Dodaj do ulubionych

nie chce pić wody

10.10.13, 08:43
Proszę o radę. Mój 4miesięczniak karmiony Nutramigenem nie chce pić wody. Od jakichś dwóch tygodni robi twarde i zbite kupki. Na szczęście nie cierpi przy tym, nawet nie zauważam kiedy robi kupę :-) Podaję mu wodę ok. 4razy dziennie, ale tylko trochę wypije, potem bawi się butelką zamiast pić lub wścieka się. Co robić?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: nie chce pić wody 10.10.13, 12:48
      Daj herbatkę lub soczek.
      • unaluna Re: nie chce pić wody 10.10.13, 22:15
        Możesz spróbować metody coraz mniejszych rozcienczeń ;) Dodać trochę soku do wody i spróbować czy to będzie pił, jeśli tak to potem stopniowo zmniejszać ilość soku w wodzie. Moja też nie chciała pić wody, tym sposobem przekonałam ją, że woda jednak jest dobra ;)
        • trusia29 Re: nie chce pić wody 11.10.13, 18:32
          Mój się nie daje nabrać :) jak rozcieńczam 1 (sok) do 4 (woda), to jeszcze wypije, bardziej rozrzedzonego już nie :)
    • trusia29 Re: nie chce pić wody 11.10.13, 18:31
      Mój nie chciał wcale pić, dopiero po rozrzedzeniu diety przed ukończeniem 4 m-cy zaczął pić, ale nie wodę. Teraz ma 16 miesięcy i nadal niestety wody nie chce. Daję mu mocno rozcieńczone soki owocowo-warzywne (wyciskane w domu, czasami rozcieńczonego bobo-fruita) i herbatki ziołowe (ale nie te granulowane z ogromną ilością glukozy).

Rozcieńcz mu bardziej niż zwykle mleko przynajmniej raz dziennie - dolatanie więcej wody w ten sposób. Skoro ma 4 miesiące to może pomyśl już o jakimś soku ? Np. z marchwi wyciśnij, dodaj wody. Pewnie wypije :)
    • kluska77 Re: nie chce pić wody 12.10.13, 01:29
      U nas na zaparcia pomagał lekki rumianek. Bo rumianek w ogóle ma tendencję do rozluźniania stolca. Ale musiałam dosładzać glukozą. Teraz mała na równi pije rozcieńczane wodą soki, jak i mineralkę. Trochę tego, trochę tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka