Dodaj do ulubionych

Nie chce jeść - może Pani Bea-ta w zast. Pana Dr??

06.07.05, 12:14
Witam!
Mam problem z 3,5 m-cznym synkiem - nie bardzo chce jeść.
Urodził się z cofniętą żuchwą (podejrzewamy sekwencję pierre-robin, ale nie ma
rozszczepu podniebienia itd.).
Przez tę żuchwę nie umiał ssać piersi i do końca 3 m-ca życia karmilam go moim
pokarmem przez butelkę. Pod koniec 3 m-ca wprowadziliśmy bebilon pepti (skaza
białkowa) i od kilku tygodni jesteśmy tylko na mieszance.

Od 2 tygodni jest problem z jedzeniem - Mały płacze jak widzi butelkę, jak
jest kładziony w pozycji do jedzenia, nawet jeśli jest głodny. Jak w końcu
zacznie jeść to i tak zje góra 115 ml (nawet po 5-6 godzinnej przerwie nocnej).
Są dni, że zje w ciągu dnia góra 600 ml i naprawdę się martwię, bo herbatek
też nie lubi i nie chce pić (jeszcze nie próbowaliśmy stałych pokarmów).
Kupki są zielone, dość stałe i co 2 dni mniej więcej - wczoraj ze śluzem. Z
badań krwi - hemoglobina 10,9. Przez ostatnie 3 tyg. przytył łącznie tylko 300
gram (urodzil sie na 3 centylu, po 2,5 m-ca skoczył na 10 centyl, a teraz
znowu spada :-(

Niech ktoś pomoże, co robić, bo ja już mimo, że to nie wskazane zaczełam go
karmić przez sen, żeby coś zjadł. Jak byłam u pediatry z małym to na razie
dostaliśmy skierowanie na zrobienie posiewu moczu (zaniesiony dzisiaj do
laboratorium).

pzdr
Magdi
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Nie chce jeść - może Pani Bea-ta w zast. Pana 06.07.05, 12:33
      Kiepskie ze mnie zastepstwo, bo ja lekarzem nie jestem:-(
      BP nie jest smacznym mleczkiem i może warto spróbować mleka sojowego, bo sa o
      wiele smacznejsze, może to wpłynąc na apetyt. Nieraz mieszanki sojowe także
      uczulaja, ale znam tez mase dzieci wychowanych z powodzeniem na mleczku sojowym.
      Poza tym ew. zacząc wprowadzać kleik czy sinalk ( produkt dla alergików w sam
      raz na podtuczenie), ale takie rzeczy skonsultuj z lekarzem i zmiane mleka i
      wprowadzenie nowości, bo generalnie aby nie nasilac alergii wprowadza sie stałe
      pokarmy jak najpóźniej tzn. 1-2 miesiące póxniej niz normalnie, a silne alergeny
      po 1-2-3 rz.
      Poza tym słaba ma Twoje dziecko hemoglobine - robiliście żelazo we krwii? -
      anemia daje także brak apetytu, może trzeba podac preparat żelaza, aby wyrównac
      anemie i powróci apetyt, do tego preparat wielowitaminowy, aby tez pobudzic apetyt?
      Choroby ukl. moczowego także daja brak apetytu, wiec an. moczu może to wyjaśni.
      Jak dawki wit d3, bo przy zbyt duzej podaży także sa problemy z apetytem i zaparcia.
      Niestety także brak apetytu może byc objawem alergii na mleczko, sluzu w kupie
      nie powinno byc, chcoiaz jednorazowy "wybryk" tego rodzaju nie ma znaczenia,
      chyba ze bedzie sie to powtarzac to moze byc także objaw nietolerancji mleczka i
      stąd tez niechęc do jego picia.
      Proponuje abyś te pytania zadała swojemu pediatrze jak bedziesz pokazywać wynik
      moczu. Pozdrawiam, Beata
    • bea-ta Re: Nie chce jeść - może Pani Bea-ta w zast. Pana 06.07.05, 13:13
      Jeszcze co do morfologii krwi i hemoglobiny to okres 2-3 m jest okresem
      przesciowej fizjologicznej niedokriwstości u niemowląt i poziom może spasc nawet
      do 9,5 mg%, może temu towazryszyc brak apetytu i spadek przyrostu masy ciała.
      Dobrze to wiec wyjaśnić i duzo daje bad. poziomu żelaza we krwii, bo oprócz
      heboglobiny wazna jest śred. stęz HB w krwince czerwonej i objetosc kwinki -
      określane na wyniku jako - MCV, MCHC, MCH.Beata
      • bea-ta Re: Nie chce jeść - może Pani Bea-ta w zast. Pana 06.07.05, 13:27
        Przepraszam, że tak na raty, ale zawsze cos mi się przypomni:-)Czy maluch ulewa,
        albo cofa mu sie mleczko do j. ustnej bez ulewania? Czasem refluks zołądkowy nie
        musi objawiac sie charaterystycznymi obfitimu ulewaniami, tylko pokarm cofa sie
        do przełyku, powduje stan zapalny a tym samym ból i niechęc do jedzenia mleczka.
        To także wziełabym pod uwage. Beata
        • magdip27 Re: Nie chce jeść - może Pani Bea-ta w zast. Pana 06.07.05, 13:42
          nie przepraszaj ;-)
          Michał nie ulewa, na początku w pierwszym m-cu życia czasem tak, ale
          sporadycznie. Nie zaobserwowałam też cofania mleka do jamy ustnej (ale jak to
          sprawdzić, żeby byc pewną na 100%?).
          Z obserwacji wychodzi mi, że ostatnio pierwsze 60-80 ml idzie w miarę dobrze, a
          potem zaczynają się schody i płacze. Częściowo pewnie to moja wina, bo niestety
          zdarzało mi się pchać mu mleko na siłę :-( Wiem, że nie tędy droga, staram się
          teraz go uspokoić, odbić, podać znowu a jeżeli nie chce, to odczekać znowu kilka
          minut.
          Co do stałych pokarmów lekarka zaproponowałam mimo wszstko wprowadzic stałe
          pokarmy zaczynając od marchewki, ale może w tej sytuacji lepszy będzie
          rzeczywiście sinlac dla niego.
          Aha, nie pamiętam czy napisałam wcześniej że niechętnie pije cokolwiek, góra
          10-20 ml dziennie, próbowałam z koprem włoskim hippa i z rumiankiem, i z samą
          wodą też. Nic nie lubi...

Magdi
          Magdi
      • magdip27 Re: Nie chce jeść 06.07.05, 13:33
        Witam!
        Co do wit. D3 to po 2 tygodniu życia synek dostawał 2 krople vigantolu dziennie,
        jak przeszliśmy na BP to 1 kropla, ale od wczoraj podaję znowu 2 krople, bo miał
        bardzo gorącą głowę (przy braku gorączki), czasem wilgotna poduszka.
        Od wczoraj podaję też lacidofil (to po lekturze forum).
        Nie mam badań żelaza we krwi, HB też nie mam, a pozostałe wyniki:
        MCV = L 68,8 um3
        MCHC = 36,8 g/dl
        MCH = 25,3 pg.

Może podam pozostałe wyniki, które mam:
        RBC=4,30 X 10^6/mm3
        RDW=14,1%
        HCT=L 29,6 %
        PLT=H 465 10^3/mm3
        MPV=8,3 um3
        WBC=H 11,4 10^3/mm3
        HGB=10,9 g/dl

granulocyty (??)
        25 podzielone
        4 kwasochł.

limfocyty 69
        monocyty 2

Czytam uważnie forum i wiem, że Bea-to nie jesteś lekarzem, ale bardzo pomagasz
        mamom i myslę, że jesteś godnym zastępcą Pana Dr ;-)

pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze za zainteresowanie
        Magdi & Michał (3,5 m-ca)
        • bea-ta Re: Nie chce jeść 06.07.05, 13:57
          Goraca glowa czy pocenie w czasie snu nie jest wskazaniem do zwiększania dawek
          wit d3 - to może byc objaw przegrzania równie dobrze. 2 kropelki Vigantolu to
          1340 j.m. + to co w mleczku to sporo zwłaszcza, że jest okres letni i mamy
          naturalna produkcje( chyba, że nie chodzicie na spacery), a dawka to tylko
          400j.m. na dobe dla donoszonych niemowlat lub inna dawka indywidualnie ustalana
          przez pediatre, który bierze pod uwage np. tempo zarastania ciemiaczka. Z
          wyników nie ma sie czego czepic oprócz tych parametrów , które wymieniłam -
          troszke niskie, podobnie jak hematokryt i może to być przy niedoborze zelaza.
          Jak pisałam niedobór tego pierwiastka daje anemie niedobarwliwą i może dawac
          brak apetytu i jest charakterystyczne dla tego okresu. Myśle, że warto powtórzyc
          morf. i zrobic poz. żelaza ( jeden wynik nie rostrzyga, bo czasem zdarzaja sie
          błedy laboratoryjne czy przedlaboratoryjne, a morf. jest b. czuła).
          Limfocyty sa pow. normy, ale w wieku 3m i 3-4 lat moga takie byc jak najbardziej
          fizjologicznie.Rezsta bez zarzutu.
          Może się nałożyc kilka przyczyn braku apetytu - alergia, obnizone parametry we
          krwii czy wiele innych chorób , dlatego tak naprawde trudno radzić.
          Zasugerowałam co ewentualnie powinnas skonsultowac z lekarzem swoim, bo on
          powinien Wam pomóc - najlepiej zna malucha i powinien wszystko wziąśc po uwagę.
          Także kiepski smak BP - niechęć do picia mleczka tez może z tego wynikać, stad
          alternatywa sa mieszanki sojowe. Beata
          • bea-ta Re: Nie chce jeść 06.07.05, 14:10
            Nie zmuszaj malucha, bo efekt uzysdkasz odwrotny. Pic nie musi, bo mleczko to
            tez płyn. Generalnie zapotrzebowanie na płyny to 100ml/kg. mc. , ale cięzko
            dzieciom dociagnac do normy:-)Tak samo jak z normami w schematach dotyczacych
            ilość wypijanego mleczka. Dzieciom moga zdarzac sie przejściowe okrsy słabszego
            przybierania na wadze czy słabszego apetytu, bo nie kazde dziecko jest żarte jak
            np. mój syn. Sa i chudzielce i grubaski i czasem nie mamy na to wpływu. Zawsze
            jednak wszelkie niepokojące sprawy trzeba wyjaśnic i obserwowac malucha na
            siatce centylowej( masz tabelki na końcu książeczki zdrowia smyka) i jesli
            powoli pna sie parametry w górę to jest ok.
            Co do refluksu nalezy malucha obserwować, bo daignostyka jest inwazyjna np.
            endoskopia, bad. rtg z kontrastem itp.
            Nic innegoniestety nie poradze, cała robatę musi odwalic Twój lekarz.Beata
            • magdip27 norma zapotrzebowania na płyny 06.07.05, 14:30
              chciałabym potwierdzić czy zapotrzebowanie dzienne na płyny dla dzieci to 100
              ml/kg dziennie (łącznie z mlekiem, czy oddzielnie??)

Jak byłam w poradni laktacyjnej gdy Mały miał dwa tygodnie, to powiedziano mi,
              że norma to 150 ml/kg/dziennie mleczka i Mały na moim mleczku prawie tyle
              wylatywał - nie dziwota, że przeskoczył z 3 na 10 centyl. Teraz waży 5720 g, a
              za 10 dni stuknie 4 miesiące (urodził się z waga 2900, donoszony, tylko taki
              mniejszy), no i z siatki centylowej widze, że wracamy na 3 centyl :-(.

Magdi
              • bea-ta Re: norma zapotrzebowania na płyny 06.07.05, 14:39
                Do roku czasu 100ml/kg m.c. mleko łacznie z piciem, zupkami itp. Po roku do
                każdego kg dodajemy jeszcze 50 ml. Jak pisałam wahania moga byc przejściowe w
                wadze, więc może na spokojnie zrób badania i upewnij sie, zę to nie z powodu
                choroby. Poza tym objawem alergii jest słaby przyrost na wadze. Kieski apetyt
                może wynikac ze zmiany mleczka - dzieci nie lubia zmian,a BP próbowałaś?Ochyda!
                Beata
                • magdip27 Re: norma zapotrzebowania na płyny 06.07.05, 15:12
                  To widzę, że nie jest tak bardzo źle, bo Mój Mały minimalną normę wylatuje, choć
                  waga bardzo wolno idzie do przodu.
                  W takim razie czekam na wyniki posiewu, bez gwałtownych ruchów, bo to tylko
                  zaszkodzi Małemu.
                  Nie sądzę, by przyczyną zahamowania apetytu był to smak BP, bo pierwsze 1,5-2
                  tygodnie były w porządku (zapisuję karmienia w zeszycie).
                  A BP próbowałam i w porównaniu do nutramigenu jest naprawdę b. smaczne ;-))

pzdr
                  Magdi
                  • blachara nie karm całkiem na leżąco/płasko 06.07.05, 17:42
                    np. w łóżeczku

tu znajdziesz sprawdzony poradnik a w nim m.in. pozycję do karmienia butelką
                    www.wczesniak.pl/poradnik_opieki.html
                    po części wypitej przez malucha odbij go, zrób mu chwilkę przerwy i potem
                    jeszcze raz (w międzyczasie w razie potrzeby podgrzej mleczko) (my tak robimy,
                    karmienie na 3 cz.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka