14.11.11, 12:12
witam:)
zaczne od tego,ze mieszkam w Irlandii i podaje dziecku mleko Aptamil- to jest z tego co wiem odpowiednik Bebilonu w Polsce( te same opakowania i oznaczenia,tylko nazwa inna).
Maly skonczyl 5 miesiecy - podaje mu juz od miesiaca sloiczkowe dania typu: marchew+ ziemniaki, oraz obiadki- warzywka+ kurczak,albo inne mieso.
Synek uwielbia te dania i nawet przedklada je nad mleko.Oczywiscie mleko rowniez mu podaje.
Pare dni temu kupilam mu Owsianke firmy Milupa (ta firma rowniez robi Aptamil-czyli chyba tez Bebilon?).Chcialam podac dziecku,bo pisza,ze ma duza zawartosc zelaza.
No ale..na razie nie podaje,nie wiem co robic-prosze pania ekspert o porade...Owsianka jak pisza jest od 6 miesiaca-ale w skladzie jest gluten,soja i mleko.Czy to bedzie dobre dla mojego dziecka? slyszalam,ze im pozniej sie wprowadzi gluten do diety tym lepiej?
Obserwuj wątek
    • roks30 Re: Owsianka 18.11.11, 00:36
      Z tym glutenem to teraz jest inaczej podobno im wcześniej tym lepiej, ale nie wiem czy już w 5 m-cu.
    • barbara.gierowska Re: Owsianka 19.11.11, 00:45
      Witam,
      Przy wprowadzaniu glutenu niezbędne jest przestrzeganie tzw dawek prowokacyjnych ( przynajmniej wg polskich schematów zywienia)
      Ekspozycja na gluten u dzieci karmionych sztucznie to podawanie glutenu w steżeniu 2-3 g/100 ml w 6 i w 7
      miesiącu zycia,nastepnie 6 g/100 ml w 8 miesiacu zycia. Od 9 miesiaca mozna
      podawac gluten bez ograniczeń( jesli nie było wczesniej problemów).
      Ekspozycji mozna dokonywac uzywając gotowych dan ,mozna tez bazowac na kaszy
      mannej,kaszy orkiszowej lub np ciasteczkach Hipp

Podsumowując - trzeba przeanalizować stężenie glutenu w gotowej owsiance,a jeśli takich informacji brak,zostawić to danie na później

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka