Dodaj do ulubionych

Pleśniejący chleb

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
Co mam zrobic zeby mi tak szybko nie plesniał chleb w chlebaku ????
Obserwuj wątek
    • Gość: Aki zamrozić IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 20 lat temu
      • iberka Re: zamrozić 20 lat temu
        tzn kupić na zapas? ile wcześniej rozmrażać?
        • teletombola1 Re: zamrozić 20 lat temu
          Ja zamrażam tylko wtedy jak kupie i wiem, że nie zjemy w ciągu dwóch dni tyle.
          Ale lubię mieć też zamrożony, bo nieraz braknie. Z zamrażarki wyciągasz
          wieczorem i na rano gotowy.
        • Gość: Aki Re: zamrozić IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 20 lat temu
          Owszem, na zapas, ja mam dużą zamrażarkę i kupuję po kilka bochenków krojonych.
          Rozmrożenie takiego w kromkach to kwestia 20 minut (oczywiście po rozłożeniu
          kromek osobno), albo 2 minut w mikrofali. Smak nie ustępuje świeżemu.
    • veeto1 Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
      Kupować chleb z innej piekarni. Zdecydowanie!
    • teletombola1 Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
      Można trzymać w lodówce. Apropos "szybko" tzn. jak szybko?
      • Gość: aaa Re: Pleśniejący chleb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        3 - 4 dni po zakupie i juz jest zielonkawa plesn :-(
    • Gość: dewa Re: Pleśniejący chleb IP: *.pronet.lublin.pl 20 lat temu
      dobrze wyszoruj chlebak, a najlepiej to go zmień.Poważnie.
      • Gość: Zosia-Samosia Re: Pleśniejący chleb IP: *.proxy.aol.com 20 lat temu
        najlepsze sa drewniane chlebaki.
        Nie powinno sie tez przechowywac chleba w nylonowym woreczku.
        Natomiast w papierowych torbach albo plociennych szybko wysycha,
        wiec posluchaj poprzedniczki-zamrozic.Ja tak robie juz od dawna i mam zawsze
        swiezutki chleb.
    • aeromonas Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
      Wyrzuć chlebak. Chleb trzymaj w lodówce. Będąc w USA nauczyłam się trzymać w
      lodówce wszystko - nawet kawę (oczywiście także warzywa i owoce - z wyjątkiem
      bananów - one nie lubią lodówki). To działa!
      • Gość: joanna Re: Pleśniejący chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Jasne. Chlebak wyrzucić [też miałam - taki ładny był, drewniany...]. I trzymac
        chleb zamiast w chlebaku to normalnie w woreczku w lodówce na półce.Juz tak
        robie parę lat.
        Pozdrawiam
        Joanna
        • lustroo Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
          Trzymam chleb w drewnianym chlebaku od kilku lat.

Nic mi nie pleśnieje. Raz tylko chleb, który był kupiony, bo robiony był na
          zakwasie. Zwykły chleb trzymany 2 czy 3 dni nigdy nie spleśniał. Wyszoruj
          chlebak wodą z octem, albo wyparz. Dopiero gdy pozbędziesz się zapachu pleśni
          możesz włożyć następny chleb. Zwracaj uwagę jaki kupujesz.
          Tostowy pleśnieje szybko, widziałam u kogoś, po terminie już jest nie do
          jedzenia i i czasem przed :( Pozdrówka.
          • lustroo Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
            Plastikowego nie możesz wyparzyć, bo pompęka, trzeba umyć ciepłą wdą.

Chleb w chlebaku trzymam w jednorazówkach :)
    • Gość: Jutit1213 Re: Pleśniejący chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ja, owszem zamrażam, ale używam drewnienego pojemnika. Zakupiłam w House&Garden
      Live < taka sieć sklepów> specjalne wkłady wchłaniające wilgoś i jest ok. A jak
      u Ciebie z wilgocią??? Zresztą, no sorry, alechleb w lodówce??? Żeby przeciąkł
      tym wszystkim???? Łącznie z owocami? Nie, to nie dla mnie. Zastanów się, może
      lepiej kupować jeden chleb, ale co dziennie, a nie np. 2 na 4 dni. A jeśli
      mieszkasz sama to dobre będą bułki, ja tylko je kupowałam, kiedy mieszkałam w
      kawalece. Spróbuj, może się rozsmakujesz. Grahamy, kajzerki, ,,ślimaczki'', z
      makiem, z sezamem. Duży wybór. A jaki smak..... ah, mniam:P pychotka. I
      zauważ, że z tego co piszesz wynika, że kupujesz chleb na 3 dni. A bułkę???
      Codziennie dwie, trzy? Świeżutkie. Ja mam tak, że mi pierarnia codziennie
      rano<ok. 5> przywozi pod dom chleb i 3 bułki. I to mojej rodzinie wystarcza,
      czasem nawet zostaje. Zastanawiam się czy nie brać już tylko 2 bułek. A pomyśl
      nad tym, żeby dzieciom do szkoły drożdżówki kupować. Masa smaków do wyboru, i
      już.

Przemyśl wszystko.

~~~~~~~~~~~~
      Miłoś to love story, ale i zdrada
      • Gość: akita Re: Pleśniejący chleb IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20 lat temu
        Ja trzymam chleb w plastikowtm chlebaku, który myję raz w tygodniu, często
        wysypuję okruchy, a co najważniejsze nie zamykam pojemnika do końca, podładam
        np. pdełko od zapałek. Jak będzie dostęp świeżego powietrza to chleb nie
        powinien pleśnieć.
      • a_gneskka Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
        >A pomyślnad tym, żeby dzieciom do szkoły drożdżówki kupować. Masa smaków do
        wyboru, i już.

Ot, doradziła - cukrem dzieci napychać.
        • izzunia Re: Pleśniejący chleb 20 lat temu
          dlaczego napychac cukrem?
          np. dzisiaj zrobilam drozdzowki (calosc z pieczeniem jakies 2 godziny) poniewaz
          robilam sama, wiem, ze nie ma w nich chemii i nie wiadomo jakiej ilosci cukru,
          co weicej, wytrzymaja dwa trzy dni spokojnie i beda smaczne.
          wielka filozofia to to nie jest i spokojnmie mozna zrobic wieczorem po przyjsciu
          z pracy.
    • Gość: Matylda Re: Pleśniejący chleb IP: 85.112.196.* 20 lat temu
      Drewniane chlebaki podobno nie są zdrowe bo to drewno jest impregnowane różnymi
      chemikaliami. Często chlebaki są robione ze sklejki a to już prawdziwe
      zabójstwo. Miałam drewniany i wyrzuciłam, potem plastikowy, w którym chleb
      pleśniał. Teraz mam ze stali nierdzewnej i wreszcie jestem zadowolona. Chleb
      raczej wyschnie a nie zapleśnieje. Dużo też chyba zależy od stopnia wilgotności
      w danym pomieszczeniu. Mrożenie to doskonały sposób, robię to od lat.
    • Gość: Franc Re: Pleśniejący chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 8 lat temu
      nie kupowac chleba w prywatnych piekarniach
      Chleb sie psuje poniewaz poziom higieny pracownikow piekarni jest na niskim poziomie! Ludzie nie wiedza co to jest mycie i odkazanie kadzi piekarniczych a o myciu rak po wyjsciu z toalety nie wspomne.
      Wiem co pisze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka