Dodaj do ulubionych

PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI???

28.09.04, 16:06

Dzień dobry!!!Jestem mamą dwu miesięcznego chłopca którego karmię piersią.Mój
mały synek chyba chce mnie zamęczyć.Nie pamiętam już nocy kiedy przespałabym
dłużej niż dosłownie kilka godzin. Budzi mnie do karmienia co dwie godziny, i
to nie byłby dla mnie problem gdyby najedzony zasypiał.Ale on uwielbia wisieć
przy cycku.Nie pozwala mi od siebie odejść.Czy mogę sobie jakoś pomóc? Czy
jeśli spróbuję nakarmić go na noc sztucznym mlekiem ( żeby się nasycił i
pospał) to czy oznaczać to będzie że nie będzie już chciał piersi? Nie wydaje
mi się żeby takie jedzenie prawie całą noc było dla niego dobre. Wogóle
żąłądek mu nie odpoczywa tylko ciągle pracuje trawiąc pokarm.Ulewa mu się,
ale je i je.Napewno nie jest głodny bo przybiera bardzo dobrze. 1 kilogram na
miesiąc. Co robić??? Czy spróbowac z tym sztucznym mlekiem, czy lepiej nie???
Obserwuj wątek
    • menadka Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 28.09.04, 17:09
      Moja córcia budzi sie w nocy co godzine po karmieniu piersią, ale fakt że mam
      pokarm kiepskiej jakości i się nie najada. Podaję jej mleko z butelki (Bebilon
      1, a wcześniej Nan1) i wtedy śpi 3-4 godziny.
      Cycusia dalej cmoka w dzień, a czasem w nocy dla uspokojenia.

Pozdrawiam
      • joaska7 Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 28.09.04, 18:08
        Jeśli dobrze przybiera na wadze to absolutnie nie eksperymentuj!!! Zamiast go
        dokarmiać mieszanką lepiej daj mu smoka, może ma poprostu potrzebę ssania. A z
        butlą jest tak, że może mu się spodobać i nie będzie już jadł z piersi. Wtedy
        będziesz mieć problem. Dzieci tak czasami mają, że często chcą być przy cycku.
        Moja córeczka też czasami w nocy budzi się co dwie godziny, a ma 4 miesiące.
        Przetrzymaj jeszcze trochę. To wszystko się napewno niedługo unormuje.
    • s.ivona Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 28.09.04, 19:15
      zdecydowanie nie wprowadzaj sztucznego mleka! Nie wprowadzaj tez butelki, jesli
      maluch chce ssac to niech to robi. Sprobuj ze zmoczkiem moze to mu pomoze
      lepiej spac. Pozdrawiam Iwona
      • mamaady Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 29.09.04, 09:18
        Pocieszę cię: u nas trwało wieczne karmienie tak mniej więcej tyle co urlop
        macierzyński, juz się bałam, jak ja będę mogła do pracy wrócić...Ale minęło. A
        potem mała dostawała butelką moje mleko, a gdy tego było za mało nan1.Ale
        szybko stwierdziliśmy (z lekarzem), że mleko nie jestt ekonomiczne, bo nigdy
        nie skończyliśmy ani jednego pudełka i zaczęliśmy wprowadzać kaszki w czasie,
        gdy nie ma mnie i mojego mleka. Oczywiście mleko i kaszki dostaje butelką, bo
        nie ma kto bawić się łyżeczką, dziadki są uparci;ale nie przeszkadza to w
        karmieniu piersią.

A jeszcze moja uwaga do mamy która pisała coś o niepełnowartościowym pokarmie:
        coś takiego po prostu nie istnieje, nie ma mozliwości wyprodukowania z piersi
        czegoś niepełnowartościowego. Może być za mała ilość pokarmu, ale to juz co
        innego.

Pozdrawiam wszystkie mamuski :)))
        • maniusza Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 29.09.04, 09:28
          a ja od jakiegoś miesiąca tak właśnie podaję: cały czas pierś a wieczorem butla
          (na początku NAN a teraz bebiko bo tańsze i mam wrażenie że wydajniejsze...)
          mały ma teraz prawie 4 miesiące i do piersi sięga z takim samym zapałem jak
          wcześniej więc nie przesadzajmy...
          mnie też na początku straszono: żadnych smoczków, żadnych butelek bo się od
          piersi odzwyczai... do butelki jest przyzwyczajony od baaaaardzo dawna, bo
          uwielbia herbatki
          pozdrawiam!

P.S. jak to nie skończyliście żadnego pudełka? my dajemy raz dziennie i już
          trzecie idzie.... :)
    • sylwia.ax Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 29.09.04, 09:39
      Mój Misiek dostaje Nan od noworodka, a mimo to nadal ciągnie cyca - ma 8 m-cy.
      Najpierw jadł Nan 1 HA głownie na noc i sporo wisiał przy cycu, a teraz cyc
      jest przed zaśnięciem (na noc i w ciągu dnia) i bardziej jako przytulanka niż z
      potrzeby jedzenia. Od 5. m-ca je Nan 2 Ha i oczywiście dostaje też zupki i
      deserki. Jak wiec widzisz podanie butli nie zawsze oznacza odrzucenie piersi,
      ale decyzja należy do Ciebie.
      Pozdrawiam :-)
      • mamamarcela Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 29.09.04, 14:11
        pewnie ze powinno wypalic:)
        najgorzej wprowadzic butelke na samym poczatku wtedy malec moze sie rozleniwiv:)
        jestem mama 13 miesiacznego marcelka jak miał 2 miesiace to tez wprowadzilam
        butelke bo juz nie dawalam sobie rady z załokiem:) i nie odzrzucil cycusia bo za
        bardzo go polubił:) ciagnie do tej pory i mam problem z odstawieniem go:)
        Jesli nie mozesz sobie poradzic to nie rob nic wbrew wlasnej woli, bo to tylko
        moze zaszkodzc.
        spróbuj wprowadzic butelke i obserwuj dziecko jak zauwaztsz cos niepokojacego(
        brak zainteresowania cycusiem) to zrezygnuj z butelki natychmiast
        Pozdrawiam i życze powodzenia butelkowo-cycusiowej mamie:)
    • dosiadpl Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 29.09.04, 14:35
      moj maly od 2 tyg zycia dostawal sztuczne mleko i piers. I jedno i 2 je bardzo
      chetnie. Daje mu jednak bebilon dla dzieci z problemami kolkowymi bo po Nanie
      ktory jest wzbogacony w zellazo mial twardsze kupki. Moj maly tez w nocy tyle
      ssie ze nad ranem ja nie mam ani grama ppokazrmu satd musialam go dokarmiac.
      Uwazam tez ze to bardzo wygodne bo gdziekolwiek chce wyjsc moge go zostawic
      nawet bez sciagnietego pokarmu, bo moze zjesc sztuczny. Normalnie sztuczny
      dostaje 1-2 razy dziennie w zaleznosci od potrzeby.
      • magdalena1811 Re: PIERŚ + NAN 1... CZY TO WYPALI??? 02.10.04, 10:07
        Cześć. dałam synkowi jednego wieczoru sztucznego. nie wypił całej butelki,
        gdzieś około 70 gram i dokarmiłam go piersią. Chyba o to mu chodziło bo
        pojadł.ale efekt był zadawalający bo nareszcie pospał prawie sześć godzin. Nie
        bedę jednak robić tak codziennie, bo żal mi patrzeć jak ciągnie z butli, a ja
        siedze obok z pełnymi cyckami. Co ze mnie za matka!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka