Dodaj do ulubionych

Ile razy butelka - 4 m-ce

05.09.10, 16:23
Ile razy jedzą wasze dzieci butelkę i jak często?
U nas pierwsza butla ok 5,6 rano i wieczorna (szósta) ok 20. Co 3 godziny nam
wychodzi mniej więcej.
Ostatnio zdarza się,że prześpi to karmienie o 5,6 lub to o 9 i wszystko się
przesuwa i nie wyrabiam się z 6 karmieniami w dzień i wtedy mam pobudkę o 2 na
to 6 karmienie. Więcej jeść na raz nie chce, bo przechodzimy etap szarpania
się przy jedzeniu i płaczów.
Karmi któraś 5 razy dziennie? Może pora wydłużyć przerwy
Obserwuj wątek
    • enamerele Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 05.09.10, 19:04
      Moja córka nigdy nie jadła tyle razy, ile było napisane na opakowaniu. Zawsze
      była jeden posiłek w plecy, wcale się tym nie przejmowałam, co prawda jest
      chuda, ale taki jej urok, cały czas jest na tej samej linii na siatce
      centylowej. Zaczynamy ok. 6, potem koło 9.30, 13, 17 i 20. Nie budzę jej na
      karmienie w nocy. Generaklnbie daję jej jeść wtedy, kiedy widzę, że marudzi, a
      czas żarcia się zbliża.
      • ar-il Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 05.09.10, 19:52
        Tymi informacjami na mleku tez się nie przejmuję. Jeszcze niedawno mała jadła 6
        razy w dzień i czasami 7 raz w nocy to dawałam. Nie wiem ile zjada bo jeszcze
        przed butlą cyca trochę daję,ale dobrze przybiera.
        Wczoraj zjadła 6 razy w dzień i w nocy się nie budziła. Dziś tylko 5 karmień i
        już śpi. Zobaczymy czy w nocy się obudzi... Może jak przestanie tak płakać i
        szarpać się przy jedzeniu wszystko wróci do normy...
      • ar-il Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 05.09.10, 19:55
        A jak z drzemką między 17 a 20 masz? Moja jak śpi po 18 to po wieczornej butli
        nie ma spania do 21.
        • enamerele Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 05.09.10, 20:56
          Tak, obowiązkowo musi być drzemka przed spaniem, inaczej jest zbyt zmęczona,
          żeby usnąć. Średnio wypada koło 18 do 19.30, potem kąpanie i butla wieczorna.
    • zajaczek79 Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 05.09.10, 20:19
      Mój synek ma 3,5 miesiąca i karmię 5 razy dziennie, co trzy godziny praktycznie
      z zegarkiem w ręku (wahania do 15 minut), o 7, 10, 13, 16 i 19-19.30 (po
      kąpieli). Pierwszy i ostatni posiłek to 180 ml + mm, pozostałe - 150 ml + mm.
      Nie zawsze tak było - jeszcze miesiąc temu schemat dnia był totalnie
      rozregulowany, po 6-7 karmień różnych odstępach czasu, w ilości znacznie
      przekraczającej dane z tabeli karmienia. Przestałam się przejmować tym, czy jadł
      za dużo bądź czy obecnie je za mało, bo przybiera bardzo proporcjonalnie (od
      najniższej wagi cały czas w tym samym centylu). A jak przybiera Twoje dziecko?

Z.
    • joasia_44 Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 06.09.10, 20:52
      Ja patrzyłam na to co na mleku napisane (bebiko, potem nutramigen) i mały jadł zazwyczaj w okolicach dolnej granicy w sensie ilości posiłków a jak chodzi o zawartość butelki to zazwyczaj trochę zostawiał. Natomiast jak skończył chyba 3 miesiące to zaczęłam sama sobie przeliczać - np jak norma na dzień była 600 mililitrów, to sama sobie dostosowywałam i dawałam 5 posiłków co 4 godziny po 120 ml każdy. Wydaje mi się, że mleko butelkowe się trawi minimum 3.5 godziny, więc dawanie co trzy godziny to raczej się odnosi do schematu piersią a nie butelką. Oczywiście jak mały był głodny to mu dawałam, ale nigdy nie było tak, że nagle po godzinie był w stanie wyssać całą butlę, z czasem okazało się że smoczek czy zabawa i przytulanie wystarcza. To mnie utwierdziło, że reguła odstępów co 3.5 - 4 godziny jest ok. A jak był jeszcze starszy to zdarzało się, że jadł 10-20% mniej niż według normy podanej na mleku a i tak przybierał aż za dobrze... Pozdrawiam!
    • bafka Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 06.09.10, 23:11
      moja córcia ma 3,5 m-ca, je 5x150ml mm lub 4x150ml+1x100ml mm zagęszczonego nutritonem, do tego wypija jeszcze 200ml herbatki zagęszczonej nutritonem (2x100 lub 2x50+1x100)

ostatnio zastanawiałam się, że może za mało

waga urodzeniowa 2820g, obecnie 5560g

ar-il, moja też się szarpie i drze przy mleku bo płaczem to już tego nazwać nie można, spokojnie zjada o 6:00 i 10:00, o 14:00 i 18:00 wrzaski i gimnastyka, a o 22:00 różnie, dzisiaj akurat był spokój, kiedy to przejdzie?
      • ewa.130 Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 07.09.10, 14:36
        mój synuś też je co 3 - 4 godziny, czasami zjada 120, czasami 170 ( to wtedy, gdy ma przerwę między karmieniami 4 godziny), generalnie nie jestem w stanie wmusić mu więcej jedzenia bo nie chce i już ale ładnie przybiera na wadze, więc się tym nie przejmuję. Na noc karmię go ok 19 i potem idzie spać i polecam opatentowany sposób, aby o 23 dziecko nakarmić przez sen - wtedy mały śpi już bez pobudek do 8 rano :)
        • vita175 Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 09.09.10, 09:48
          Moj ma skonczone 4 miesiace i nigdy nie jadl wg rozpiski. Poczatkowo jadl wiecej posilkow ale malych, a pozniej powiekszyl znacznie porcje. Jak mial jakies 2 miesiace z hakiem zaczal przesypiac nocki i wtedy nie bylo juz mowy o jedzeniu 6 posilkow. Je 5. Widac taka jego uroda.
          Teraz jest akcja - mleko jest beee i rozszerzanie diety wiec sa cyrki, ale mysle ze dziecko wie jak jest glodne. u nas wyglada to tak
          7,30-7,50 150ml mm
          10.30 herbatka lub soczek
          11.30-12 180mm + kaszka
          16 - herbatka / sczek
          16.30 zaczynamy dawac jakies danie typu marchew lub inne papki + mleko dla zaspokojenia
          20 150ml mleka po kapieli
          23.45 180 ml mleka + kaszka

teraz jak dostaje cos wiecej, to zjada automatycznie mniej mleka i wychodzi ok 750ml na dobe czasem mniej czasem wiecej. Ale jest zadowolony usmiechniety i wazy coraz wiecej. Jak pil samo mleko to godziny byly mniej wiecej takie same, ale jadl po 180ml mleka na praktycznie kazdy posilek.
    • barbara.gierowska Re: Ile razy butelka - 4 m-ce 08.09.10, 16:39
      Witam,
      Tu troche na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/w,632,71001263,71001263,Stworzmy_jadlospis_i_plan_dnia_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka