Gość: Zuza IP: 90.156.118.* 17 lat temu jaki macie sposób na to, żeby po umyciu okna nie zostawaly na szybach mazy, które widać pod słońce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ranoma Re: mazy na szybie 17 lat temu ja używam takiej ściągaczki z lidla do mycia okien i nie ma śladu po smugach:) Odpowiedz Link Zgłoś
am-a2 Re: mazy na szybie 17 lat temu Ja uważam że najważniejsze jest aby w słońcu nie myć okien (zawsze będą ślady)tylko jak jeszcze nie patrzy nam na okno,myję południowe okno rano lub późnym południem,a zachodnie- rano.I używam do polerowania irchowej ściereczki (kiedyś były w Biedronce nie wiem czy są jeszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salimondrali Re: mazy na szybie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Gorąca woda + Pur (płyn do mycia naczyń) może być inny.Następnie Myster Masyl i wszystko ściągaczką (w moim przypadku samochodową)i ręczniki z biedronki za 3,15(chyba).Nie ma smug i się błyszczy że hej. I nie ma znaczenia o której porze i jak słońce pada.Nigdy na to nie zwracam uwagi myję jak mi się chce a nie jak słońce świeci. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mazy na szybie 17 lat temu Mnie najbardziej odpowiada pianka Bref / nie wiem, czy jest dostepna w Polsce /. Bez problemu myje nia ogromne lustro, ktorego nie udalo sie umyc zadnym innym sposobem / zawsze pod katem bylo widac jakies smugi /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salimondrali Re: mazy na szybie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Ja tej pianki osobiście nie ..spotkałam.. w sklepie w moim mieście, ale mnie zaciekawiłaś i popytam,może się niedługo pojawi i u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolla Re: mazy na szybie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu Myłam okna na południowej stronie chyba na wszystkie sposoby świata- wydawały sie czyste, dopóki nie waliło w nie słońce-smugi, ze hej. NAjlepsze, najtansze i w dodatku eko sa sciereczki z mikrofibry. Teraz kosztują naprawde grosze. Trzeba miec ze 4 sztuki i już- grubszy brud zwykłą scierką, a potem to juz tylko tamtymi. TRzeba je dobrze wykrecic i wytrzepac, przetrzec szybe i poczekac aż sama wyschnie, nie używac detergentów i nie prac z płynem do płukania. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: mazy na szybie 17 lat temu Potwierdzam z entuzjazmem. Myję zawsze w słońcu, te od strony południowej. Od dwóch lat nie używam żadnych detergentów, pianek, sprayów,; nie wycieram do sucha gazetami, starymi rajstopami ani niczym podobnym. Od dwóch lat robię to tak: miska z ciepłą czystą wodą i dwie ściereczki z mikrowłókien, one przeważnie są koloru niebieskiego i mają napisane, że do mycia szyb i luster. Jedną ściereczkę moczę w ciepłej wodzie i nią myję szyby. Ważne, by woda była często zmieniana, czysta. Gdy tylko umyję szybę jedną ściereczką, natychmiast wycieram do sucha drugą. Gotowe! Zero smug, piękne lśnienie. Oczywiście, futryny myję z detergentem, tradycyjnie. Tak samo - dwie niebieskie ściereczki, bardzo trwałe - myję szyby w samochodzie, od środka. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
hazzard Re: mazy na szybie 17 lat temu płyn do mycia szyb w wiaderku, zmyć pierwszy brud z szyb i ram, następnie Clin do szyb i nie ma żadnych smug ani nie trzeba tego okna czyścić w nieskończoność. Aha, i zwykła szmatka za 3zł opakowanie 3 szmatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapet Re: mazy na szybie IP: *.lanet.net.pl 17 lat temu sposób jest jeden - dobra ściereczka (mikrofibra naprawdę wysokiego gatunku, bardzo miękka), sam detergent może być nawet kiepski, ale jesli szmatka jest dobra - smug nie będzie. ja osobiscie używam "practi połysk", ale każdemu wedle jego upodobań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iva67 Re: mazy na szybie IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 17 lat temu Polecam tylko i wyłącznie ściereczki vileda do mycia szyb(kolor pomarańczowy jest taka jakby gumowana). Ja od kilku lat myję wyłącznie tylko tymi ściereczkami i wodą z płynem Ludwik do naczyń.Nie ma żadnych smug i nie trzeba wycierać do sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesa Re: mazy na szybie IP: *.fbx.proxad.net 17 lat temu Szyby myje wylacznie srodkami do szyb + kuchenne reczniki jednorazowe. Nie ma zadnych smug. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilka Re: mazy na szybie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17 lat temu reczniki naprawde sie sprawdzaja! a jesli sciereczka to tylko z wysokogatunkowej mikrofibry, taka tylko do szyb a nie "do wszystkiego", dobre firmy maja taka w swojej ofercie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: mazy na szybie IP: *.adsl.alicedsl.de 17 lat temu a z recznikow nie zostaja takie 'smieci' na szybie? bo ile razy tak robilam to z tych obrywanych bokow taki 'kurz' sie sypie i przykleja do szyby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: mazy na szybie IP: *.lanet.net.pl 17 lat temu z ręczników lepszej jakości (miękkich, grubych) - nie. ale i tak stawiam na mięsistą, dobrze zbierającą ściereczkę (paclan na przykład), można ewentualnie dwa w jednym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jestem Panią Domu Re: mazy na szybie IP: *.chello.pl 17 lat temu www.jestempaniadomu.pl/index.php/2009/02/ocet-do-szyb/ Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: mazy na szybie 17 lat temu Nie mam od kiedy nie stosuję żadnej chemii a jedynie ściereczki z mikrowłókien+ woda. Dużo mniej roboty, żadnego "docierania", dużo taniej- ścierka starczy na długo, nie trzeba kupowac żadnego płynu, nie zniszczone ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawka Re: mazy na szybie IP: *.lanet.net.pl 17 lat temu a taka z włókien bambusa by podziałała w ten sposób? mam ściereczkę, na której jest napisane, że można bez detergentów (Paclan Practi Natura), ale do szyb? ktoś to ma i próbował? Odpowiedz Link Zgłoś
jestempaniadomu Re: mazy na szybie 17 lat temu www.jestempaniadomu.pl/index.php/2009/02/rajstopy-do-polerowania/ Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: mazy na szybie 17 lat temu a ja mam sposob ktorego nauczylam sie na "czynie spolecznym" kiedy sprzatalismy szkole. Wiadomo jak to z finansami w szkole. Najpierw myje szybe, jak nie jest zbyt brudna to tylko ciepla woda. Potem biore gazete (nie kolorowa!!!) gniote ja nie za bardzo, ale tak, zeby sie dobrze trzymalo i nia wycieram okno do sucha. Jak jest juz wilgotna to biore nastepna. I nie mam zadnych maz. Stosuje ja do dzis. Kiedys probowalam przejsc na plyny takie co to "nie daja mazow". Dawaly tyle, ze wolalam juz tych okien nie myc. Odpowiedz Link Zgłoś