Dodaj do ulubionych

sposob na mole w kuchni

19 lat temu
dziewczyny jak przegonic mole z kuchni? zima pokazaly sie w szafach ale
zrbilam gruntowne porzadki zawiesilam raid lawendowy i uciekly do szafek z
kuchni. i jak sie ich pozbyc przeciez tam takiego smierdzidla nie zawiesze
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: sposob na mole w kuchni 19 lat temu
      nie wiem czy mowisz o molach kuchennych - te sa ciezkie do wytepienia.
      Trzeba wyrzucic wszystko z szafek i trzymac zywnosc w szczelnych pojemnikach.
      Szafki wymyc porzadnie - rowniez za szafkami i rowniez dziurki na polki.
      Czytalam gdzies, ze chemiczne srodki wytruja tylko latajace mole, niestety nie
      podziala na zlozone przez nie jaja. Dlatego mycie i szczelne przechowywanie
      zywnosci jest skuteczniejsze. U mnie podzialalo.
    • Gość: mamba Re: sposob na mole w kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      bardzo stary i dobry sposób, kupić dużo liści laurowych, wsypać do pojemników z
      towarami sypkimi, wysypać w szafkach na półkach. Oczywiście to nie zabija,
      tylko odstrasza.
    • motyl84 Re: sposob na mole w kuchni 19 lat temu
      Może masz orzechy? W nich lęgną się mole.
      • fortisa Re: sposob na mole w kuchni 19 lat temu
        to chyba te same mole ktore uciekly z szaf z ubraniami
        • Gość: monia Re: sposob na mole w kuchni IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19 lat temu
          napewno nie te same.to sa mole kuchenne, naprawde cieżkie do wytępienia.tylko
          porządek i wyrzucenie wszystkiego wytępi je chociaż gwarancji nie masz.u mnie
          zostały pod szafką jaja i dopiero po miesiącu odkrłam.słyszałm również o
          gożdzikach że odstraszają
        • inna32 Re: sposob na mole w kuchni 19 lat temu
          fortisa napisała:

> to chyba te same mole ktore uciekly z szaf z ubraniami

na pewno nie te same mole spożywcze są ciemne prawie że czarne,a mole w szafach
          są powiedzmy,że ,,złote".U mnie mole w kuchni miałam w grzybach suszonych było
          mi bardzo żal,ale żeby się pozbyć moli musiałam wyrzucić grzyby,które osobiście
          zbierałam
    • Gość: Ola Re: sposob na mole w kuchni IP: 139.1.128.* 19 lat temu
      Mi się udało je wytepić. Pierwszy krok - zlokalizuj źródło - mi zalęgły się w
      grzybach suszonych w zamkniętym słoiku. Nie wiem, jak tam wlazły. Wyrzuciłam
      wszystko.... kasze, płatki, makaron, fasolę, owoce suszone (bardzo często tam
      siedzą). Nawet to, co wyglądało na nietknięte. Niestety. Potem wszystkie szafki
      wymyłam woda z octem. Potem wszystko trzymasz w zamkniętych pojemnikach. Dla
      pewności, można wieczka słoików lub pojemników (zamkniete) przewiązać folią z
      gumką recepturką. W każdej szafce poukładałam goździki (lub liście laurowe). Są
      też w sklepach chemicznych takie "lepy" na mole kuchenne firmy Exel. Te mole
      mają się tam przyklejać. Mi się zaden nie przykleił bo już ich nie było, więc
      nie wiem, czy są skuteczne. Wiem, że są też takie "lepy" z feromonami na samice
      lub samce. Ale wtedy łapią się albo tylko samice albo tylko samce.
      Naprawdę musisz wyrzucić wszystko. Ja miałam taką akcję 2 razy. Pełne wiadro
      jedzenia wyrzuciłam. Bez tego się ich nie pozbedziesz.
      Powodzenia!
      • fortisa Re: sposob na mole w kuchni 19 lat temu
        no to biore sie za wyrzunanie a potem na zakupy. dzieki
        • Gość: Jolab Re: sposob na mole w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Ostatnio widziałam w Realu preparaty firmy Raid na mole kuchenne , sama się
          zastanawiam czy są skuteczne ?
    • piekielnica1 Re: sposob na mole w kuchni 19 lat temu
      to są motylice i żyją w produktach spożywczych.
      Kiedyś zalęgły się (pewnie już w sklepie) w suszonych owocach.
      Przegląd zawartości szafek.
      Ja wszystkie produkty trzymam w szczelnych puszkach lub pojemnikach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka