Dodaj do ulubionych

Biegunka a Nutramigen

07.10.04, 15:08
Dziewczyny mam pytanie:
byłam dziś z synkiem u lekarza, no i ona na biegunkę Wojtusia stwierdziła
uczulenie na mleko krowie, które znajduje się w Bebiko1.Podaje to mleczko
praktycznie od początku i nic do tej pory mu nie było. Ja raczej obwiniałabym
np.częste pojenie Hippem na trawienie (słyszałam, że może powodować biegunki)
lub pomysł mojej teściowej by pod moją nieobecność podawać małemu mleczko na
wodzie tylko podgrzanej nie zagotowanej (a to chyba za wcześnie).
Przepisała nam Trilac i zawiesinkę a oprócz tego przejście na Nutramigen. To
mleczko okropne w smaku i ciężko je wprowadzić a później ciężko zmienić na
normalne. Poza tym wydaje mi się, ze on uczulenia nie ma.
Dodam, że nie ma żadnej wysypki, itp. oraz że dokarmiam go piersią (więc może
coś zjadłam i przez to synek ma biegunkę?).
Napiszcie co o tym sądzicie, czy zmieniac mleko czy poradzić się jeszcze
innego lekarza, a może póki co podać tylko lekarstwa bez zmiany mleka i
obserwować?
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: Biegunka a Nutramigen 07.10.04, 20:36
      ja bym skonsultowała z innym ale szybko
      • zorka7 Re: Biegunka a Nutramigen 11.10.04, 09:45
        W tak wczesnym wieku (bo domyślam się ze chodzi o kiilkumiesięczne dziecko)
        nietolerancja laktozy, czy alergia na mleko objawia się głównie biegunkami
        właśnie. U naszego Bartka tak było. Zadnych wysypek itp. Po prostu wodnite,
        cuchnące kupki, w skrajnych wypadkach ok 10-u dziennie. Po nutramigenie sprawa
        się unormowała i "jedziemy" na tym mleku do dziś (B. za chwile kończy roczek).
        Odstaw hippa na trawienie, dawaj mu 3 razy dziennie trilac lub lacidofil
        (tańszy) do mleka i zobacz czy się poprawia. Nutramigen jest najlepszym mlekiem
        na wszelaką nietolerancję. Mimo smaku, który dl aniemowlaka nie jest tak
        dramatyczny jak dla nas.
        • malgpaci Re: Biegunka a Nutramigen 16.10.04, 13:05
          Witam.
          Mój synek 6 tygodniowy od 6 dni dostaje NUTRAMIGEM. przepisała mi to mleczko
          pediatra, ponieważ Rysio potrafił przed 2 dni nie robić kupki, puszczał
          śmiedzące bączki i był bardzo marudnym dzieckiem. wcześniej podawałam mu
          BEBILON i dodatkowo to co udało mi sie sciągnąć z piersi. ale zdecydowałam się
          na karmienie wyłącznie butlą ponieważ ze swojej diety wyeliminował już prawie
          wszystko, a Rysiek płakał. teraz jakbum dziecka nie miał w nocy sypia od 20 do
          4-5 rano, a następna podudka kolo 8-9. w ciągu dnia je co około 2-3 godzinki. a
          i też potrafi na 4-5 godzinek przysnąć. Mimo tego strasznego smaku i sapachu
          zajada Nutramigen. muszę też dodać że zdecydowałam sie na to mleko też ze
          względu na to że mój starszy synek Franek, który ma 1,5 roku miał również
          alergie na białko mleka krowiego, a jeśli chodzo tą biegunkę to może jednak
          skonsultuj sie z innym lekarzem- nie zaszkodzi
          z pozdrowieniami Małgorzata z chłopakami
        • edzio_grubas Re: Biegunka a Nutramigen 19.10.04, 17:53
          A u nas malutki ma uczulenie na bialko mleka krowiego i nie ma biegunek, tylko
          wysypke na skorze (ktora jest porzadnie sucha).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka