27.01.05, 11:50
witam
czy ktoś z tym problemem może mi powiedzieć jakie są objawy?
mój 6 tygodniowy Synek ma ostatnio jakieś problemy:
musimy go odbijać po jedzeniu po kilka razy (nawet do 3 godzin po jedzeniu a jest na Omneo1)
co jakiś czas głównie po dłuższym śnie budzi się dławiąc własną śliną (znów pomaga odbicie)
ma odrych wymiotny (ale do tej pory wymiotował tylko 2 razy i chyba bardziej z przekarmienia.

do lekarza idę dopiero we wtorek, a zaprzyjażniona pediatra zbyła mojego mężą, a czytałam że reflux ujawnia się w 2 mies. życia.

mama Mateusza
Obserwuj wątek
    • paula62 Re: reflux? 27.01.05, 15:58
      A ja się dorzucam z pytaniem. Jak się bada taki reflux?????
    • b_marta26 Re: reflux? 27.01.05, 16:24
      Hej
      Ja ze swoją Olą byłam na USG jamy brzysznej na Waryńskiego w Warszawie. Badanie
      ogólnie wyszło dobrze. Prof. badający stwierdził tylko dwa incydenty cofnięcia
      sie zawartości żołodka do przyłyku. Dziś idę dopiero do pediatry. Prof.
      stwierdził tylko że wyrośnie. Ale moja mała strasznie ulewa lub wymiotuje. Cały
      czas sie pieni i zachłystuję własną silną. Jej zachowanie po jedzenie to:
      trzymamy ją z mężem do odbicia nawet godziną Ola w tym czasie spi na ramieniu.
      Potem gdy myślimy że Oleńka zapłada w głębogi sen kładziemy ja na leżaczek.
      Wtedy się przebudza - zaczyna sie wiercić, krzywić, układa rączki wzdłuż ciała
      i robi wielkie oczy. Które prosze o pomoc. mija 5- 10 minut i już ulewa.
      Ulewanie nawet następuje po herbarce czy wodzie jest to przepajanie między
      posiłakami wiec wypija 20 ml lub 30 ml. Nie wiem co pediatra zaradzi. Dodam że
      mała karmiona jest sztucznie.
      • melba76 Re: reflux? 27.01.05, 18:23
        Moja mała też ulewa, nawet była 4 dni na obserwcji na Litewskiej. Okazało się,
        że NIC jej nie jest. Nie ma refluksu, chorego żółądka ani problemów rozowjowych
        (badano mózg usg). Podajemy Coordinax, efekty prawie żadne. Układaliśmy na
        boczku, dbamy o odbijanie, materacyk ma podniesiony. No i przebieramy po 4 razy
        dziennie ;)
        Jeśli wykluczysz refluks, to się nie martw - dzieci z tego wyrwastają. Nawet
        dziś byłam w szpitalu po zaległe badania i rozmawiałam z lekarką prowadzącą
        małej - jeśli dzeicko jest zdrowe, ładnie je i przybiera i nie stwierdzono
        wad , które byłyby przyczyną ulewanie - trzeba po prostu przeczekać, aż z tego
        wyrośnie. Pozdrawiam Was - wiem, co przechodzicie. Aha, ulewanie powoduje u
        maluszka zgagę - ratują ją dopajaniem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka