mgielka82
22.09.12, 21:45
Jestem mamą 2miesiecznego chłopca. Po cesarce i małej ilości pokarmu próbowałam rozkręcić laktację i karmiłam dziecko kp + mm (bebiko). Stopniowo rozkręcałam laktację i im więcej kp tym gorzej-prężenie, napinanie się,zaparcia, obfite ulewania.Usg jamy brzusznej nie wykazało refluksu, pediatra zaleciła mieszanke AR oraz w przypadku kp przejście na mocno restrykcyjną dietę (bezmleka,jaj itd.).Mimo takiej diety dziecko po moim pokarmie w nocy przez sen marudziło,prężyło się itp.W dzień były zaparcia. Zauważyłam że po mieszance jest w nocy spokojnejszy. Przez tydzien odstawiłam kp i podawałam rożne mm (nan porażka hipp combiotik też,enfamil ar-mniej ulewał ale zaparcia, najlepsze ale nieidealne było bebiko)Ideału nie było-albo się ulewało dużo,albo się prężył i miał zaparcia. Zniknęły natomiast przy wyłączeniu kp krostki które mial od urodzenia (twierdzono wcześniej ze to potowki) i zmniejszyło się troszkę prężenie. Probowałam po tygodniu znowu podawac znowu mój pokarm-jadł niechętnie (jak pozniej nutramigen).
Skonsultowałam się z pediatrą -alergologiem i zapisano synkowi nutramigen (w mojej rodzinie mama i babcia oraz ciocia złe tolerują mleko).
W związku z wprowadzeniem nutramigenu mam kilka pytań:
1-pediatra zaleciła 5x150ml. Mój synek który bebiko wcinał 180ml naraz teraz ma problem by zjeść 110ml (pierwsze 50ml je,później trzeba mu wciskać).W efekcie je często a mało, mleczko mu nie smakuje i martwie się,że nie będzie chciał tego jeść i straci na wadze oraz tym,że posiłki nie są godzinowo uregulowane,jak temu zaradzić?
2-robi kupki gęste-”klocki” (troszkę się wcześniej napina - trwa to chwilę,ale spi w nocy spokojnie) – czy taka kupka jest O.K?
3-jak długo można podawać nutramigen?
4-dopajać?czym i ile razy w ciągu doby?
Czy takie mleko nie jest „gorsze” mniej wartościowe od zwykłego mm?