Gość: Moza IP: *.acn.waw.pl 23 lata temu Jak się robi sałatkę. Wiem, że dodaje się bazylię, ale co jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malena Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: w3cache.GBNet:* / 10.1.2.* 23 lata temu Jaką sałatke chcesz zrobić- grecką??? Bo do greckiej to potrzebne są: sałata lodowa ( ja czasem używam pekińskiej), kilka oliwek przekrojonych na pół, wspomniane pomidory , pokrojone w kostkę, ser feta lub mozarella- osobiście mozarelli nie próbowałam. Sekret lezy w sosie- albo kupisz gotowy , firmy Knorr albo zrobisz sama- mieszając 3 łyzki oliwy, 3 łyzki wody z Vegetą do smaku i przecisnietym zabkiem czosnku ( jesli lubisz) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moza Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: *.acn.waw.pl 23 lata temu Nie chodzi o grecka sałatką. Ta salatka o którą się dopytuje to pokrojone w płatki pomodory i ser mozarella przekładane listkami bazylii. Coś się do tego dodaje ale co ? Gdzieś kiedys to jadłam pycha Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: Sałatka -pomidory + mozarella 23 lata temu Pomidory, bazylia, mozzarella, sól, pieprz, dobra oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: 217.153.60.* 23 lata temu ja robię bez pieprzu i soli, same pomidory bazylia i mozarella (najlepiej galbani) polane oliwą z pestek winogron Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: *.radom.pilickanet.pl 23 lata temu suszone pomidory i oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
mamosz Re: Sałatka -pomidory + mozarella 23 lata temu Gość portalu: Gośka napisał(a): > suszone pomidory i oliwki To juz inna sałatka klasyka to przepisy Ewy i momi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lela Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: 195.116.74.* 23 lata temu a spotkałyscie sie kiedys z przyprawa do dań z pomidorów firmy ducros?? Tez jest super ale mozna ja kupić w tylio w niektórych hipermarketach.Polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mami27 Re: Sałatka -pomidory + mozarella 23 lata temu Witam, A ja nie robię to w formie sałatki, lecz przekładam na talerzu na zmianę pomidor, plaster mozarelli. A później juz tylko pieprz, sól, oliwa ( umnie akurat z pestek winogron), no i oczywiście bazylia ( jeżeli możliwe to świeża, do kupienia w doniczce w supermarketach)! Pomidory nie są przy tym rodzju podawania tak rozciapane jak w sałatce. I smacznego!!!! mami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: *.etel.pl 23 lata temu ja kiedys jadlam ser + pomidory + sos pesto (można go kupić bez problemu w dużych sklepach i czasem na osiedlowych) + świerza bazylia do przybrania Sos jest na bazie oliwy chyba z oliwek i juz nie potrzeba dodawac zadnej innej oliwy. mam nadzieję że o to chodziło pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aik Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: 213.17.171.* 23 lata temu pomidory pokrjone w krązki mozarella , bazylia kapary polać oliwą z oliwek sól spróbuj dodać kapary / w każdym sklepie/ naprawde super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23 lata temu ja jeszcze do tego wszystkiego dodaje "mieszanke ziołową do sałatek" palce lizac ani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes_26 Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: *.chello.pl 23 lata temu NIe wiem, czy juz padła ta nazwa, ale sałatka o której piszesz nazywa się Caprese i jest to sałatka włoska. Na dużym talerzu układa się w koło naprzemiennie plastry pomidora i plastry mozarelli. Na tym układa się listki bazyli, polewa się oliwą z oliwek i posypuje sola i pieprzem. Oczywiście w Polsce (i pewnie nie tylko) sałatka ta jest podawana w róznych odmianach (np. bez bazylii lub, o zgrozo! z bazylia suszoną, czy tez z suszonymi pomidorami). Podobnie rzecz się ma z sałatką grecką - w Polsce robi się ja zupełnie inaczej niz w Grecji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaia Re: Sałatka -pomidory + mozarella 23 lata temu hej:) to ja sie tez powymadrzam bo robie najpyszniejsze pomidorki z mozarella:) moze nie sa strikte wloskie ale za to pyszniowe:) pomidorki i mozarelke kroje i ukladam na talerzyku ( mozerelle na pomidorach). na to sypie po kolei przyprawy: czosnek, ziola do salatek, bazylie, sol, pieprz, troszke oregano, koperek ( na co mam ochote) a w miseczce mieszam oliwe z pestek winogron i ocet ( winny albo balsamiczny) i leje to wszystko obficie. Trzeba dac temu jakies 10 , 15 minut zeby pomidorki puscily sok, robi sie z tego pyszny sos. A zeby dodac to tego wszystkiego wyjatkowy smak i aromat do oliwki i octu dodaje lyzeczke miodu. PALCE LIZAC!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka Re: Sałatka -pomidory + mozarella 23 lata temu TriColore Mozarella, Pomidorek, Avocado Plasterki poprzekladane - ladne bo kolorowe (trzy kolory) Troszke olivy, sol, pieprz Palce Lizac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 23 lata temu O JEEZUUU Jak przeczytalam ten watek , to az sie zalamalam , ze Polak chce robic salatke z mozarelli Na zgnilym zachodzie , gdzie nie ma dostepu do NASZEGO BIALEGO SERA proponuja mozarelle - cos bez smaku i zapachu To tak samo , jak porownac mortadele do polskiej kielbasy chocby najgorszej zwyczajnej to bedzie niebo a ziemia ( niebo polska kielbasa oczywiscie ) Jedyne , co moze konkurowac z naszym serem to grecka feta w salatkach ale nie smieszna mozarella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu Nic dziwnego. Stukasz z Belgii. Mozzarella, swieza, jest bardzo dobra. Najlepsza z mleka bawolego. Tez swieza. 1-2 dniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frotka1 Re: Sałatka -pomidory + mozarella IP: 193.235.68.* 23 lata temu Klasyczny przepis: grubo pokrojony plaster pomidora + mozarella + swiezy lisc bazylii + pieprz, sol i sporo oleju z oliwek (ale TYLKO Extra vergine! zadene tam z dyni czy slonecznika). Jezeli ktos lubi moze ew. dodac troche octu winego. Ale niekoniecznie. W sumie najwazniejszy jest olej!!! Odpowiedz Link Zgłoś