Dodaj do ulubionych

NUTRAMIGEN

13.07.04, 17:34
Czy ktoras z mam podaje dziecku nutramigen? Moja Roksanka dostaje go od
trzeciego tygodnia zycia a ma w tej chwili 2,5miesiaca. Dostawala do niedawna
150 ml co 3 godziny ale nasz pediatra stwierdzil ze mala ma nadwage i zalecil
podawac jej 120 ml co 4 godz. Ile powinno wazyc zatem 2,5 miesieczne dziecko
karmione wlasnie NUTRAMIGENEM???? Jestem w kropce!!! Mala wazy 6550!!! Ale
nie wyglada na przekarmione dziecko! Jest duza bo urodzila sie majac 59cm!
PORADZCIE COS!!! PROSZE!
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: NUTRAMIGEN 13.07.04, 22:04
      Wielokrotnie podwano mi w poradni laktacyjnej ilośc mleka, które dziecko powinno
      wypijac - niezaleznie czy jest na piersi czy z butelki. Gdy jest na piersi
      trudno stosować - mi służyło do odmierzania porcji, gdy odciągałam mleko w pracy.
      A oto reguła dla 1 porcji:
      waga dziecka w kg x 150 dzielone przez ilość karmień,
      czyli twoja córcia powinna pić: 6,55 x 150 = 982,5 ml mleka na dobę - czyli bez
      rozdrabniania się ok 1 l.
      Moja córka ma powazną alergię i od 6 m-ca do końca 8 była tylko na Nutramigenie.
      Trzymałam się tej reguły. Oczywiście gdy chciała mniej nie wmuszłam, ale
      zdarzało się że dorabiałam mleko.
      Co zas się tyczy wagi to sprawdzałam na siatkach centylowych (sama możesz to
      zrobić - sa w ksiazeczce zdrowia) - jeśli nawet by nie urosła od urodzenia :-))
      - co jest mało prawdopodobne z długością 59 cm po 4 tyg życia plasowałaby się na
      97 centylu - oznacza to że przeciętnie tylko 3% dzieci jest dłuzsza, a waga 6,5
      kg w 2,5 m-cu życia wypada na pomiędzy 90 a 97. Masz po prostu duże dziecko i tyle.
      Pozdr
    • loki3 Re: NUTRAMIGEN 26.07.04, 12:18
      Mam podobny problem, karmie nuramigenem od 3 tzgodnia. Moj maly wazy 6,990 a ma
      tzdzen temu skonczone 3-m. Problem polega na tym, ze do tej porz jadl 150ml co
      3h a doktorka stwierdzila, ze za duzo i kazala dodawac lyzeczke kaszki. Maly
      wytrzymuje tak 4h, ale nie zawsze. zastanawiam sie wiec czy nie dawac mu 180 z
      lyzeczka kaszki moze bedzie jadl rzadziej.
      Pozdrawiam
      • kaha1 Re: NUTRAMIGEN 28.07.04, 10:37
        też jemy nutramigen razem z piersią. Uważam, że to bardzo dobre mleko. Kiedy
        zaczęłam go podawać lekarz kazał trzymać mi się zalecanych dawek, nawet gdy
        mała chciała więcej. My akurat mamy problem z zamałą wagą, ale moja bratanica w
        podobnej sytuacji została przekarmiona przez mamę. Nie jest to zasadniczo duży
        problem, bo kiedy zacznie chodzić, spali większość "zapasów", ale z tak dużą
        wagą kiedy mała zaczęła stawać jej małe nóżki nie wytrzymywały ciężaru i kości
        zaczęły się krzywić.
        Czasem lekarze są trochę przewrażliwieni i dmuchają na zimno, ale czasem ich
        rady pozwalają uniknąć poważniejszych problemó.
    • szyszunia75 Re: NUTRAMIGEN 28.07.04, 21:05
      Jakoś nie przekonuje mnie ten lekarz, bo z tego, co słyszałam od specjalistów z
      Centrum Zdrowia Dziecka, u dziecka do roku w ogóle nie mówi się o nadwadze.
      Odchudzanie 2,5 miesięcznego dziecka?! Oszalał? A poza tym niech sam spróbuje
      wytrzymać płacz głodnego malucha.
      Moja Maja ważyła w wieku twojej prawie dokładnie tyle samo, urodziła się 4200 i
      58 cm długa. Dorodne córki mamy po prostu. Nie przejmuj się lekarzem, tylko
      potrzebami dziecka. Z czasem sobie to wyrówna - moja miała wielki apetyt, teraz
      nie zjada nigdy do końca przepisowej dawki, ale i tak rośnie swietnie!
    • kasiawa01 Re: NUTRAMIGEN 02.08.04, 10:40
      Moja córka była 6 miesięcy na piersi, a od tamtej pory na Nutramigenie. Na
      piersi bardzo się spasła, obecnie ma 9 miesięcy i waży 11 kg, i niewygląda na
      zabiedzone... Jak jeszcze była na piersi prawie każdy lekarz sie na mnie
      wydzierał że zapasłam dziecko! Teraz z uporem chcą abym dawała jej 3 razy
      dziennie 150ml., kiedy norma jest 3 razy 210ml. Dla mnie to lekka przesada, tym
      bardziej że mała nie przepada za zupkami itp., woli głodować i czekać na
      wieczorne mleczko. Poza tym bardzo się wydłużyła i jej waga powoli się
      rozchodzi. Myślę że lekarze naprawde czasem przesadzają, bo tak jak pisała
      jedna z koleżanek lepiej mieć nakarmione wesołe dziecko niż głodne rozkrzyczane
      i rozpłakane!
    • renpul Re: NUTRAMIGEN 02.08.04, 11:22
      jak już ktoś pisał, żę u dziecka do roku nie ma pojęcia nadwagi - każde rośnie
      swoim tempem. pewnie, że nie należy zmuszać do jedzenia ale jak jest głodne to
      trzeba nakarmić i tyle. Ewentualnie spróbować dać pić bo może dziecko poprostu
      chce pić. Mój syn też sporo przybierał i "jedzeniem nie gardził. Teraz skończył
      pół roku i waży 9170 jest duży (po rodzicach) i szybko rośnie - nie można
      powiedzieć, że jest otyły, raczej normalny - jest wesoły i uśmiechnięty. daję
      mu jeść i nie odchudzam jak nie chce zjeść do końca to nie wciskam a byważ że
      zje bardzo mało. Pozdrawiam i życzę uśmiechu i radości (mamie i dziecku)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka