20 lat temu

"Zygmunt Freud, twórca psychoanalizy, kierunku psychologicznego zbudowanego na
analizie snów (?) ..." Oj przewraca się w grobie... rozumiem, że na potrzeby
krótkiego artykułu dokonuje się pewnych uproszczeń, ale to jest przekłamanie:/
Obserwuj wątek
    • kasia.z.lublina Re: Sen mara? 20 lat temu
      W porównaniu do tego, co pisza w artykule muszę byćwyjątkowo nietypowa-nie tylko
      pamiętam swoje sny po wielu dniach i to bardzo szczegółowo, bez żadnego
      zapisywania...ale do teg oczęsto śnię rzeczy i wydarzenia, które potem
      rzeczywiście mi się zdarzają...i to nie jest jakaś projekcja lęków...Po prostu
      uczestnicząc w czymś nagle przypominam sobie,że już mi się to sniło i co bedzie
      dalej..i rzeczywiście dzieje sięjak we snie ;) Ciekawe co by na to powiedzieli
      specjaliści albo autor artykułu;)
      • Gość: Ech Re: Sen mara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Różnica snów damskich i męskich to szczyt stereotypów - nie przystoi w takiej
        gazecie.
        • Gość: no name Re: Sen mara? IP: *.4web.pl 20 lat temu
          W zyciu mi się nei sniło, zebym w ogóle w snie z kims rozmawiała i jeszcze
          pamietała w co był ubrany - więc pewnie jestem facetem...
          • Gość: Delfina Re: Sen mara? IP: *.zaodrze.punkt.pl 20 lat temu
            A mi się często śni, że uprawiam seks, niekoniecznie rozmawiając przy tym - więc
            pewnie też jestem facetem:)
            • troll7777 krotko..gdy wlacza sie wygaszacz uruchamiaja 20 lat temu
              sie uruchamiaja sie nastepujace procesy.. defragmentacja pamieci, antywirus,
              prelink i przywracanie domyslnych ustawien systemu... hehehe!
            • wujek_wojtek4 Re: Sen mara? 20 lat temu
              Międzynarodowy spisek doktorów istnieje.
      • Gość: ALCHEMIK Re: Sen mara? IP: *.waldex.3s.pl 20 lat temu
        Ja również swoje dni pamiętam po kilku dniach, a co ciekawsze czasem sobie
        przypominam dopiero po kilku dniach co mi się śnilo i przypomina mi sie sen w
        całkiem dziwnych i nietypowych sytuacjach np. prowadząc samochód, albo
        przypomni mi mój sen coś co w ogóle nie ma z nim żadnego powiązania nawet
        symbolicznego. Całkiem inna rzecz np.słowa, sytuacja czy rozmowa.
        • Gość: ALCHEMIK Re: Sen mara? IP: *.waldex.3s.pl 20 lat temu
          Przepraszam. Miałem napisać "swoje sny" - dopiero wstałem;)
          • Gość: Sen Re: Sen mara? IP: 87.204.14.* 20 lat temu
            No właśnie, co pamiętasz.
            Freudowska pomyłka.
      • prezzzes Cholerne sny... 20 lat temu
        Czasem są na tyle realistyczne, że po paru dniach zastanawiam się, czy "ja
        faktycznie przeszedłem z tym człowiekiem na ty, czy tylko mi się to śniło"... :)
      • dokansan Re: Sen mara? 20 lat temu
        kasia.z.lublina napisała:

> Po prostu uczestnicząc w czymś nagle przypominam sobie,że już mi się to sniło > i co bedzie dalej..i rzeczywiście dzieje sięjak we snie ;) Ciekawe co by na to > powiedzieli specjaliści albo autor artykułu;)

Poczytaj sobie o tym, w jaki sposób funkcjonuje zjawisko deja vu a w szczególności deja reve. To może wyjaśnić Ci dlaczego tak działasz.

• rafsagan Re: Sen mara? 20 lat temu
        Polecam zatem 2 metody pracy z tym, co juz masz, bo wyglada, ze masz wiele.
        Toc sen to potezne narzedzie.

1. www.toja.com/lucidity/
        2. www.buddyzm.terramail.pl/html/jogasen.htm
      • ani117 Re: Sen mara? 20 lat temu
        Masz po prostu "deja vu".
    • Gość: Czarny Anioł Sen mara? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ciekawy tekst... Ja miewam czasami bardzo realistyczne sny ktore potem w 90% sie
      spelniaja!
    • at_work Bardzo ciekawy tekst 20 lat temu
      Ja jednak obstaję przy swoim: "Gdy rozum śpi budzą się komary?".
      Nie tylko latem.

_
      Sczekaczka
    • gabsu Sen mara? 20 lat temu
      ja apeluje do psychologow i neurologow oraz psychoanalitykow zeby mnie zbadali,
      jako przedstawiciel naprawde niewielkiego odestka ludzi mam podczas snienia
      wszelkie doznania zmyslowe, wzrokowe, sluchowe, dotykowe, smakowe i węchowe!!!
      czasem tak realistyczne, ze trudno powiedziec, czy jestem czlowiekiem, ktory
      sni, ze jest motylem, czy motylem, ktory sni, ze jest czlowiekiem. nastepna
      dziwna sprawa a propos moich snow, to to, ze nie potrzebuje duzo czasu by dojsc
      do tak realistycznych snow. teoretycznie powinno uplynac kilkadziesiat minut w
      non-rem, zeby wejsc w rem i snic bardzo wyrazne i realistyczne sny, ja
      potrzebuje minut kilkanastu lub kilku. to pewnie nie znaczy, ze po kilku
      minutach zapadam od razu w rem, tylko, ze mam i w nrem i w rem rownie wyrazne sny;-)
      • dokansan Re: Sen mara? 20 lat temu
        To, że inni tak nie mają, nie oznacza, że wypadasz z normy. W przypadku neurologii czy neurochirurgii można mówić o patologiach i normie, w przypadku psychologii już nie ;) [mam nadzieję, że _jeszcze_ nie, wierzę, że kiedyś uda się naukowcom zbadać i wyjaśnić wszystkie aspekty śnienia].

Ja na przykład zasypiam w kilka sekund. I często zaczynam śnić już w ciągu tych kilku sekund, co potwierdzają obserwacje np. mojej partnerki. Kiedyś pacnąłem ją w czoło, bo myślałem, że jej osa usiadła :P
        Co jeszcze? Zdarza mi się śnić, obudzić, iść np. do łazienki, napić się herbaty, sprawdzić budzik i położyć znowu, żeby dośnić sen do końca.
        • Gość: Marecin Re: Sen mara? IP: 87.204.14.* 20 lat temu
          Poczytaj "Objeśnienia marzeń sennych" Freuda, pisze o takich snach też.Żaden
          wyjątek.
          Pozdrawiam.
          • Gość: gabsu Re: Sen mara? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
            owszem, wyjatek, grupo ponad 90% ludzi ma tylko wrazenia wzrokowe podczas snu (tzn. wyladowania neuronow w pniu mozgu pobudzaja jedynie kore wzrokowa, jak chce jedna z teorii snienia). wiec jednak.
    • kochanek_dorna co za brednie 20 lat temu
      "pseudonaukawy" gniot. To juz nie jest uproszczenie, to prostactwo. Ta Marta
      Matuszewska ma takie pojecie o snie jak swinia o gwiazdach.
      • chomskybornagain1 Re: co za brednie 20 lat temu
        no to znaczy jestem kobieta :)) od dzis mozecie mi mowic Loreta
    • maria333 Sen mara? 20 lat temu

"Po 200 godzinach niewyspany DJ widział wokół siebie ogień i był przekonany, że
      padł ofiarą międzynarodowego spisku doktorów. Wystarczyło mu jednak ponad 15
      godzin snu, by wrócić do siebie."

A czy naszych rządzących nie można przymusić, żeby się wyspali?
      Może przestaliby wszędzie widzieć spiski?...
    • Gość: ~tey Re: Sen mara? IP: *.chello.pl 20 lat temu
      A propos tego DJ'a z artykułu - oglądałem o nim dokument na Discovery i było
      tam jasno powiedziane, że ten dziennikarz do końca życia miał halucynacje,
      psychozy i nigdy nie wrócił do stanu sprzed eksperymentu.
      • Gość: Alter_Egon Re: Sen mara? IP: *.adsl.inetia.pl 20 lat temu
        Czyli co? Facet bylzeby sobie juz zszedl?
    • nessie-jp Sen mara? 20 lat temu
      Znaczy się ja jestem facetem?? Czy tylko mój mózg? W życiu mi się nie śniło, że
      jestem u siebie w domu albo na znajomej ulicy. :) Do bani z takimi snami, po co
      mi to? Wolę sny, że szaleję w Vegas.
      • Gość: skarpetka na nosie gdy rozum śpi, budzą się upiory IP: *.net.upc.cz 20 lat temu
        Artykuł denny.Autorka dno.Cytat "gdy rozum śpi, budzą się upiory " odnosi się do
        czegoś innego.Pozatym wychodzi niewiedza i książkowe ściągnięcia autorki.Syf.
    • mr.superlatywny Sen mara? 20 lat temu
      > Panowie w snach odwiedzają miejsca, których nie znają,
      > rzadko rozmawiają, często uprawiają seks i bywa, że stosują przemoc.

Potwierdzam. Tez to ostatnie.
      Lepiej (tylko, naszczescie) podczas snu niz naprawde.

No i lepiej uprawiac seks podczas snu
      niz zasypiac przy seksie.......
    • Gość: bezsennikegipski Po co sen - powod pierwszy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Sen jest niezbedny dla ludzi pracujacych, zeby ich pracodawcy nie wpadli na
      pomysl, ze mozna pracowac non-stop przez 10 miesiecy (za 600 miesiecznie,
      oczywiscie)
    • sztuka.latania Re: Sen mara? 20 lat temu
      Oj, za mało mam chyba ostatnio serotoniny, bo coś się wyspać nie mogę i rano z
      łóżka wstać nie mogę :)

Szkoda, że autor artykułu nie zgłębił tematu i przedstawił nam taki lakoniczny
      tekst. Spędzamy 1/3 życia śpiąc, więc może dobrze by było napisać coś więcej! :)

pozdrawiam
      • old_man2 Wolne budzenie się 20 lat temu
        sztuka.latania napisała:
        > Oj, za mało mam chyba ostatnio serotoniny, bo coś się wyspać nie mogę i rano z
        > łóżka wstać nie mogę.

Ja również dzisiaj dochodzę do siebie już 4 godziny. Jest niedziela więc nic
        mnie nie goni - może dlatego trwa to tak długo. A może w starszym wieku
        produkcja serotoniny spada.

W nocy mam sny ale nie wierzę w ich prorocze znaczenie. Często są one luźnym
        odbiciem tego co działo się przed pójsciem spać - szczególnie gdy wieczorem
        oglądałem sensacyjny film.
    • Gość: Kuba analiza marzeń sennych IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
      Hm, bliższy analizy snów był zdaje mi się Karol Gustaw Jung, polecam tu książkę
      "Jungowska psychologia marzeń sennych".
    • Gość: PSO Sen mara? IP: *.aster.pl 20 lat temu
      Informacja o nowojorskim DJu jest nie do końca prawdziwa, gdyż po tym
      eksperymencie nie doszedł on do siebie. Pomimo tego, że później długo spał to
      nie wszystko wróciło do normy. W mózgu zaszły nieodwracalne zmiany. Zmieniał
      się jego osobowość. Wkrótce po eksperymencie rozstał się z żoną, rzucił pracę i
      został kierowcą. Już nigdy nie był wesołym, gadatliwym człowiekiem. Zresztą nie
      jest to jedyny przypadek, który udowadnia, że brak snu powoduje trwałe zmiany w
      mózgu, obniżenie IQ itp. Więc lepiej się wysypiać :)
      • Gość: Ares Re: Sen mara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Nie jest prawdą, że (jak twierdzi autorka felietonu) niezapisane sny po 10
        minutach zapominamy. Ja pamiętam wiele swoich snów, niektóre także jeszcze z
        mojego dzieciństwa. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich snów..
    • Gość: ;) kobiety a mężczyźni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Tak się podtrzymuje stereotypy, ciekawa jestem, czy rzeczywiście ktoś
      przeprowadził reprezentatywne badania n.t. tego o czym śnią mężczyźni i
      kobiety, a nie obiegowe stwierdzenie, że kobiety kierują się emocjami, a
      mężczyźni na działanie...
    • Gość: swgft sen jest dobry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      szczególnie erotyczny:)
      • Gość: Gosmag Re: sen jest dobry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Tak tak sen jest dobry.
        Ja po prostu uwielbiam spać i śnić.
        Dzis np. śnilo mi sie , że mnie wieszają na szubienicy pośród innych wisielców.
        Ale sie nie bałam. I jak już miałam pętle na szyi to zadzwonil budzik.
        Po prostu wiedziałam że zadzwoni wrrrr...
        Ale i tak kocham spać.
    • romanharbuz 11 minut temu 20 lat temu
      A jedenaście minut temu śniło mi się....
      O, masz ci, zapomniałem.
    • a18275 Re: Sen mara? 20 lat temu
      Niestety artykuł pseudonaukowy, a nawet wprowadzający w błąd. W snach ukryta
      jest prawdziwa głębia. Polecam dzieła Junga i późniejsze Freuda.
      • Gość: Marek Re: Sen mara? IP: 87.204.14.* 20 lat temu
        Co rozumiesz pod pojęciem głębia ?
        • a18275 Re: Sen mara? 20 lat temu
          W snach wypowiada się nasza nieświadomość. Wg Junga zawsze uczystniczymy w
          jakimś zjawisku archetypowym, ujawniającym się w kulturze od tysięcy lat,
          niezależnym od ludzkiej psychiki. Sny przez symboliczne obrazy pozwalają nam
          zrozumieć część takiego archetypu, który ma na nas aktualnie wpływ.

Jung udowodnił istnienie indywidualnej i zbiorowej nieświadomości, Einstein
          obalił newtonowski obraz świata, niestety dla Gazety Wyborczej ciągle wszystko
          jest takie proste... Takie artykuły są szczególnie szkodliwe, bo nie dość, że
          pełne prymitywnych uproszczeń, to dodatkowo zniechęcające czytelnika do
          wnikliwszego zajęcia się tematem (wg artykułu zjawisko snów można wyjaśnić
          rzucając parę "naukowych" buzzwordów i kilka wziętych z powietrza związków
          przyczynowo-skutkowych, a jak pokazuje nauka zjawisko to jest głębokie i pełne
          zdumiewających zależności).
          • Gość: Marek Re: Sen mara? IP: 87.204.14.* 20 lat temu
            O Jungu wiem mało, o Frudzie więcej. Szkoda, że Jung odszedł tak daleko od
            Freuda i jak sam Freud o nim mówił, że zszedł na manowce. To widać nawet z
            Twojej przytoczonej tu wypowiedzi.
            Jung jeszcze raz próbuje stworzyć uniwersalny słownik senny pod przykrywką
            archeotypu, a dokładniej stwarza, jak to było od wieków zestaw symboli, czyli
            kolejny sennik, który ma być uniwersalny dla każdego snu. Freud zawsze
            przestrzegał przed takim podejściem do analizy snów. Owszem zawracał też uwagę
            na symbole, czasami się nimi posiłkował, ale zawsze mówił, że właściwa i
            najważniejsza część analizy snu oparta jest na skojarzeniach osoby analizowanej
            na temat jej marzenia sennego. Tu więc Jung różni się od Freuda całkiem, żeby
            nie rzec myli się.
            No i rzeczywiście, pomimi, że jest się gorącym zwolennikiem Junga, nie można
            pisać herezji, że Jung udowodnił istnienie nieświadomości, zapomnając o
            Freudzie.
            Też by należało rozważyć stwierdzenie, ze archeotypy funkcjonują w kulturze,
            czyli gdzie, z punktu widzenia psychiki, czym są dla psychiki.
            Einstein nie obalił newtonowskiego obrazu świata, on dołożył coś więcej,
            pokazał więcej. Newtonowski obraz świata nadal istnieje, można by rzec, że jest
            szczególnym przypadkiem einsteinowskiej teorii.
            I jeszcze ważna sprawa. Co to znaczy, że "zjawisko snu jest głębokie", to
            chycba Twoje wyrażenie. Nie przeczę, że tak nie jest, ale co to znaczy. Bo
            można też pwoiedzieć : Ktoś głęboko spał. Język jest wieloznaczny, jak sam
            wiesz marzenie senne często i nagminnie z tego korzysta podczas budowy snu.
    • kalia9 Sen mara? 20 lat temu
      te różnice pomiędzy snami kobiet a mężczyzn to jakaś bzdura i zwyczajny
      stereotyp. ja czesto odwiedzam w swoich snach nieznane miejsca, uprawiam seks...
    • Gość: koka Ja już nie spię cztery dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      i nie mam omamów
      • Gość: goscon rzadko kiedy snie IP: *.chello.pl 20 lat temu
        A jak mam ta sa tak bzdurne, ze nawet sie nie staram zapamietywac. Do tego nigdy
        wlasciwie nie mam snow erotycznych. W zyciu moze mialem z 4 wiec kompletnie
        przeczy to stereotypom. Do koki zas mam pytanie, skad wiesz, ze nie spalas.
        Zdarzylo mi sie nie spac 24 godziny i potem zasypia sie wlasciwie na stojaco.
    • Gość: x deja reve? IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
      Bedac w 8 klasie pewnego pieknego poranka przysnil mi sie sen o tym jak stoje na
      korytarzu i widze wokol siebie jakies twarze, widzialem je bardzo dokladnie,
      zastanawialem sie co to za ludzie, gdzie ja jestem?
      Obudzilem sie i nie moglem nic z tego zrozumiec ale ten sen i cale wydarzenie
      strasznie zapadlo mi w pamiec ze wzgledu na jego realnosc.
      Po roku sprawa sie wyjasnila, byla to moja przyszla klasa z LO.

Takie sny mam przez cale zycie. Najgorszy sen tego typu - bardzo realny - mialem
      kilka lat temu, jeszcze przez wydarzeniami WTC 9/11. Widzialem w nim samolot
      wpadajacy w kilka budynkow mieszkalnych. Pamietam jak stalem przy oknie i
      widzialem wybuch, palacy sie samolot wbity w zburzony czesciowo budynek i pozar
      tych obok niego. Co ciekawe od 2 lat mieszkam w bardzo wysokim budynku ktorego
      widok wychodzi bezposrednio na blizniaczo podobne budynki do tych ze snu, aby
      bylo jeszcze ciekawiej nad moim blokiem lataja samoloty pasazerskie (no tak z
      200-300m wyzej w kazdym razie widac bez problemu napisy na bokach samolotu)
      podchodza juz do ladowania na okeciu. I co ja mam z tym zrobic?
      • Gość: katia Re: deja reve? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20 lat temu
        Ja do dzisiaj pamiętam wiele swoich snów, w tym bardzo dokładnie kilka snów ze
        swojego dzieciństwa, m.in. dwa kiedy miałam 3, 4lata.
      • Gość: wsi Re: deja reve? IP: 212.76.37.* 20 lat temu
        Chyba najwyższa pora, byś pożegnała się ze swoją rodziną...
        • Gość: x Re: deja reve? IP: *.aster.pl 20 lat temu
          po pierwsze jestem facetem a po drugie to tak jak napisałem widziałem jak te
          budynki się paliły więc ten sen bezpośrednio mnie nie dotyczy bo pamiętam jak w
          tym śnie stałem przy oknie i to wszystko obserwowałem.
          Mam nadzieję że to się nie sprawdzi...
    • Gość: quasi-psychologia? Sen mara? IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
      ciekawe, skąd autor tekstu czerpał wiedzę nt. zagadnienia, bo z ciekawości
      przejrzałem EBSCO i fakt, były doświadczenia z tym związane, tylko, dziwnym
      trafem, wskazywały na troszkę co innego...

tak poważny portal powinien powstrzymać się od publikacji takich materiałów,
      bądź zatrudniać do pisania ekspertów, a nie tworzących artykuły wiarygodne jak
      Strefa11 w TVN
    • Gość: hoho www.poduszki-materace.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Witam.
      Zapraszam na www.poduszki-materace.com - forum o spaniu, łóżkach,
      sposobach na dobry sen i jak pozbyć się bezsenności.
    • Gość: Anka Sen mara? IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 19 lat temu
      Od dawna interezuję się snem. Jest to dla mnie temat " rzeka" mogłabym o tym
      rozmawiać całymi godzinami wymieniając doświadczenia. Dla mnie każda noc to
      nowa zagadka. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka