Dodaj do ulubionych

Mleko bez laktozy

14.11.13, 14:54
Witam jakie mleko bez laktozy polecacie dla dziecka 10 miesięcy? Dość późno okazało się że mała ma problemy po mleku z laktozą i przeszliśmy na Enfamil 0-lac z tym że to mleko dla dzieci do 6 miesiąca...
Obserwuj wątek
    • beeranek Re: Mleko bez laktozy 26.11.13, 14:52
      My po wielu próbach (skaza czy laktoza itp.) skończyliśmy na Nan Expert Bezlaktozowy, srebrno-niebieska puszka. Ale od też jest jako mleko początkowe, choć jak pytaliśmy się gastrologa, to mówiła, że jak pije i nie ma innej opcji, to niech pije dalej początkowe, nawet do roku.
      A z bezlaktozowych to jeśli zależy Ci na dwójce, to może Nutramigen, jest też Neocate ale to strasznie drogie, bez refundacji chyba nie ma co nawet próbować (150 zł za puszkę).
      A może już można spróbować prowokację zwykłym mm? Nam po 7. miesiącu objawy ustąpił
      • kina82 Re: Mleko bez laktozy 26.11.13, 17:41
        a skąd wiecie, że dzieci mają nietolerancję laktozy? robiłyście badania? z moich informacji z tego się nie wyrasta...
        • beeranek Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 12:27
          Wrodzona "nie przechodzi", całe życie organizm nie wytwarza laktazy. Wtórna jest przejściowa, bądź może się utrwalić, zależy co ją wywołało. A najprostszym badaniem dla niemowlaka jest badanie kału, bo testy wodorowe są bardziej dla dziecka męczące niż oddanie "próbki" :) A wielu gastrologów działa na zasadzie zmiany mleka i prowokacji, jeśli na laktozowych mlekach dziecko wyje godzinami a po np. Nutramigenie zmienia się nie do poznania, to najczęściej jest to laktoza. Wiele dzieci ma problemy z jej trawieniem, z powodu niedojrzałego układu pokarmowego, ale jedne przejdą to głośnym bąkiem a drugie będą miały potworne bóle brzucha, nawet po mleku niskolaktozowym. Znałam bliźnięta, jedno dopiero na mleku w cholerę drogim zaczęło przybierać na wadze i przestało płakać całymi dniami a brat bliźniak obył się zwykłym.
          • asiuniaskc6 Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 13:06
            Moja przez 4 miesiące była na mleku o obniżonej laktozie i delicolu i było lepiej, później przeszłam na zwykłe mleko, ze 3 tygodnie było ok i zaczeło się jęczenie cały dzień, ciężkie noce ale każdy powtarzał zęby idą... Dziecko niestety człowiekowi nie powie... Aż zaczęłam jej dawać 2xmleko plus jogurcik plus słoiczek który w składzie miał mleko i się zaczęło, straszne gazy, sranie itp. Po przejściu na mleko bez laktozy jakby mi ktoś podmienił dziecko... Pani doktor mówi żeby spróbować jej podać teraz laktoze a ja się boje bo wkońcu dziecko się samo bawi a nie jęczy i stoi przy nogawce całe dnie...
            • beeranek Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 13:24
              U nas na mleku o obniżonej laktozie (Pepti) syn nie tylko płakał całymi dniami ale gdy udało mu się zasnąć (tylko na spacerze) to płakał przez sen a wybudzał go najmniejszy szmer. Pierwsze dziecko - nie potrafiłam odróżnić żywego, aktywnego, po prostu marudnego dziecka od płaczącego bo go coś boli - a jak mi teraz ktoś mówi, że tak po prostu bywa, że płacze i to normalne, to mam ochotę rozszarpać, co to dziecko musiało wtedy przeżywać :/ Serce mi krwawiło jak to widziałam, i to był przełom, kolejnego dnia lecieliśmy do pediatry po receptę na Nutramigen - pierwszy dzień jeszcze było ciężko, kolejny dzień nie poznałam dziecka. Raz, że spał w dzień! Dwa, że jak nie spał, to się zaczął czymś interesować, uśmiechać - a do tamtej pory tylko leżał napięty, osowiały, apatyczny albo płakał - teraz kojarzę, że zależy czy zjadł chwilę wcześniej czy już trochę od posiłku minęło (miał 2,5 miesiąca). Nie to dziecko, już nawet nie chodzi o płacz, ale widać było odprężenie w jego zachowaniu.

Próba prowokacji gdy miał 4 miesiące (głupi gastrolog, inaczej refundacji nie chciał dać!) spełzła na niczym, wróciły płacze, prężenia po drugiej butli a do tego przestał pić Nutramigen. To był koszmar, dziecko nie jadło 12h, jak poczuło smak Nutry i nie było to już prowokacyjne Bebiko to wypluwało i nie jadło. A po Bebiku ryczał całymi dniami. A że on miał od urodzenia problemy z przyborami (95 centyl urodzenia, spadł na 25 w 4 miesiącu przy Nutrze teraz 3.) to miałam znowu ochotę rozszarpać lekarza. Ale cudem trafiłam na Nana Bezlaktozowego w Rossmanie (nawet w aptekach go nie ma!) i zaczął to pić. Dalej byle jak ale coś tam pił i nie płakał. A po 7. miesiącu dostał zwykłego Nana i nic się nie działo. Możesz spróbować, dać jedną butlę (są jakieś jednorazowe saszetki mleka do kupienia), może już jej przeszło, jelita dojrzały. Jeśli nie, to jeden dzień będzie gorzej, ale będziesz wiedzieć (no u nas to był jeden dzień, kolejnego po prostu nie dawaliśmy i było znowu lepiej). Jak pisałam, większość dzieci ma problemy z trawieniem laktozy, ale jedne przejdą to lepiej, dla drugich będzie to koszmar.
    • inwersja1 Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 13:37
      pytanie tylko co zrobić, jeśli na Nutramigen dziecko dostało alergii, przeszło na Nutramigen AA i też alergia!?
      Dodam, że robiliśmy posiew kału na bakterie i grzywy, USG jamy brzusznej i są ok. Test na krew utajoną dodatni. Jestem już załamana i nie wiem co robić :(
      • beeranek Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 13:39
        Ale to alergia, ale na co? Panel pediatryczny był robiony? Jak objawia się ta alergia? Mleko najbardziej rozbite na aminikwasy i stosowane w ciężkich przypadkach alergii skórnych - owrzodzeń itp. to Neocate, kiedyś chyba Elecare, ale nie każdy alergolog chce to mleko zalecić, bo swoje kosztuje. Gastrolog dziecko widział?
        • inwersja1 Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 15:06
          Co to jest panel pediatryczny?
          Nasza alergolog jest też pediatra, robiła mu też morfologie.
          Nie był u gastrolog.
          Po złym zwykłym Nutramigenie przez tydzień było super,a po tygodniu wszystkie objawy wróciły.
          Obawiam się że w obu Nutramigenach uczyli olej sojowy :(

Miał badania kału na krew utajona-dodatni wynik, na posiew-nic nie wyhodowali i USB jamy brzusznej-wynik ok.
          • inwersja1 Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 15:21
            Mały ma czerwona buzię, lekka wysypka. Ostre, napadowe kolki, kupki rozrzedzone z dużą ilością śluzu i ta krew utajona w badaniu, kupki strasznie śmierdzą, taki ostry zapach, czasem bardzo ulewa przy odbijaniu,chusta. Baki puszczane seriami, takie purkanie albo bardzo mocne baki.

Nie wiem czy w zwykłym Nutra uczulilo białko czy tylko ta soja...
          • beeranek Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 16:27
            panel pediatryczny to ogólnie mówiąc badania krwi mogące wyłapać alergeny (mogą, ale nie muszą, tzn. jeśli wyjdzie w nich alergia, to dziecko ją prawie na pewno ma, jeśli nie wyjdzie nie oznacza, że nie ma). Jest badanych ok. 30 alergenów (zależy od opcji, laboratorium). Nie wiem czy NFZ to pokrywa, czy jest to płatne, na pewno prywatnie to możesz zrobić od ręki. Ta soja w panelu na pewno by była sprawdzana, do tego m.in. białko i mięso krowie.
            Dziwne, że na Nutramigenie krótko bo krótko ale było lepiej, nie wiem co poradzić. Jak pisałam, mleko o znacznym stopniu hydrolizy białka, dla dzieci z silną alergią na białko krowie to Neocate, może Wam przepisze alergolog, może to spróbujcie. A ta krew utajona, to co na to pediatra, co w związku z tym, dlaczego wg niej ma krew utajoną?
            • inwersja1 Re: Mleko bez laktozy 27.11.13, 18:56
              Ogólnie lekarze z rejonu wypieli się na nas. Żadnych, ale to żadnych badań nie zlecili. Kontaktujemy się już tylko z tą alergolog, która ma też druga specjalizację z pediatrii. Ona kazała zrobić te wszystkie badania i wg niej krew utajona może być objawem alergii.
              Teraz jeszcze kazała zrobić posiew w kierunku grzybów.

To jest 2 miesięczne dziecko, on nic poza tym mlekiem nie zjada.
              • inwersja1 Re: Mleko bez laktozy 28.11.13, 08:44
                Czy ja wiem czy to takie dziwne, że tydzień na zwykłym nutra było dobrze... Przecież reakcja akergiczna może wystąpić 3-10 dni. Tak samo jak się dietę rozszerza, to też oddaje się małe porcje i przez 10 dni nie wprowadza się nic nowego w razie gdyby wystąpiła reakcja alergiczna - żeby wiedzieć na co taka reakcja.
                • beeranek Re: Mleko bez laktozy 29.11.13, 06:41
                  Miałam na myśli tylko alergię na białko krowie, które jest w cięższej do przetrawienia formie niż w innych mlekach, ale jednak jest. No i jesteś na wątku o nietolerancji, która występuje szybciej. Ale są alergicy, którzy reagują po minimalnej ilości alergenu, po to są testy prowokacji, w których zaczyna się od 1, 2, 5ml mleka i dochodzi do 100 aby zobaczyć jak szybko dziecko reaguje (alergia Ige zależna bądź nie) Ale nie pomyślałam o innych alergenach, ten olej sojowy to może być to. Zrób ten panel alergenów, a jak masz alergologa któy nie robi problemów to poproś o receptę na Neocate (nie każdy chce to dać, bo czasami NFZ dobiera im się do tyłków, dlaczego dają refundację bez odpowiednich badań, których zrobienie trwa miesiącami czekając na terminy NFZ a dziecko cierpi ale nikogo to nie obchodzi)
                  • inwersja1 Re: Mleko bez laktozy 29.11.13, 07:13
                    Na razie kazała wrócić do zwykłego Nutramigenu i czekać na wyniki posiewu grzybów.

Nutramigen AA jest widzę niewiele tańszy od tego Neocate, więc skoro na ten dała... Jak chód będę wiedzieć, dam znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka