07.06.05, 10:23
Witam,
mam 8-tygodniowego synka, który co rano po jedzeniu pręży się i napina. potem
puszcza "bąki". czy mogę mu coś podać, żeby mu ulżyć? Jest karmiony
Bebilonem, pije rumiankowego Hippa. Wypróżnia się ci drugi dzień.
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: zaparcia 07.06.05, 12:12
      Moj synus tez tak mial niestety.Ale baczki oznaczaja ze sie wygazowuje (nie wiem
      czy jest takie slowo w polskim slowniku;)) wiec ok.Ja swojemu podawalam wode
      kropelkowa GripWater i duzo nosilam na brzuszku na swoim przedramieniu.Poza tym
      musi porzadnie odbic po jedzeniu, najlepiej przerywac karmienie ze dwa razy zeby
      maly odbil i karmic dalej.
      Te manewry troszke pomagaly ale i tak sie prezyl, nawet w nocy.Przeszlo z czasem...
      • azja.david Re: zaparcia 07.06.05, 12:15
        Ja tez dawałam wodę,ale chyba miałas na mysli koperkową?
    • azja.david Re: zaparcia 07.06.05, 12:13
      Ja dawałam dziecku PLANTEX,po którym zawsze pojawiała sie długo oczekiwana kupa!
      Pozdrawiam, mama 15 miesiecznego Dawidka
      • kretka77 Re: zaparcia 07.06.05, 16:19
        dziękuję za odpowiedź
    • ela791 Re: zaparcia 07.06.05, 20:05
      proponuje LACTULOSE-MIP mój synek od czasu do czasu też ma takie zaparcia
      poleciła mi ten lek pielęgniarka rewelacja.Pozdrawiam
      • kretka77 Re: zaparcia 08.06.05, 10:34
        ale mój Antoś robi ładne kupy, normalne. Tylko po karmieniu pręży się i wygina
        i nie wiem co jest grane. Nie płacze przy tym
        • bea-ta Re: zaparcia 08.06.05, 11:44
          Na te prężenia dobry jest bebilon niskolaktozowy i np. jakies delikatne kropeli
          - w poscie pt. debtidat wymieniłam jakie. Dziecku po jedzenie wzmaga sie
          perystaltyka jelit i jesli jest zagazowany to może odczuwać to jako dyskomfort,
          bóle brzuszka. Moja pociecha od 1 dnia tak miała i byliśmy na bebilonie pepti,
          nie pomagał, ale pomógl NAN HA Sensitiv z niska zawartościa laktozy( 1g/100ml
          mleka). Bebilon niskolaktozowy (laktoza 1,6 g/100ml)także ma jak sama nazwa
          wskazuje mniej tego cukru i stosuje się go u dzieci z problemami brzuszkowymi -
          link
          www.nutricia.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&PHPSESSID=2a52f9a76d600a2e403b8772d43e7596
          Najpierw zastosuj kropelki czy proszek troisty, który polecałam, a jak nie
          pomoże to bebilon niskolaktozowy(NAN HA sensitiv kosztuje 35 zł. dlatego nie
          polecam). Beata
          • kretka77 Re: zaparcia 08.06.05, 12:30
            dziękuję Ci za odpowiedź, ale czy sama mogę zmienić bebilon 1 na niskolaktozowy?
            Nie wymaga to decyzji lekarza? jaka jest cena tego bebilonu? Wiesz może?
            • bea-ta Re: zaparcia 08.06.05, 12:48
              Mleko jest w cenie ok. 18zł. Najpierw spróbuj kropelki, może pomoga i nie będzie
              trzeba nic zmieniać. Zmiana mleka w ostateczności i możesz zrobic to sama. Mleko
              jest zarówno w aptekach jak i sklepach ogólnodostepne.Beata
    • piotr-albrecht Re: zaparcia 09.06.05, 17:44
      Można spróbować zastosowac Esputikon, Espumisan. Jesli to się zdarza tylkko
      rano i krótko to własnemu dziecku poza masowaniem brzuszka, noszeniem na
      ramieniu i spokojem nic bym nie robił. Mozna tez spróbować GripeWater.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka