teklana 18 lat temu Czy to niestosowne by groch z kapustą postawić na świątecznym stole? Zgadzacie się z tą opinią? rencistkanakaruzeli.dzienniki.styl24.pl/wpis.php/id,366094/title,Jak-odchamic-polska-kuchnie/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_gnieszka0 Re: groch z kapustą... 18 lat temu Na moim światecznym stole zawsze jest groch z kapusta i żadna opinia tego nie zmieni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martha666 Re: groch z kapustą... IP: *.chelm.mm.pl 18 lat temu mieszkam na wschodzie Polski u odkąd pamiętam kapusta z grochem zawsze była na wigilijnym stole. co nie zjedliśmy dojadaliśmy w święta. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: groch z kapustą... 18 lat temu Dlaczego niestosowne? Jezeli jest to potrawa tradycyjnie podawana w jakimś regionie to powinna być. U mnie kapusty z grochem na wigilijnym stole nie było nigdy i nie będzie. Nie ma takiej tradycji na Mazowszu. Podobnie jak nie ma tradycji podawania klusek z makiem, kutii, czy gołąbków. Jest za to barszcz czerwony/grzybowy z uszkami, pierogo z kapustą i grzybami, śledzie na kilka sposobów, obowiązkowo karp smażony, karp w galarecie i inne różnie przyrządzane ryby, racuszki no i kompot z suszu, bez którego trudo byłoby zasnąć bez bólu brzucha. --------------------------------------------------------------- "Kości zostały rzucone" - powiedział mąż, rzuciwszy chudą żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
teklana Re: groch z kapustą... 18 lat temu Utwierdziliście/łyście mnie w przekonaniu,by jednak zapodać kapuchę z grochem.Nie jest tradycja i u mnie w domu-sama jadłam tylko raz gdzieś w gościach i bardzo mi smakowała.Potrzebowałam dodatkowej opinii,ponieważ zdanie pani z artykółu ,którego link dołaczyłam przeraziło mnie i ciekawa byłam,czy inne osoby tez tak uwazają.Na szczęście nie,więc śmiało moge dołączyc do menu głowna sprawczynię zamieszania(kapuste z grochem). Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: groch z kapustą... 18 lat temu Na świątecznym stole tj. 25 lub 26 grudnia stawiam zawsze, oprócz potraw typowo świątecznych to co zostało z wigilii - jest to sałatka wileńska (zapożyczona od mojej teściowej), resztki uszek pieczonych na oleju (chrupiące), kapusta z grzybami, jakieś ryby. Gdybym robiła kapustę z grochem - podałabym, bo uwielbiam. Nie robię, bo nie mam praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anusia Re: groch z kapustą... IP: 213.76.172.* 18 lat temu moim zdaniem autorka tego artykułu ma poważne kompleksy - ciekawe skad one sie wzięły;) - coś czuję "arystokratyczne" pochodzenie;). No i nie wie ona, że kuchnie innych krajów bardzo często mają uznane dania bardzo proste, jak ona to nazywa, "biedniackie"(co to za słowo w ogóle?), na przykłąd kuchnia francuska. nie przejmuj sie niczym, nie musisz szpanować przed rodziną, po prostu jedzcie to, co Wam smakuje. według mojego męża ludzie żyjący skromnie mają tendencje, by na święta było bogato, wyszukanie... ci, kórzy cały rok jedzą to, na co maja ochotę, nie czują potrzeby nadrabiania niedostatku w święta. chyba coś w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarazwracamhej Re: groch z kapustą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu U mnie jest zawsze!!! Uwielbiam ja i nie wyobrazam sobie swiat bez kapusty z grochem...do tego wiele innych ryb,jak sledz w smietanie,oleju,karp smazony,w galarecie,pierogi z grzbami i kapusta sorrz klawiatura mi nawalila... No i wreszcie jest zupa rybna i barszcz z uszkami,krokiety z grzybami,kompot z suszu.Pochodze z lubuskiego Odpowiedz Link Zgłoś