Dodaj do ulubionych

Przyjazne kontakty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
Niesamowicie przydatne porady :)
Obserwuj wątek
    • Gość: heh Re: Przyjazne kontakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      pierwsze słyszę o miesięcznych nie zdejmowanych na noc.
      • mazurmazurro_1 Re: Przyjazne kontakty 17 lat temu
        Ja też - toż to zbrodnia dla oka! Jak można napisać coś tak nieodpowiedzialnego - niesprawdzone wiadomości świadczą o ich autorze. Ehh
        • Gość: klepson o raju...... IP: *.Red-88-17-253.dynamicIP.rima-tde.net 17 lat temu
          miesi€czne nie zdejmowane na noc... wezcie to poprawcie, takiej
          opcji nie ma we wrzechswiecie. sam nosze juz 10 lat, teraz kupilem
          optixy, w ktorych mozna chodzic non stop najdluzej na rynky zupelnie
          bez przemeczenia oka czyli ... 16 godzin! potem na wlasne ryzyko.
          porady zawarte w artykule sa jasne jak slonce nawet dla kogos kto
          soczewek nie nosi,... ale powtarzania o higienie nigdy za malo.
          tylko po co az caly artykul o tym... echhh naprawde chyba niewiele
          sie dzieje na swiecie. a tak w ogole to przeczytalbym naprawde
          rzetelny artykul o laserowemu poprawianiu wady wzroku tak by juz nie
          musiec nosic soczeweczek. Chcialbym poznac prawdziwe relacje, za i
          przeciw, ceny, sposoby, centra, skutki uboczne, trwalosc i
          zagrozenia, slowem wszystko w temacie. mysle coraz powazniej o
          takiej operacji. pozdr
          • Gość: morusika Re: o raju...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
            Też zastanawiałam się nad laserem (-12 mam) ale dałąm spokój. Przede wszystkim
            trzeba pół roku chodzić tylko w okularach, pełnej korekty być nie może przy
            takim odkształceniu siatkówki, a wada lubi wracać. Nie będę ryzykować. A artykuł
            jest pisany przez osobę która nie nosi kontaktów i mąci :).
          • Gość: wildcatApollo Re: o raju...... IP: *.pool.einsundeins.de 17 lat temu
            16h nie powinno grac roli, gdyz sugeruje sie max. 8h-12h z powodu zwiekszenia ryzyka zawalu oka. Dla niewtajemniczonych: oko rowniez potrzebuje tlenu, ktorego dostep w okolicy zrenicy jest calkowicie przez soczewke blokowany.
            • Gość: M. Re: o raju...... IP: *.tieto.com 17 lat temu
              Nie jest całkowicie blokowany, co za bzdury. A nowoczesne soczewki "Night & Day" można nosić przez miesiąc bez zdejmowania.
              • Gość: jacgg Re: o raju...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                Soczewka przyjazna dla oka... Ha ha ha!

To było jest i zawsze będzie CIAŁO OBCE w bardzo wrażliwym, newralgicznym
                miejscu (chodzi o najważniejszy zmysł człowieka - wzrok!).

"Nowoczesne soczewki można nosić bez zdejmowania" - bzdura "nowoczesnego"
                konsumenta łykającego reklamy bez popicia. Poczytaj se Gombrowicza "Ferdydurke"
                fragment o "nowoczesności" ("nowoczesne" małżeństwo, "nowoczesny" gościu.

Czytając takie oszustwa na ulotkach producentów, odmieniających przyjazność i
                nowoczesność przez wszystkie przypadki, kupowałem soczewki do miesięcznego
                noszenia Day&NIGHT i NIGDY nie nosiłem dłużej niż tydzień-dwa bez zdejmowania -
                a i tak w ciągu paru lat omal nie zniszczyłem sobie oczu. Mam teraz siatkę
                czerwonych żyłek na oczach, zmierzających prosto w rogówkę, żeby dostarczyć jej
                tlenu, którego ustawicznie jej brakowało. Miały się cofnąć, znikać - nie cofnęły
                się do dziś (od pół roku nie założyłem soczewek, żadne leki przepisane przez
                okulistę nie podziałały). Problemy z nawilżaniem oka, odkształcenia gałki od
                soczewek pozostały na trwałe (pół roku nie noszę już!). W skrajnym przypadku
                można wzrok stracić, moje oczy są zniszczone.

Dziennikarze powinni odpowiadać cywilnie (własnym majątkiem) i karnie za
                nieodpowiedzialne bzdury, którymi zanieczyszczają przestrzeń publiczną, żeby
                wierszówkę wyrobić. Producenci zapewniający o przyjazności i nieszkodliwości -
                do pierdla powinni iść!!!
                • wypasiona_foczka Nie histeryzuj człowieku! 17 lat temu
                  Wszystko jest kwestią INDYWIDUALNEGO tolerowania danej soczewki. Jedni mogą nosić inni nie.
                  Pracowałam ponad 2 lata w gabinecie okulistycznym, z doświadczenia wiem, że największe problemy z soczewkami mają ludzie którzy PO PIERWSZE PRIMO: nie przestrzegają higieny, grzebią brudnymi paluchami w oczach, soczewek nie czyszczą i noszą dłużej niż pozwala producent (miałam zawodnika, który soczewkę jednodniową nosił prawie miesiąc, z oszczędności). PO DRUGIE ULTIMO: problemy z soczewkami mają ludzie, którzy się nie badają, mają naturalne skłonności do infekcji, wrastania, nie chodzą na regularne "przeglądy" do okulisty itp. PO TRZECIE TERCIO: przerażające jest to jak się ludzie w soczewki zaopatrują, kupują w internecie jakiś szit z chin za 9,99 za sztukę, soczewki bez atestów, zrobione z materiałów jak za króla Ćwieczka bo liczy się jeno cena.

Żeby naczynka krwionośne zaczęły wrastać potrzeba dużo czasu, to się nie stanie w ciągu paru tygodni czy nawet miesięcy więc tu sam sobie winny jesteś (+ pewnie Twoja indywidualna podatność na takie sprawy). Kolejny mit który Ci wciśnięto to to, że wrastanie się cofnie. Wrastanie się NIE cofa, co najwyżej zatrzymuje jeśli rogówka jest już normalnie dotleniana.
                  Od wielu lat noszę soczewki oddychające, o dużej tlenoprzepuszczalności i niskim uwodnieniu. Zdejmuję je raz, dwa razy w miesiącu. Są dobrane idealnie, regularnie się badam. Nie każdy dobrze reaguje na takie soczewki, nie każdy musi i może je nosić. Twoim pechem jest to, że źle Ci je prawdopodobnie dobrano i już.
                  Żyjemy w 2009 roku a ludzie o soczewkach mało wiedzą. Większość o nie pytających jest zaskoczona, że nie są ze szkła :)
                  Szerzone są bzdurne mity a soczewki życie po prostu ułatwiają chyba, że używa się ich nieodpowiedzialnie. Ty sam wypowiadasz się w takim tonie, że aż dziw bierze, że gniazdek ze ścian w domu nie wyrywasz (ta "nowoczesna" elektryczność). Luz człowieku.... każdy jest inny.
                  • Gość: jacgg Re: Nie histeryzuj człowieku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                    PRIMO: nie grzebałem i nie grzebię brudnymi paluchami w oku, w nosie ani innych
                    częściach ciała.

SECUNDO ("ultimo" znaczy: po raz ostatni, ostatecznie; poza tym jest to wyraz
                    pochodzący z języka włoskiego, a nie łaciny...): nie mam naturalnych skłonności
                    do infekcji i wrastania (chyba, że za osobę "z naturalnymi skłonnościami do
                    wrastania" uznać każdego, komu naczynia krwionośne zaczynają wrastać w
                    niedotlenioną rogówkę - czyli każdego człowieka dysponującego gałkami ocznymi,
                    prawidłowo reagującymi na ciała obce w oku, drażniące je i upośledzające
                    natlenienie rogówki... tak, każdy zdrowy człowiek ma "naturalne skłonności do
                    wrastania" w takich warunkach...)

TERTIO (nie ma tercio, jest np. polska tercja co najwyżej...): nie kupowałem w
                    internecie jakiegoś "szitu króla Ćwieczka z chin" - tylko wyłącznie kosztujące
                    niezłą kabonę soczewki największych zachodnich producentów soczewek u polskich
                    optyków, zapewniających w ulotkach, że soczewki są do miesięcznego noszenia
                    Day&NIGHT - mają z czego opłacać takie posty, jak twój ("Od wielu lat noszę
                    soczewki oddychające, o dużej tlenoprzepuszczalności i niskim uwodnieniu.
                    Zdejmuję je raz, dwa razy w miesiącu. Są dobrane idealnie, regularnie się
                    badam")... Wszystko w imię sprzedaży - jak ktoś nie lubi zdejmować i wkładać co
                    dzień soczewek - nie ma problemu! Mamy dla ciebie cudowny NOWOCZESNY produkt,
                    hipertechnologia pozwala nosić nasze wspaniałe, idealnie dobrane soczewki nawet
                    przez miesiąc!
                    Ktoś miał problemy? Nie słuchaj nadwrażliwych brudasów z ciemnogrodu, kupuj
                    śmiało nasze przyjazne soczewki!

"wypowiadasz się w takim tonie, że aż dziw bierze, że gniazdek ze ścian w domu
                    nie wyrywasz (ta "nowoczesna" elektryczność)" - ha ha, akurat w energetyce się
                    udzielam zawodowo... Żadna soczewka kontaktowa z definicji nie może być
                    przyjazna dla żadnego oka (chyba że sztucznego...), jest CIAŁEM OBCYM - czego
                    doświadczyłem na własnej skórze. Żaden organizm biologiczny nigdy nie będzie w
                    pełni tolerował czegoś, co nie jest jego własną tkanką - i to prawidłowo
                    funkcjonującą (inaczej nowotwory by nas nie zabijały)... I to jeszcze w takim
                    miejscu, jak oko - zwłaszcza w trakcie spoczynku nocnego, gdy samo zamknięcie
                    powiek utrudnia dopływ tlenu i inne funkcje (dlaczego w kącie oka rano każdy ma
                    "śpiochy"?...)...

Każdy jest różny? Każde oko składa się z białka i jest żywe - a każda soczewka z
                    silikonu lub innego sztucznego świństwa i jest martwa, więc nie ściemniaj obrazu...

Ewolucja stworzyła cały mechanizm (kształt oka, wytwarzanie płynu łzowego,
                    powieki i odruch mrugania) po to, by usuwać z oka WSZELKIE CIAŁA OBCE.
                    Nieprzypadkowo.
          • Gość: gnago Re: o raju...... IP: *.cust.tele2.pl 17 lat temu
            Po korekcji prawego (-5) w 1999 roku. Oko w normie, ale w stanach przemęczenia mózg dalej nie może się zorientować które jest wodzące.
            Zabieg bez bólu bez powikłań pooperacyjnych
          • Gość: magda Re: o raju...... IP: *.chello.pl 17 lat temu
            Oczywiście że są takie soczewki - np. PureVision B&L to soczewki miesięczne do
            ciągłego noszenia (24 godziny na dobę przez 30 dni) - po tym czasie soczewki
            należy zdjąć, wyrzucić i włożyć nową parę.
            Ja jednak uważam, że lepiej w nich nie spać. Zwłaszcza jak się często używa i
            zakłada na wiele godzin.
            • wypasiona_foczka Re: o raju...... 17 lat temu
              PUREVISION to soczewki stare. Jeszcze dinozaury po ziemi chodziły jak je produkowano. W USA były w sprzedaży w 1992 roku :/ Idz do okulisty niech Ci poleci coś nowszego bo długotrwałe stosowanie Purevision nie wychodzi ogólnie nikomu na dobre.
          • Gość: M. Re: o raju...... IP: *.tieto.com 17 lat temu
            Są takie we Wszechświecie, a nawet na Ziemi.
          • Gość: aaa Re: o raju...... IP: *.chello.pl 17 lat temu
            Jezeli chodzi o prawdziwe relacje - kolega zrobil sobie laserowa korekte ok. 5
            lat temu i teraz wieczorami zrodla swiatla czasami jawia mu sie jako
            "rozblyski", co potrafi przeszkadzac podczas np. jazdy samochodem. Podobno
            obecnie stosowana jest juz lepsza metoda (z pewnoscia nie wszedzie), ktora tego
            efektu nie powoduje.
      • korkix78 Ja pierwsze uslyszalem jakies 4-5 lat temu 17 lat temu
        Ale ze takie sa dostepne, to oczywiste.
        Inna sprawa, ze dla niektorych noszenie przez 28 dni ciegiem rzeczywiscie nie
        sprawia najmniejszych klopotow (zafascynowana, poczatkowo sceptyczna znajoma), a
        inni jednak czuja lekka irytacje oka (np ja z rana pierwsze kilka minut po
        przebudzeniu).

www.allaboutvision.com/buysmart/contacts_lasik.htm
        Continuous wear contacts. Extended wear contact lenses first became available in
        the U.S. in the 1980s. However, many people who wore their lenses for 30 days in
        a row began to experience eye infections. Within a few years, the FDA reduced
        the approved continuous wearing time for extended wear lenses to a maximum of
        one week.

So what's different now? In the late 1990s, a new contact lens material —
        silicone hydrogel — was introduced. Silicone hydrogel lenses allow six to seven
        times more oxygen to reach the cornea to keep it healthy.

Today, several lens manufacturers offer silicone hydrogel lenses that have been
        FDA-approved for up to 30 days of continuous wear. Still, overnight wear of
        contacts isn't for everyone. And people who have had previous problems with
        contacts may not be good candidates for 30-day wear.
        • Gość: wildcatApollo Re: Ja pierwsze uslyszalem jakies 4-5 lat temu IP: *.pool.einsundeins.de 17 lat temu
          Jako tako minister zdrowia tez moze zezwolic na noszenie przez miesiac tej samej
          bielizny bez sciagania jej.

A subiektwne odczucia: te nowe soczewki hydrozelowe przepuszczaja rowniez wiecej
          brudu, tj. szybciej traca swoje wlasciwosci.
          • korkix78 Re: Ja pierwsze uslyszalem jakies 4-5 lat temu 17 lat temu
            Oczywiscie, ze ustawa mozna tez zarzadzic, ze po godzinie 20-tej
            nalezy chodzic na rekach z parasolka w tylku.
            I nie znaczy to, ze tak jest najwygodniej.

co proponujesz, by obiektywnie stwierdzic, czy soczewki do noszenia
            non-stop istnieja czy nie?

Niby nie jest to minister USA. Ale chyba fakt pisania z
            neoplus.adsl.tpnet.pl nie jest lepszym kryterium obiektywnosci?
            (nasz przedmowca).

Ponadto zauwaz, ze mowimy o kraju gdzie maja miejsce miliardowe
            odszkdowania za to, ze ktos palac paczke papierosow dziennie nie
            wiedzial, ze moze zachorowac na raka.
            I w nim wlasnie firmy staraja sie i dostaja zezwolenie na sprzedaz
            soczewek nieprzerwanie noszonych przez miesiac - to daje do myslenia.

Okulisci jedynie to potwierdzaja, zaznaczajac jednoczesnie, ze w
            niektorych indywidualnych przypadkach jest to raczej, a czasem nawet
            zdecydowanie niewskazane. Bo oko oku nierowne!
    • optyk26 Przyjazne kontakty 17 lat temu
      dobierane przez optyków i optometrystów ortoptystów są
      profesjonalnie dobrane jak przez okulistów. Szanowny redaktorze może
      lepiej było napisać przez specjalistę, co nie wprowadzałoby
      czytelników w błąd.
    • Gość: anusia A jak z basenem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      Czesc! Mam kontakty od 2 miesiacy, no i niby jest napisane, ze na
      basenie nie mozna miec kontaków, jak sie nie ma okularkow, ale można
      nagiąć tę zasadę? ja raz bylam w jednodniowych, nic mi nie bylo. Na
      co dzien mam miesiączne.
      • Gość: jacgg Re: A jak z basenem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Chodzi o to, anusiu o blond włosach - że ci woda może bardzo łatwo wypłukać te
        kontakty z oczu. Czy jest jakaś reakcja soczewek z chlorem (czasem ozon stosują
        do dezynfekcji wody zamiast chloru) - nie wiem. W każdym razie pływanie w takiej
        wodzie bez okularków powoduje podrażnienie oczu, i to silne...
        • Gość: jacgg Re: A jak z basenem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Chyba, że przez godzinę pływasz z zaciśniętymi oczkami i główką uniesioną wysoko
          nad wodą, by fryzury nie popsuć...
          • Gość: anusia Re: A jak z basenem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
            dziękuję jackgg! Dziekuję! Właśnie tak jest, jak piszesz! skąd
            wiedziałeś?? hihi hihihi
    • Gość: lenka Przyjazne kontakty IP: *.lublin.mm.pl 17 lat temu
      3 lata nosze soczewki night&day. ni sie nie dzieje, kontroluje oczy regularnie.
      tak jak napisano wyzej - kwestia tego jak kto toleruje. a purevisiony BL sa
      faktycznie dla mnie kiepskie..;D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka