Dodaj do ulubionych

biale zloto

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19 lat temu
Witam,
chcialabym uzyskac porade. Czy biale zloto (pierscionek) moze zmieniac kolor
na zolty? Czy taka zmiana koloru swiadczy o zlej jakosci poduktu? Czy jest to
rzecz zupelnie normalna?
Dodam, ze uzytkuje pierscionek od 5 miesiecy i zakladam go tylko, gdy gdzies
wychodze (np. praca), tzn. nie dzialam na niego ciagle rozna chemia.
Czym moge go wyczyscic?

Dziekuje bardzo za rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: l Re: biale zloto IP: *.cn.com.pl 19 lat temu
      Białe złoto jest stopem złota z pierwiastkami, dzięki którym uzyskuje ono kolor
      biały. Nie jest więc możliwe by po pewnym czasie zmieniło on kolor. Złoto tak
      jak i srebro można czyścić - ale koloru to nie zmienia.
      Osobiście mam pierścionek z białego złota ok. roku i absolutnie nic się z nim
      nie dzieje, pomimo ciągłego noszenia.
      Pozdrawiam
    • Gość: a Re: biale zloto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      często białym złotem nazywane jest złoto pokryte rodem, efekt wygląda podobnie,
      ale po pewnym czasie rod schodzi i zaczyna przebijać zółte złoto
      prawdziwe białe złoto rzeczywiście jest stopem złota i najczęściej platyny, ale
      to też odbija się w cenie

pozdrawiam
    • Gość: ewa Re: biale zloto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      nie zmienia koloru, ja swój nosze na okrągło i wykonuję w nim wszystkie prace
      domowe. jest ok. Dodam że noszę go już ponad 3 lata
    • aankaa jakość / cena 19 lat temu
      pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82e_z%C5%82oto
      • Gość: ona39 Re: jakość / cena IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19 lat temu
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

pozdrawiam
        • marysia08 Re: jakość / cena 19 lat temu
          Witam , musze sie wtrącić , bo smiech mnie ogarnia co CI piszą ,a jeszcze jakis
          rod , głupota. Wyroby ze srebra sa rodowane ,niektore oczywiscie. Wiec, kazdy
          złoty wyrób i nieważne jakiego koloru jest to złoto /kolorow jest duzo/,jesli
          nie jest noszony pokrywa sie tzw. patyną i jest to normalne.
    • Gość: sara Re: biale zloto IP: *.dyn.iinet.net.au 19 lat temu
      ty marysia to chyba malo wiesz bo niestety taka prawda mozesz kupic pierscionek
      niby "biale zloto "a to jest rodowane i sama osobiscie zmienialam moje zolte
      zloto tak i oczywiscie sie sciera po 6 m-c albo kupic pozadny stop i wtedy
      nosisz, myjesz rece i ciagle ma jeden kolor ale oczywiscie cena jest inna ,
      sama tego teraz doswiadczylam kupujac biale zloto
      • marysia08 Re: biale zloto 19 lat temu
        Witaj , Sara. Zdaje mi sie , że tu musimy ustalić ,co to znaczy ,"złoto , i
        niby złoto", bo cos nie rozumiesz.Ja pisząc powyższy post myslałam o złocie,
        takim wiesz ,jakie jest w wyrobach pr 585 lub 750.Nie miałam na mysli "niby
        złota". Pozdrawiam goraco.
        • Gość: ona39 Re: biale zloto IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19 lat temu
          Witam ponownie,
          wszystkie piszecie tu o cenie w porownaniu do jakosci. Czy mozna jakos tak
          pobieznie okreslic, ze bardzo skromny pierscionek w ksztalcie cienkiej obraczki
          z malym kamykiem posrodku (zadnych zdobien) z oczywiscie tegoz bialego zlota
          moze kosztowac: ....
          I za taka cene, jakosc jest kiepska, a za inna juz nie.

Wiem, ze to pytanie jest bardzo ogolne, ale ja nie nosze bizuterii. Ten
          pierscionek dostalam na rocznice od meza i nie rozstaje sie z nim (na
          10godz.dziennie). Chce go zareklamowac, ale zanim to zrobie, chcialam sie jak
          najwiecej dowiedziec, co moze mnie czekac. Jaka bzdure moga mi w sklepie
          wcisnac, a co bedzie prawda.

Jeszcze raz dziekuje.
          Pzdr.
    • Gość: sara Re: biale zloto IP: *.dyn.iinet.net.au 19 lat temu
      zgadza sie wiec prawdziwe zolte zloto obojetnie jaka proba jest rodowane na
      bialo i to sie sie sciera a te co sie nie sciera to tez zolte tylko z domieszka
      albo nicklu, srebra albo platyny i te ma sie nigdy nie sciera kolor pozostaje
      ciagle ten sam
      • Gość: ona39 Re: biale zloto IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19 lat temu
        Dziewczyny, zadzwonilam do firmy wkruk, gdzie kupilam (maz kupil) piersionek.
        Prosili o zlozenie reklamacji, co natychmiast uczynie.
        Pozdrawiam Was wszystkie:)
        • marysia08 Re: biale zloto 19 lat temu
          To ja, jeszcze raz utwierdze Cie w moim przekonaniu .To jest patyna , to jest
          taki nalot. Chciałabym ,abys odpisała pózniej , o załatwieniu Twojej reklamacji
          przez producenta.Pozdrawiam
          • allija Re: biale zloto 19 lat temu
            Mnie też śmiech ogarnia jak czytam co piszesz. Otóż mam złotą biżuterię, której
            nie nosiłam dłużej lub krócej, mam też bizuterię po mamie, która także lezy od
            dłuższego czsu i żadnej patyny na złocie nie widać. Chyba, że masz na myśli
            zwykły brud ale on raczej nie jest żółty czy złotawy.
            Natomiast ciemnieje, i owszem, srebro. Mam kilka srebrnych wyrobów, których w
            zasadzie nie noszę i one bardzo szybko robią się niemal czarne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka