Dodaj do ulubionych

Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem

12.10.12, 09:37
Witam
Bardzo proszę o radę
Moja obecnie 14 tygodniowa córka w 9 tygodniu życia zaczęła ulewać więcej niż normalnie, zmniejszył jej się apetyt, do tego zaczęła robić brzydkie tzn rzadkie i strzelające kupy, spadło też przybieranie na wadze, pediatra zalecił mleko NAN H.A., po tym mleku apetyt wrócił na jakiś czas ale kupy zrobiły się zielone, rzadkie i śmierdzące, do tego córka puszczała śmierdzące bąki, tym razem pediatra przepisał Bebilon Pepti, córka je go 3 tydzień i w zasadzie wielkiej poprawy nie widzę, kupy co prawda już nie są zielone, kolor mają musztardowy ale nadal są rzadkie i zdarzają się w nich grudki, ulewanie również nie ustąpiło, córka ulewa bezpośrednio po jedzeniu, jak i nawet do 2-3 godzin po, po 3 godzinach wylatuje z niej woda(?), często też widzę, że jej się cofa treść żołądkowa, z apetytem też znowu jakoś kolorowo nie jest bo córka zjada ok 700-800 ml na dobę na 6-7 posiłków
urodziła się w 37 tygodniu z wagą 2490 g, obecnie waży ok 5300 g, może trochę więcej
Zastanawiam się czy córka ma dobrze dobrane mleko, co prawda od kiedy nie jest na zwykłym NAN-ie nastąpiła radykalna zmiana w zachowaniu córki, wcześniej była dość niespokojna i płaczliwa, miała problem ze spaniem w ciągu dnia, a od kiedy zmieniłam mleko na NAN H.A. a potem na Bebilon Pepti jest wesołym szkrabem i nagle okazało się, że w dzień również potrzebuje spać:)
Chciałabym prosić Panią Doktor o opinię i radę w sprawie dalszych kroków
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aguhaa26 Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 12.10.12, 23:11
      miałam dokładnie ten sam problem. Córka karmiona mlekiem z piersi (odciągniętym) + dodatkowo dokarmiana mm. W mniej więcej 10 tygodniu zauważyłam, że strasznie ulewa. Próbowałam więc najpierw bebiko HA, potem pepti i ciągle to samo. Zmieniłam również dietę na bezmleczną, w razie gdyby chodziło o alergie pokarmową. To również nie przyniosło poprawy. Córka jak ulewała tak ulewa nadal. Kupy również mieliśmy śmierdzące i pieniste, a bąków niezliczoną ilość. Zmieniłam więc córce mleko na normalne, bo nie było sensu dawać tych śmierdzieli i co się okazało? Córka robi normalne kupki, nadal co prawda puszcza bączki, ale nie są one tak śmierdzące. Dodam, że teraz córka je bebilon 1 + oczywiście moje mleko ( a jem wszystko, nawet fasolkę po bretońsku, bo nie wierzę w te wszystkie pogadanki o kolkach i niestrawnościach spowodowanych kapustą etc.). Córka również jest pogodna, a wcześniej darła się w niebogłosy do dziś nie wiadomo dlaczego. Może i Twojej córce przejdzie w wiekiem. Możesz ewentualnie zrobić test Kerrego, żeby wykluczyć nietolerancję laktozy.

Aha zapomniałam dodać, że dodatkowo do mleka przez ok. 3 tygodnie dodawałam Jej przy każdym karmieniu 6 kropel delicolu ( bo też podejrzewałam nietolerancje laktozy). Możliwe właśnie, że to on pomógł nam przejść przez ten trudny i śmierdzący okres. Jakbyś o tym nie słyszała to jest to enzym laktazy, która wspomaga trawienie laktozy zawartej w mleku. Cena w aptece kosmiczna, bo aż 50 zł na allegro, można dostać nawet za 16 zł ( i nie jest to wcale podróbka, bo wypróbowałam sama )
      Pozdrawiam
      • mamafranusia Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 13.10.12, 20:14
        dzięki za odzew:)
        przyznam, że też zaczęłam się zastanawiać nad sensem podawania specjalnego mleka ale trochę boję się sama kombinować:/
        o delicolu czytałam i oczywiście biorę pod uwagę nietolerancję laktozy, pewnie zrobię ten test dla spokoju
        a ile Twoja córka teraz ma i kiedy jej przeszły te dolegliwości?
        • aguhaa26 Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 13.10.12, 22:06
          no więc ok 10tygodnia zauważyłam, że córka jest mniej spokojna. Kombinowałam wiec z mlekami i po ok 5 tygodniach nie zauważyłam różnicy ( trzeba wziąć pod uwagę jakieś 3 tygodnie testu, żeby wykluczyć ewentualną nietolerancję) więc od 16 tygodnia wprowadziłam znów normalne mleko i jest ok. ale dodam, że te ostatnie 3 tygodnie co piła peptiego dawałam delicol. Rozmawiałam też z koleżanką i Jej córka ma również strzelające kupki a karmiona wyłącznie normalnym bebilonem i poza tym nie ma żadnych objawów alergii więc może po prostu niektóre dzieci się tak wypróżniają :). Moja córcia w poniedziałek skończy 4 miesiące i od 2 dni jest strasznie marudna, ale to już raczej są ząbki bo strasznie się ślini i gryzie co popadnie :) poza tym zaczęłam już Jej powoli wprowadzać nowe smaki (marchew, brokuł, dynia) więc te kupki tez są już bardziej przypominajace normalne stolce dorosłego i muszę powiedzieć, że już tak bardzo nie śmierdzą. Ciężko mi też powiedzieć, czy poprawę przyniósł delicol, czy też po prostu córka z tego wyrosła.
          • mamafranusia Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 15.10.12, 12:24
            a to między naszymi dziewczynami są tylko 2,5 tygodnia różnicy:) moja Tosia z 2 lipca:)
            u nas ulewanie nadal trwa, po 3 dniach znowu słabszego apetytu (po 100-130 ml na posiłek) dziś znowu jakby większy (do 170 ml na posiłek dochodzimy), kupy nadal brzydkie
    • ozuzka2008 Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 15.10.12, 13:01
      U mojej 5 letniej córki był ten sam problem. Wyszła w 6 tyg nietolerancja laktozy. Bebilon Pepti nic nie pomógł. Dopiero Nutramigen na receptę i jak ręką odjął. Piła do 6 miesiąca. Później Bebilon Comfort, potem zwykły Bebilon. Spróbujcie z Nutramigenem.
    • trusia29 Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 16.10.12, 01:05
      U mojego syna (karmiony od urodzenia sztucznie enfamilem) był okres rzadszych kupek, zielonych także. Tak w okolicach 2,3 miesiąca. Po skończonym 3 miesiącu wprowadziłam stałe pokarmy, zaczynając od marchewki - skończyły się luźne kupy... Ulewanie tez się zdarzało i czasem teraz też się zdarza. Lekarz nie widział nic niepokojącego. Do końca 3 miesiąca synek jadł 5 razy 150-170 ml.

A Twoja córka przybiera na wadze prawidłowo! Między 20 a 40 gram dziennie to jest norma, przelicz sobie:)

Mój syn urodził się z wagą 3200, wczoraj skończył 4 miesiące i wazy 6500 - lekarz twierdzi z jak najbardziej prawidłowo, bo dziecko powinno podwoić wagę urodzeniowa na koniec 4 miesiąca.
    • barbara.gierowska Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 17.10.12, 17:01
      Witam,
      Nie wiem ,czy były podjęte jakieś próby wyjaśnienia przyczyn zaistniałych objawów.
      Ulewanie i zmiana wyglądów stolca mogą świadczyć np o infekcji układu moczowego,infekcji przewodu pokarmowego ( pomocne może być badanie ogólne moczu i posiew stolca). Oczywiście możliwe są inne patologie np tło alergiczne lub nietolerancja laktozy.
      Skoro ocenia Pani,ze na mieszance Pepti klinicznie sa symptomy poprawy ( dobre samopoczucie,dziecka,dobry przyrost masy ciała,poprawa wygladu stolca),to proponuje trzymac sie mieszanki leczniczej ( bebilon Pepti lub alternatywnie Nutramigen).
      Problem ulewania mozna spróbowac rozwiązać przez próbę zageszczenia mieszanki np zagęstnikiem Bebilon Nutriton,ewentualnie po ukończeniu 4 miesiecy - kleikiem ryzowym
      • mamafranusia Re: Do Pani Doktor - Bebilon Pepti i problem 18.10.12, 10:42
        dziękuję za odpowiedź
        zapomniałam o tym napisać w pierwszym poście ale jak tylko zaczęły się niepożądane objawy zrobiłam badanie moczu z posiewem, nie było infekcji
        spróbuję w takim razie z Nutritonem
        jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka