Dodaj do ulubionych

gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 5msc!

18.07.11, 13:34
Moje dziecko kończy 4 msce, dałam mu kilka razy (2) spóbować moze łyżeczkę jabłka ze słoiczka gotowe dla dzieci desery po 4 mscu (ZŁOCISTE JABŁKA) a drugi słoik (BANAN DELIKATNY Z JABŁKIEM), moje dziecko dosłownie musnęło tego ciutkę (nie więcej jak łyżeczkę, moze dwie). Co jest w tych słoikach, ze tak strasznie bolał je brzuszek po tym przez prawie tydzień (az do zrobienia kupki). Po 3 dniach strasznie płakał i skęcał się z bólu brzuszka. Czy wasze dzieci też tak miały po słoiczkach ? Dodam, ze dziecko jest w wieku dla jakiego są te desery zalecane. Cos musi być z nimi nie tak. Macie podobne doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • jagusiia skandal 18.07.11, 14:36
      I jeszcze muszę napisać, uważam za skandal ze Instytut Matki i Dziecka opiniuje pozytywnie te słoiki, kompromitując się jak w ten sposób, gdy wykryta została afera kiedy w słoikach na Polskę zamiast indyka były tylko skóry i ścięgna a w słoikach za zachód (ten sam producent) mięsko z indyka, jakby zachodnie dzieci miały inne żołądki....
    • latosie Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 18.07.11, 15:41
      moje je słoiki i nic mu nie dolega ... nawet zauważyłam,że mu się lepiej kupki robi i w ogóle mniej go brzuszek boli... nie wiem czy to od słoiczków ale przeszły kłopoty brzuszkowe ... a co do tej afery to faktycznie była wpadka gerberowska ... podobno już wycofali te słoiczki ...
    • e-kasia27 Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 18.07.11, 16:57
      jagusiia napisała:

>, moje dziecko dosłownie musnęło tego ciutkę (ni
      > e więcej jak łyżeczkę, moze dwie).

Łyżeczka, może dwie, to nie jest ciutek, dla takiego maluszka.
      Pierwszy raz (każdego nowego jedzonka!) podaje się maksymalnie pół małej łyżeczki, a jak dziecię ma problemy brzuszkowe, to po pół łyżeczki przez kilka dni, zanim można podać o łyżeczkę więcej.
      Może to było za dużo dla Twojego dziecka.
      Brzuszek musi się przyzwyczaić do trawienia nowych rzeczy.

Co jest w tych słoikach, ze tak strasznie bo
      > lał je brzuszek po tym przez prawie tydzień (az do zrobienia kupki). Po 3 dniac
      > h strasznie płakał i skęcał się z bólu brzuszka. Czy wasze dzieci też tak miały
      > po słoiczkach ? Dodam, ze dziecko jest w wieku dla jakiego są te desery zaleca
      > ne. Cos musi być z nimi nie tak.

Z deserami wcale nie musi być coś nie tak.
      To z twoim dzieckiem może być coś nie tak, może np. być uczulone na jabłka, albo na jakiś inny składnik "słoiczka".( wszystkie składniki są wypisane na opakowaniu)

• kacha-84 Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 20.07.11, 15:46
      Ja mam dziecko w tym samym wieku co ty, zaczęliśmy od wprowadzania soczków.. gdy dziecko przyzwyczaiło się do nowego smaku doszły deserki i zupki. Oczywiście na początek 1-2 łyżeczki jednorazowo... Jeśli twoje dziecko ma bóle brzuszka.. może zmień firmę.. produkującą słoiczki. Moja córka np. nie lubi słoiczków z bobovity.. wypluwa wszystko i ma po nich wzdęcia.. Woli słoiczki HIPP-a.
      • fairycharlotte Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 20.07.11, 19:47
        Może ma nietolerancję fruktozy???
    • barbara.gierowska Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 20.07.11, 21:48
      Witam,
      zasadą racjonalnego rozszerzania diety jest wprowadzanie na początku jednej nowości na 5-7 dni. Czyli optymalnie - są to dania jednoskładnikowe ,a nie mieszanki owoców.
      Można wybrać produkty dowolnej firmy,do której ma Pani zaufanie,można też przygotować własnoręcznie starte jabłko,ziemniaka ,marchew albo dynię.
      Schematy sugerują właśnie,aby zacząć od warzyw,gdyż na ich bazie można w miarę szybko przejśc do podawania wartościowej zupy jarzynowej.
      Skoro Pani maluch nie tolerował zbyt dobrze owoców,proszę w na razie skoncentrować się na wprowadzaniu warzyw i zupki,a próby z owocami ponowić za około miesiąc.

p.s Na marginesie - banany działąją zapierająco- być może stąd wynikł problem z wypróżnieniami,bo rozumiem,ze normalnie pani dziecko wypróżnia się częściej niż raz na tydzień ?
      • jagusiia Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 21.07.11, 07:31
        Dziękuję za informację, może rzeczywiście hipp ma lepszą ofertę dla maluchów,
        takiego jabłka ze sklepu z nienznanych zrodeł bałabym się podać czy marchewki z warzywniaka. Moje dziecko wypróznia sie dość rzadko, raz na 4 dni, raz na 7 dni, róznie, jest n amoim mleku a czytałam, ze to możliwe dla tego pokarmu, trawi praktycznie całość, je sporo mleka, juz ponad 900 ml/dobę, dodam, ze po samym mleku nie ma żadnych ekscesów zołądkowych. Nowe smaki podałam w odstępie 10 dni. Mały w ogóle nie potrafi jeść łyżeczką, więc po prostu troszkę jedynie polizał, rozcieńczone ze sliną (tak mi się wydawało), było to jednak na tyle dużo, żeby spowodować uporczywe gazy, ból brzuszka.
        • wiki11110 Re: gotowe słoiczki owocowe-silne bóle brzuszka 27.07.11, 15:22
          Czy ja źle przeczytałam czy napisałaś że jest na Twoim mleku i wypija 900ml na dobę?? skąd wiesz ile wypija? Odciągasz i dajesz butelką??
          A co do owoców, to czytaj dokładnie skład, bo niektóre firmy piszą brzoskwinia, albo gruszka a tak naprawdę słoiczek zawiera jeszcze sok jabłkowy albo winogronowy. Może coś dziecku nie posłużyło. Moja np. miała alergię na winogrona a tego praktycznie w każdym słoiczku, a z kolei na banany reagowała biegunką (zupełnie jak ja).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka