Dodaj do ulubionych

zaczynamy 11 miesiąc

01.03.13, 14:41
plan dnia wygląda tak:
7,30 210 mleka+miarka kleiku
11 210 mleka + miarka kleiku
14 obiad-zupka na gesto z mieskiem, warzywna, pomidorowa z kluseczklami, krupnik na kaszy jaglanej,, rosołek
17 deserek duzy z hipp (całego nie zje-3/4), flipsy, badz biszkopt namoczony w soku
20 - 240 mleko+kasza 8 zbóż 3 miarki

żółtka nie daje od 2 miesięcy bo mala wyczuwa w zupce i na wymioty ją brało.
dieta wydaje się mało urozmaicona i niewiem jak to zmienic.
miksuje zupki na papkę bo jak wyczuwa grudki nie chce za bardzo jesc-
czy wobec tego podanie teraz kanapki, jajecznicy nie bedzie dla niej problemem?czy zrezygnowac z jednego posiłku mlecznego juz? czy zamiast tego maja byc kanapki, badz jajecznica np[?czy nie za mało/duzo kleiku kaszki?czy zupki wystarczy gniesc widelcem czy dalej miksowac?makaron czy kasza jeczmienna nie powinna juz byc problemem dla 11 miesiecznego dziecka?z gory dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: zaczynamy 11 miesiąc 01.03.13, 19:24
      Tak to jada mój 8 miesięczniak :) A nawet więcej produktów.

Jak córka nie chce zółtka w zupie, daj jej ugotowane na twardo. Albo zrób jajecznice na parze zamiast drugiego mleka. Daj jogurt (mój syn zjadł już taki z krowiego mleka, nie specjalny dla dzieci).

Ja obiad daję czasem rybę zrobioną na parze z ziemniakami lub z ryżem, tylko rozgniatam trochę widelcem i mu daję - ładnie sobie sam mieli w dziobie, choć ma tylko 4 zęby:) Albo kaszę z rożnymi dodatkami (warzywami, mięsem). Nie tylko w formie rozciapanej zupki, ale w większych kawałkach. zresztą 11 miesięczne dziecko powinno już 2 dania na obiad jeść.

No i zamiast tych sztucznych deserków HIPP daj dziecku jabłko, banana, kisiel z owocami zrób. Jak masz sokowirówkę - sok z jabłek lub z marchwi. I polepszysz mu jakość (spróbowałam sama deserków ze słoika, potem przeczytałam skład i dlatego daję tylko sporadycznie) i urozmaicisz. Jak będzie lato wybór będzie znacznie większy.
    • stokrotka_beauty Re: zaczynamy 11 miesiąc 01.03.13, 22:07
      Oto menu mojego 11sto miesięczniaka:)
      9.00 kasza manna na gęsto z bananem lub jabłkiem oraz mlekiem modyfikowanym, lub owsianka też na mm. Ilość to 200 ml
      12.00 210 mm
      15.00 zupka z mięskiem 200 ml
      17 drugie danie, czyli kasze, ryż lub ziemniaki z warzywami i mięskiem.
      20.00 kasza manna lub kukurydziana na mm z owocem.

W międzyczasie synek dostaje herbatki z kopru, lipy i rumianku. Każdego dnia inną. Czasem też dostaje czarną herbatę tak lekko zaparzoną w kolorze słomki.
      Między posiłkami mały podjada owoce.
      Oczywiście jajko też podaję. Z warzyw to mały już wszystko .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka