Dodaj do ulubionych

Same decydujecie o zmianie MLEKA?

09.03.05, 10:25
Witam
i mam pytanko: czy jeśli zauważacie coś nie tak w reakcji swojego dziecka na
aktualnie spożywaną mieszankę czy same decydujecie o wypróbowaniu innej
mieszanki czy może konsultujecie to wcześniej z pediatrą? Kiedyś gdy byłam z
MAłą w szpitalu, pediatra powiedziała, że raczej nie zmienia się dziecku
mleka podanego jako pierwsze (chodzi o nazwę i markę mieszanki).
Obserwuj wątek
    • paraga Re: Same decydujecie o zmianie MLEKA? 09.03.05, 10:48
      A mi pediatra, do którego teraz już systematycznie prywatnie chodzę, powiedział
      tylko że nie zmienia się mleka, które dziecku służy (kiedyś zmieniłam na inną
      firmę pomimo, że nic się nie działo, ale pediatra z ośrodka powiedziała "ja
      raczej preferuję >to<" i ja głupiutka zmieniłam...).

Poza tym jak nie wiedziałam co się dzieje z moją młodszą córcią, która miała
      nieustające rozwolnienie i wysypkę, to pediatra POMAGAŁ mi dobrać odpowiednie
      mleko (miał taką wielką księgę, w której miał spisane receptury leków i różnych
      innych specyfików, wyczytywał tam i porównywał mleka pod względem składników).

Teraz po malutku sama próbuję które mleko będzie dobre dla małej (ma 7m).
      • luzix Re: do paraga 09.03.05, 13:50
        Witaj
        Czy silne ulewanie też czasem występowało? Jakiego mleka uzywałaś i teraz
        używasz?Ja Bebiko Omneo 1 i 2 ale jest wysypka, która pojawiła się dopiero
        teraz a córcia ma 4,5 mieś i jada to już od 2 miesięcy. Do tego strasznie
        ulewa...
        Zadowolona jesteś z pediatry?
        • paraga Re: do paraga 09.03.05, 14:21
          Z pediatry jestem barrrdzo zadowolona, korzystamy z jego porad (u niego w
          gabinecie i u nas w domu) już 5 rok :-)

Niestety, moja miała uczulenie na mleko krowie w każdej, nawet najbardziej
          zhydrolizowanej postaci, więc pije Humanę SL. Zdarzyło mi się jednak, że
          ostatnio kończyło mi się mleko, a HSL mogę kupić na receptę w aptece, więc
          zaryzykowałam i dałam dzidzi Bebiko. I prawie nic jej nie było. Prawie, bo miała
          zatwardzenie. Ale NIC poza tym! Może jej ta alergia minęła? Natomiast wiem, że
          nadal ma nietolerancję laktozy, bo nawet jak jakieś leki ją zawierają, to to
          wychodzi.
          Co do ulewania - nie pomogę Ci. Nawet nie wiem jak to jest, bo żadna z moich
          córek ani razu nie ulała.Ale myślę, że jest sporo dziewczyn, które coś Ci
          doradzą. Pozdrawiam
        • bea-ta Re: do luzix 09.03.05, 19:51
          My stosujemy omneo i jest ok. Czy to ulewanie pojawiło się teraz?Maluch jest
          alergikiem?Czy jesteś pewna , że wysypka jest związana z mlekiem? Pytam, bo to
          berdzo istotne, może akurat z innego powodu te objawy?Alergia pokarmowa na
          jakiś pokarm stały?Może być też na białko mleka krowiego jak do podania meczka
          karmiłaś piersia. Na ogól lekarze doradzająw sprawach mieszanek leczniczych.
          Dla zdrowych niemowląt mleko dobieraja mamy z uwzględnieniem apetytu i
          tolerancji mleczka przez dziecko. Omneo jest na ulewanie - jest specjalnie
          zagęszczone i nic takiego nie powinno sie dziać, ale może maluch go
          nietolerować. Wtedy należy wybrać inne mleczko. Jeśli jest podejrzenie
          wystąpienia alergii( ma ją ktoś z rodziny) to wtedy należy podać mleko HA.
          Jeśli maluch ma stwierdzona alergie to mieszankę mlekozastępczą, jęśli maluszek
          jest zdrowy i nie ma żadnych innych problenmów wtedy wybierz inne mleczko dla
          zdrowych maluchów np. Bebilon 2 lub NAN Bifidus oba z probiotykami.
          • bea-ta Re: do luzix 09.03.05, 19:54
            Jak dla mnie to wszystkie bebika sa ciężej strawne dla maluchów, bo wszystkie
            zagęszczane sa skrobią. Może stąd Twój problem.
          • luzix Re: do bea-ta 10.03.05, 22:15
            Witaj
            Omneo podaję jej od 2 miesięcy a dopiero teraz pojawiła się wysypka i to
            ulewanie trwa od 2 tygodni. Nic innego nie je. Dwa tygodnie temu podałam jej
            zupkę z marchwii i ziemniaka ale pediatra stwierdzia, że do tej pory objawy by
            już zniknęły gdyby to była ta zupka...Nie karmię piersią więc tylko Omneo jest
            podejrzane...
            • bea-ta Re: do bea-ta 10.03.05, 22:42
              Zgadza sie w takim razie, bo ono powinno mieć efekt odwrotny. W ciągu miesiaca
              mleko daje efekty i jest w pełni przyswajane przez ukł. pok. malucha, więc
              objawy po 2 miesiącach jak najbardziej możliwe.Zresztą było kilka mam tu na
              forum, które skarżyły się na to mleko i min. wysypke. Jesli ulewania nie bylo
              wczesniej a pojawilo sie teraz to może byc objawem nietolerancji mleka, może
              włąśnie ze względu na jego konsystencje - jest jakby zawiesiste z powodu
              skrobii. Masz duży wybór mlek. Jeśli maluch miał jakieś problemy z kupkami ,
              wzdeciami to wtedy dobre sa mleka z z pre- i probiotykami np. bebilon 2 i NAN
              Bifidus 2 oba maja kontynuacje po 1rż., ze zwykłych mlek (bebika juz nie radze)
              NAN, HUMANA ( ma dużo wapnia), HIPP( tez jest zagęszczany skrobią polecam dla
              żarłoczków i maluchów z małą waga), no i nowośc Enfamil premium 2- dzisiaj
              nawet oglądałam materiały reklamowe i sklad mleczka - jeśli byłabym przed
              wyborem mleka dzisiaj wybrałabym to właśnie. Jeden warunek te wszystkie mleczka
              sa dla zdrowych niemowlat nie obciązonych ryzykiem alergii. Jeśli w rodzinie
              jest alergik( rodzice, rodzeństwo, dziadkowie) lepiej wybrać mleczko HA (omneo
              jest mlekiem hypoalergicznym) NAN HA, HUMANA HA, bo takie należałoby podawac do
              6mz a nawet do 1rż. Wybierasz mleczko Ty, ale tak decyduje dzidzia.
              Pozdr., Beata.
              • bea-ta Re: do bea-ta 10.03.05, 22:51
                To jest link o enfamilu www.karmieniedzieci.pl/, a niżej pisałam o
                bebilonie link www.nutricia.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&id=8 i
                NAN-ie link www.nestle.pl/dziecko/. Udanego wyboru, Beata.
    • makoc Re: Same decydujecie o zmianie MLEKA? 09.03.05, 22:08
      Mojej córce w szpitalu podali bebilon pepti, mimo że nie stwierdzono uczulenia
      na białko mleka krowiego . Po prostu szpital był zaopatrywany prazez nutricie w
      to mleko i wszystkie dzieciaczki je dostawały. Wychodząc dostałyśmy receptę na
      to mleczko, ale bez zniżki, więc przeszłam na bebilon zwykły. Podawałam też
      często bebiko. Te mleka mają zbliżony skład, nie zauważyłam, żeby była jakaś
      różnica w reakcji dziecka na te zmiany.
    • bea-ta Re: Same decydujecie o zmianie MLEKA? 10.03.05, 22:44
      Jeśli bedziesz decydować się między bebilonem a NAN bifidus to bebilon ma
      bogatszy skład i więcej składników mineralnych, do tego cenowo też na plus ze
      względu na duże puszki. Nan jest w cenie porównywalnej do omneo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka