Dodaj do ulubionych

czego nie zmywac w zmywarce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
mam pytanie do urzytkowników zmywarek A mianowicie chodzi mi czego nie moge
zmywac w zmywarce Mam Boscha i nie wiem czy mogę zmywac np platikowe
pojemniki czy cześci również plastikowe od robota kuchennego.
Obserwuj wątek
    • jola1211 Re: czego nie zmywac w zmywarce 20 lat temu
      Krysztalow, sreber i drogiej porcelany. Rowniez nie myje niczego co jest mi
      szczegolnie drogie, "pamiatki".Plastikowe pojemniki ,czesci robota jak najbardziej.
      • Gość: rybka Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: *.athens.acn.gr 20 lat temu
        Na pewno rzeczy drewnianych,porcelany.
        • catinka1 Re: czego nie zmywac w zmywarce 20 lat temu
          drewniane myję, nic im złego się nie dzieje. Odradzam natomiast mycie ostrych
          noży moim zdaniem się tępią, no i tradycyjnie naczyń ze "złotymi" ozdobami ,
          sama sprawdzałam złotko schodzi.
          • Gość: lu Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
            Tak, z porcelany zdobionej starymi metodami zlocenia schodza. Jesli zdobienia
            sa nowoczesne - nie.
          • Gość: kkkkkkkkkkkkkkk Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
            > drewniane myję, nic im złego się nie dzieje

do czasu
      • Gość: ania Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: *.crowley.pl 20 lat temu
        a garnki, patelnie można też normalnie zmywać w zmywarce?
    • Gość: edyta Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: 84.209.252.* 20 lat temu
      Naczyn ze zlotymi obwolutami i podobne,u mne wszytsko sie spralo:(
    • Gość: ciotka Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: *.pwsbia.edu.pl / 62.233.201.* 20 lat temu
      Zmarnowałam dwa komplety ( po 12 szt) sztućcy - miałam z brązowymi rączkami
      imitującymi drewno - zbielały, zaczęły się kleić i niestety musiałam kupić nowe.
      • Gość: jaćka Re: czego nie zmywac w zmywarce IP: *.206.112.55.telsat.wroc.pl 20 lat temu
        Myję drewno, trzeba się jednak liczyć z tym że robi się nieco brzydsze jakby
        wyjałowione.Należy uważać na niektóre plastiki - załatwiłam sobie kilka
        przedmiotów, nie wytrzymały wysokiej temperatury i się poodkształcały.
        • Gość: kocimiętka teflon? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20 lat temu
          czy można teflon?
          • lina37 Re: teflon? 20 lat temu
            mozna teflon,gary ,patelnie tylko nie aluminiowe -robia sie szare
            • Gość: ?!?! Re: teflon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
              Jeśli chodzi o drewno to radzę uważać, mi kiedys deska do krojenia pękła na
              dwie części :( I potwierdzam - nie zmywać niczego co wygląda na "ręcznie"
              zdobione - miałam kiedyś kubek (pamiątkę ze szkoły - prezent na dzień kobiet) z
              wypisanym moim imieniem - imię zeszło niestety :(
            • Gość: sosna Re: teflon? IP: 213.17.170.* 20 lat temu
              Teflon - NIE!
              Teflon to powłoka przyklejona do dna patelni; można skrócić jej żywot myjąc w
              zmywarce.
    • dalija26 Re: czego nie zmywac w zmywarce 20 lat temu
      potwierdzam ze teflonu nie!!zmarnowalam sobie blache,teflon poodlazil.nie myje
      tez plastikowych rzeczy.
    • Gość: kama No to, do licha, co można w niej zmywać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      plastiki - nie
      drewno - nie
      noże - nie
      naczynia z wzorkami - nie
      naczynia teflonowe - nie

Biorąc pod uwagę, że mocno zatłuszczonych patelni po smażeniu oraz garnków po
      zupie, gdzie na obwodzie tworzy sie taki osad, też zmywarka nia domywa do
      czysta, to co do niej wstawiacie?
      Szklanki i talerze z duraleksu?

Tak jak swego czasu miałam ochote na ten sprzęt w moim przyszłym mieszkaniu, to
      teraz mam coraz więcej wątpliwości. Segregacja naczyń przed zmywaniem, a potem
      i tak te najgorsze trzeba myć w rękach.
      • trypel Re: No to, do licha, co można w niej zmywać? 20 lat temu
        Ja zmywam w swoim 10 letnim zanussim absolutnie wszystko. Wychodzę z założenia
        że to rzeczy są dla mnie a nie ja dla rzeczy więc nie bedę się przejmował czy
        się coś niszczy czy nie. To co się miało zniszczyć dawno wyrzuciłem i cała
        reszta jakoś funkcjonuje tzn garnki, talerze, patelnie, szkło, pojemniki
        plastikowe itd Nigdy nie spłukuje żadnych resztek ani nie myję wstępnie w
        zlewozmywaku. Po to jest zmywarka.
        • lina37 Re: No to, do licha, co można w niej zmywać? 20 lat temu
          ja pakuje wszystko i tluste patelnie tez nie po to mam MARYCHE zebym recznie
          zmywala P.S.uzywam tanich tabsow z Lidla
        • Gość: krycha Re: No to, do licha, co można w niej zmywać? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20 lat temu
          Tzn. patelnię teflonową wyrzuciłeś czy zmywasz nadal? Chciałabym wiedzieć jaki
          los ją czeka, bo fajna jest i może tylko co jakiś czas będę ją wrzucac do zmywary.
          • trypel Re: No to, do licha, co można w niej zmywać? 20 lat temu
            Wrzucam nadal najwyżej za 2 lata kupę nową :) wrzucam też elementy expresu do
            kawy, różne łazienkowe akcesoria raz na jakiś czas i tego typu rzeczy
    • uasiczka Re: czego nie zmywac w zmywarce 20 lat temu
      wrzucam wszystko
      drewno, patelnie teflonowe też i mam to gdzieś
      • karolinypoczta Re: czego nie zmywac w zmywarce 20 lat temu
        wrzucam absolutnie wszystko, nie przejmuje sie tym , ze po dwoch latach
        uzytkowania deska sie rozpolowi. kiedys nawet trampki wlozylam di zmywarki, tez
        im nie zaszkodzilo:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka