kretka77 07.06.05, 10:23 Witam, mam 8-tygodniowego synka, który co rano po jedzeniu pręży się i napina. potem puszcza "bąki". czy mogę mu coś podać, żeby mu ulżyć? Jest karmiony Bebilonem, pije rumiankowego Hippa. Wypróżnia się ci drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmala6 Re: zaparcia 07.06.05, 12:12 Moj synus tez tak mial niestety.Ale baczki oznaczaja ze sie wygazowuje (nie wiem czy jest takie slowo w polskim slowniku;)) wiec ok.Ja swojemu podawalam wode kropelkowa GripWater i duzo nosilam na brzuszku na swoim przedramieniu.Poza tym musi porzadnie odbic po jedzeniu, najlepiej przerywac karmienie ze dwa razy zeby maly odbil i karmic dalej. Te manewry troszke pomagaly ale i tak sie prezyl, nawet w nocy.Przeszlo z czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
azja.david Re: zaparcia 07.06.05, 12:15 Ja tez dawałam wodę,ale chyba miałas na mysli koperkową? Odpowiedz Link Zgłoś
azja.david Re: zaparcia 07.06.05, 12:13 Ja dawałam dziecku PLANTEX,po którym zawsze pojawiała sie długo oczekiwana kupa! Pozdrawiam, mama 15 miesiecznego Dawidka Odpowiedz Link Zgłoś
ela791 Re: zaparcia 07.06.05, 20:05 proponuje LACTULOSE-MIP mój synek od czasu do czasu też ma takie zaparcia poleciła mi ten lek pielęgniarka rewelacja.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: zaparcia 08.06.05, 10:34 ale mój Antoś robi ładne kupy, normalne. Tylko po karmieniu pręży się i wygina i nie wiem co jest grane. Nie płacze przy tym Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: zaparcia 08.06.05, 11:44 Na te prężenia dobry jest bebilon niskolaktozowy i np. jakies delikatne kropeli - w poscie pt. debtidat wymieniłam jakie. Dziecku po jedzenie wzmaga sie perystaltyka jelit i jesli jest zagazowany to może odczuwać to jako dyskomfort, bóle brzuszka. Moja pociecha od 1 dnia tak miała i byliśmy na bebilonie pepti, nie pomagał, ale pomógl NAN HA Sensitiv z niska zawartościa laktozy( 1g/100ml mleka). Bebilon niskolaktozowy (laktoza 1,6 g/100ml)także ma jak sama nazwa wskazuje mniej tego cukru i stosuje się go u dzieci z problemami brzuszkowymi - link www.nutricia.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&PHPSESSID=2a52f9a76d600a2e403b8772d43e7596 Najpierw zastosuj kropelki czy proszek troisty, który polecałam, a jak nie pomoże to bebilon niskolaktozowy(NAN HA sensitiv kosztuje 35 zł. dlatego nie polecam). Beata Odpowiedz Link Zgłoś
kretka77 Re: zaparcia 08.06.05, 12:30 dziękuję Ci za odpowiedź, ale czy sama mogę zmienić bebilon 1 na niskolaktozowy? Nie wymaga to decyzji lekarza? jaka jest cena tego bebilonu? Wiesz może? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: zaparcia 08.06.05, 12:48 Mleko jest w cenie ok. 18zł. Najpierw spróbuj kropelki, może pomoga i nie będzie trzeba nic zmieniać. Zmiana mleka w ostateczności i możesz zrobic to sama. Mleko jest zarówno w aptekach jak i sklepach ogólnodostepne.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: zaparcia 09.06.05, 17:44 Można spróbować zastosowac Esputikon, Espumisan. Jesli to się zdarza tylkko rano i krótko to własnemu dziecku poza masowaniem brzuszka, noszeniem na ramieniu i spokojem nic bym nie robił. Mozna tez spróbować GripeWater. Odpowiedz Link Zgłoś