki) ,cytologie robie kontrolnie co rok ale w
          tym roku zmieniłam lekarza , który aby wykonać cytologie zalecił mi tabelki
          dopochwowe hormonalne, i dopiero później wykonanie cytologii ,inaczej twierdzi
          cytologia nie wyjdzie prawidłowo,jestem zaskoczona -czy te hormony sa naprawde
          konieczne?
          • Gość: ona Re: Cytologia ratuje życie IP: *.ssp.dialog.net.pl 17 lat temu
            w takim razie jesli badania wychodzily prawidlowe to czemu okazalo sie ze trzeba
            bylo usunac czesc narzadów?
            • Gość: slepajula Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
              bo rosły mi mięśniaki
              • Gość: Basiaaa Re: Cytologia ratuje życie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16 lat temu
                Przyjmowanie tabletek hormonalnych jest konieczne przed badaniem cytologicznym
                po przekroczeniu pewnego wieku (menopauzy)
    • Gość: ania kilka minut ????!!!!! IP: *.pubip208.sta.nsm.pl 17 lat temu
      plus oczekiwanie na wizytę od 1 miesiąca do 3
    • Gość: mi Cytologia ratuje życie IP: *.serv-net.pl 17 lat temu
      Hej
      A ja mam pytanko dotyczące tej cytologii?
      Czy można ją zrobić 2 razy w miesiącu?
      Dodam jeszcze ze jestem w 8 tyg ciązy a badanie cytologiczne miałam
      robione z 2 tygodnie temu ale zmieniłam lekarza i on kazał mi zrobić
      badanie.
    • Gość: kasia86 Cytologia ratuje życie IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17 lat temu
      cytologia jest darmowa od 25 roku życia; kiedyś było inaczej, ale niestety to
      się zmieniło; miałam 3 razy robione badanie cytologiczne (bezpłatnie), bo za
      pierwszym razem wykryto nieprawidłowości, do tego mam nadżerkę, nękają mnie
      stany zapalne, wykryto u mnie wirusa HPV - czyli ogólnie jestem w grupie
      podwyższonego ryzyka, a za czwartą cytologię muszę zapłacić...widocznie z racji
      tego, że mam 23 lata, nie zsługuję na bezpłatne badania...ja akurat i tak
      zapłacę i zrobię to badanie, bo zależy mi na własnym zdrowiu, ale niektóre
      kobiety czekałyby z pewnością do 25 roku życia albo i dłużej; wkurza mnie takie
      gadanie, że cytologia jest darmowa i mamy mnóstwo możliwości; cytologia jest
      darmowa, ale dla wybranych, a możliwości mają ci, którzy maja pieniądze...w
      takim kraju żyjemy
    • Gość: Agnieszka23 Cytologia ratuje życie IP: *.sol2.cable.ntl.com 17 lat temu
      cześć mam takie pytanie miałam robioną cytologię wyszło że mam nadżerkę 2
      stopnia ginekolog powiedział że na usuwanie to jeszcze za wcześnie i tym
      bardziej że u młodej kobiety nie zaleca się usuwanie bo potem przy porodzie
      jest mały ale jest problem z urodzeniem dziecka więc polecił mi wziąść
      szczepionkę przeciwko rakowi szyjki macicy która kosztowała 500 zł i
      kontrolować nadżerkę co roku Martwię się żebym nie miała raka bo moja mama i
      babcia i prababcia miały raka szyjki i niestety może to być dziedziczne więc
      co mam teraz robić ? cytologi nie miałam robionej przez 1,5 roku
      agakuczynska@amorki.pl
      • Gość: gosc Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        www.kolposkopia.com/index.php/__Nadzerka_-_mity._legendy_i_cala_prawda/
        • Gość: aaaa Re: Cytologia ratuje życie IP: *.sejmik.kielce.pl 17 lat temu
          Witam. Cztery lata temu miałam elektrokonizację. Po zabiegu cytologia I. ale
          teraz pojawiły sie niepokojące objawy - krwawe upławy i ból po lewej stronie
          podbrzusza. Wydaje mi sie, ze podbrzusze jest spuchniete. Byłam u ginekologa.
          Mama jakąś "narośl" wielkosci 2 łebków zapałki. Zrobiłam cytologię. Wyszła 2,
          ale są komórki guzowate z tendencja do dys... (nie pamiętam dokładnie). Lekarz
          stwierdził, że jest OK i na tym zakończyłam zgłębianie tematu. Ale ból ani
          upławy nie ustępuja. Nie są cały czas, ale dość często. nie bardzo wiem co robić.
    • Gość: JA Cytologia ratuje życie IP: *.gdynia.mm.pl 17 lat temu
      jak to jest bezbolesna?!! wlasnie wrocilam z cytologii, to znaczy
      zrezygnowalam z niej bo zbyt bolalo mnie wkladanie wziernika do
      szyjki...CHOLERA JASNA! jestem wsciekla bo bardzo mi zalezy na tym badaniu,
      ale co mam zrobic skoro to mnie tak boli?! czy jest jakas inna metoda
      wykonania badania cytologicznego???
      • Gość: ? Re: Cytologia ratuje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        jak to do szyjki?
    • Gość: Mała Cytologia ratuje życie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17 lat temu
      Panie doktorze, z całym szacunkiem, ale bzdurą jest, że cytologia
      nie boli. Boli i to bardzo, prawie nie do zniesienia.
      • Gość: aaa Re: Cytologia ratuje życie IP: *.szczecin.mm.pl 17 lat temu
        Zgadzam się,wykonanie cytologii boli,może nie samo pobieranie
        komórek do cytologii ale wkładanie wziernika jest okropnie bolesne.
    • Gość: kasjakub Cytologia ratuje życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      miałam robiona cytologie i wyszło III pap, zalecenie do porania wycinek ,
      przed pobraniem juz w szpitalu Pani doktor robiła mi badania przy uzyciu
      jakiegoś urzadzenia podobnego do mikroskopu i powiedziała, ze to jakies
      nieporozumienie bo szyjka jest czysta teraz czekam na badanie wycinka do konca
      września -CZY TO MOZLIWE, ZE CYTOLOGIA WYSZłA ZAFAłSZOWANA
      • Gość: awenka Re: Cytologia ratuje życie IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu
        Miałam podobnie. Cytologia 3 grupa. Sierowanie na kolposkopie, potem biopsja.
        Nic nie wyszło. Już na kolposkopii lekarz powiedział że nie jedna pacjentka z 2
        gr miała gorzej. Jedyna co mi po tych wszystkich badaniach zrobili to
        elektrokoagulacja. Od tej pory miałam już 2 cytologie. Obydwie idealne - 1 gr.
        Dlatego Wszystkie załamane kobiety z 3kami pocieszam - to nie zawsze oznacza
        powazną zmianę! Ja sama przeszłam przez ogromny stres - bo kiedy cyto wyszła
        nieprawidłowa byłam młodą mamą. Tylko podstawa - BADAMY SIĘ, kontrolujemy.
        Lepiej leczyć niż zlekceważyć a potem przez własny strach i obawę stracić coś co
        mamy najcenniejszego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka