Gość: ancymonka IP: 195.116.95.* 23 lata temu poszukuję prostego i sprawdzonego przepisu na ciasteczka owsiane... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: butterflaj Re: Ciastka owsiane IP: *.chello.pl 23 lata temu Ciasteczka owsiane: 8 łyżek mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 szklanki płatków owsianych zapach arakowy lub rumowy Mleko odmierzyć do garnka, dodać cukier i kakao, wszystko dobrze wymieszać. Dodać masło i razem zagotować. Odstawić na bok, dodać zapach i stopniowo sypać płatki, ciągle mieszając. Potem łyżką formować ciasteczka. Wcześniej płatki można zemleć przez maszynke ( ale takie całe też są fajne;) Jak ciasteczka wystygną można je jeść:) ( zazwyczaj u mnie w domu nie ma już wtedy co jeść, bo wszystko rozejdzie się w trakcie stygnięcia) Życze smacznego wyrobu Pozdrawiam butterflaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryna Re: Ciastka owsiane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu Zajrzj do ostatniego POradnika Domowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ciastka owsiane IP: *.bredband.comhem.se 23 lata temu jeszcze prostsze:1 dl cukru, 3 dl platkow ows, 2 lyzki kakao, 1 jajo, 2 lyzki goracej kawy czarnej, wszystko wymieszac , zrobic kulki i zostawic w lodowce do stezenia. Pycha , mozna oblepic wiorkami kokosowymi albo czym sie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butterflaj Re: Ciastka owsiane IP: *.chello.pl 23 lata temu No tak ale trzeba jajko do tego, a to już trzeba je we wrzątku trzymać i tak nie wiadomo czy sie salmonelli nie złapie;) Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: Ciastka owsiane 23 lata temu Butterflaj, wczoraj wykorzystałam Twój przepis na te ciasteczka. Na drugi dzien (jak poleżą) są suuuper. Troszkę wyszły mi za słodkie i trzeba było je zeskrobywać z talerza, na którym pozostawiłam je do przestygniecia. Może tę masę będę układała na dużym kawałku wafla :) Nawet mój mąż sie nimi zainteresował, chociaż nie przepada za słodyczami. A jesli chodzi o kulki obtaczane np. we wiórkach kokosowych, to nie dodaje jajka. A zresztą robię troszkę inną masę, która jest równie smaczna jak ta na ciasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś