Dodaj do ulubionych

pytania, proszę o pomoc

18.09.11, 23:37
Jestem mamą 5 dniowego chłopczyka. Dwie córy wykarmiłam piersią. O karmieniu butelką nie mam pojęcia. Proszę o odp. na kilka pytań.
1. Woda do mleka modyfikowanego. Kupiłam "Mama i ja". Czy gotować tą wodę czy z nieprzegotowanej sporządzać mieszankę?
2. Ile kup robi dziecko butelkowe, bo wydaje mi się, że jakoś mało ich jest.
3. Czy konieczne jest dopajanie dziecka karmionego butelką? Jeżeli tak, to czym? Wodą?
4. Syn upomina się o butlę co 1,5 godziny. Czy to nie za często?
Obserwuj wątek
    • czaarodziejka Re: pytania, proszę o pomoc 19.09.11, 13:20
      Cóż, ja też wielkiego doświadczenia nie mam, ale widzę cisza tu, więc proszę:
      1. Jak najbardziej może być ta woda.Nie trzeba gotować (choć w necie znajdziesz informacje,że trzeba, to jednak wód mineralnych się nie gotuje).Ale trzymaj w lodówce butelkę z wodą (na półce), odpowiednią ilość zaś w podgrzewaczu.Otwartą zaleca się zużyć w ciągu 2 dni.
      2.Kup robi mniej niż piersiowe, może być jedna np. na 3 dni.
      3.Taki mały może nie chcieć nic, ale możesz podawać wodę.Bez niczego innego.
      4.Ile powinien pić to widzisz na opakowaniu mleka-masz podane ilości.Najistotniejsze jest jednak,aby nie przekarmić.Może się upominać i co godzinę, różnie dzieci jedzą.Moja jak była malutka jadła mało,a często.
      A z mojej autopsji jeszcze, to karmienie butelką jest "upierdliwe".O ileż łatwiej karmić piersią - ale to już na osoby wątek rozważania.
      • roks30 Re: pytania, proszę o pomoc 19.09.11, 17:20
        Ja karmię synka od urodzenia mlekiem bebilon nigdy nie dawałam wody mineralnej tylko zwykłą przegotowaną chyba że na wyjazdach, nie gotowałam mineralnej, kup może być różnie jak nie ma problemu z kupką to ja bym nie dopajała. Mój w pierwszych 3 m-cach jadł 90 ml wody i trzy miarki mleka co trzy cztery godziny.
    • emil.zola Re: pytania, proszę o pomoc 19.09.11, 20:32
      Zdecydowanie gotować wodę mineralną! Zwłaszcza, jeśli to noworodek.
      Ja przegotowuję mineralną dla mojego 9 miesięcznego syna.
      Podaje się, że nie trzeba przegotowywać po roku życia.

Warto podawać między karmieniami do picia wodę (j/w)

Na inne pytania nie pomogę, bo przez 6 miesięcy karmiłam piersią. W tej chwili mój syn robi 2 kupy dziennie (no ale je już dużo więcej niż mleko :) )

• barbara.gierowska Re: pytania, proszę o pomoc 21.09.11, 17:33
      Witam,
      1. wg zaleceń producenta. Niektóre z nich są dopuszczone do użytku przez niemowlęta bez gotowania
      www.wodadladziecka.pl/catpages/dane-kontaktowe
      www.wosana.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=31
      Wg mnie ten opis jest jednoznaczny z zaleceniem użytkowania bez gotowania

2.Może robić mniej kupek niz maluch karmiony naturalnie,nawet 1 x na 2-3 dni

3, Nie jest bezwzględnie konieczne ,ale można próbować . Średnio łączna objętość płynu użytego do dopojenia w ciągu doby powinna wynosić mniej więcej tyle,co objętośc jednej porcji mlecznej. Optymalnym rozwiązaniem jest podawanie czystej wody

4. U noworodka to dopuszczalne,z czasem porcje zwiększą się,a przerwy między karmieniami wydłużą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka