Dodaj do ulubionych

Pytanie do Beaty :) niejadek?!

12.07.05, 07:08
Mam pytanko Beatko,poniewaz widze,że jestes dobra w te klocki odnośnie
mojej córki skończone 11 tygodni czyli prawie 3 mies. wazy ok 5.500/jakis
tydzien temu/,waga urodz 2.940/urodz mies wczesniej/.
Czy waga jest prawidłowa?
Ile powinna zjadać na dobę? bo zjada ok 600 ale to różnie bywa.
Dodam,że początkowo jadła moje mleko przez 8 tyg, póżniej jakiś tydzień
mieszane i 3 tydzieńjemy Nan 1.
Poczatkowo jadła więcej i znacznie szybciej przybywała a teraz często po 60
ml jest stop i koniec.
Je 6 razy na dobę:przewaznie 3 razy ok 60 i 3 razy ok 120/+ herbatki ok 60,80
dziennie/ w tym karmienie nocne o 12,bo wydaje mi się,że za mało je wciągu
dnia.
Jestem w kropce jak tu czytam,że dzieciaki w 3 mies zjadają po 150, 180, bo
ja u mojej Małej zanmiast zwiekszać to chyba musze zmniejszać porcje.
Czy to moze być objaw alergii i czy warto sie pokusić o zmianę mleka? Czy
takie eksperymenty nie mają sensu?
CZy powinnam ja dopajać więcej w takiej sytuacji/pije bardzo chętnie/ czy
lepiej ograniczyc picie ,żeby więcej zjadłą?
Jesli nie zrobi Ci to klopotu to odpisz mi w wolnej chwili.
Będę dzwięczna :)
Obserwuj wątek
    • iwka901 Re: Pytanie do Beaty :) niejadek?! 12.07.05, 08:14
      Hej przepraszam ze sie wetnę, ale nie sugeruj sie tak do końca poradnikami, bo
      to tylko orientacyjne ilości.
      Moja córa w wieku 3 mcy jadła 90-100ml i też 6 razy na dobę z dopajaniem ok 30
      ml miedzy posiłkami, a teraz 5 mcy powinna jeśc 180 a nie wciśnie więcej jak
      140-150 i jest ok, niezła z niej kluska- 7 kg:-)))
      A waga Twojej dzidzi jest jak najbardziej prawidłowa. Moja córcia w wieku 3 mcy
      ważyła 5400g przy wadze urodzeniowej 2850g,czyli podobnie jak u Was, a na
      początku jadła zamiast 100 ml- 40-60 ml.
      pozdrawiam
      • magdip27 Re: Pytanie do Beaty :) niejadek?! 12.07.05, 13:13
        To może i ja przestanę się tak bardzo martwić moim Michałem?
        Waga urodzeniowa 2900 g, donoszony, a pod koniec 3 m-ca życia zaczęły być
        problemy z jedzeniem i jest tak niestety do tej pory (16 lipca będą 4 m-ce).
        Je bebilon pepti w ilości 6 x 80-120 ml, wychodzi 600-700 na dobę. Nie lubi pic
        między posiłkami, ani wody ani herbatek, poradźcie, może soczki już wprowadzić?
        Zwolnił też przybieranie na wadze, bo teraz ma ok. 100 g/tydzień czyli dość mało.

Przy tak małym apetycie w akcie desperacji stwierdziłam, że wprowadzam stałe
        pokarmy i marcheweczka Hippa idzie całkiem-całkiem (na razie w ramach podjadania
        wieczorem po kilka łyżeczek). Dzisiaj planuję przetestowanie sinlacu. Zobaczymy
        jak pójdzie.
        Ale sinlac i kaszki planuję podawać łyżeczką, a nie przez butlę, bo chcę (a
        raczej muszę) dać Małego do żłobka po wakacjach, a tam ma być karmiony łyżeczką
        (ciekawostka - podobno sanepid nie lubi butelek z mlekiem, hmm...)

Magdi
        • anecik10 Re: Magdip 12.07.05, 23:31
          No to mamy podobną szopkę ;) A robilas jakies badania albo coś. Moja dla
          odmiany by tylko piła najchętniej. Kurcze zbieram się do lekarza i ciągle się
          łudze,że zacznie jeść więćej,bo zdarzy jej się w akcie desperacji zjesc 130,140
          ale to zdarzy..
          Trzymaj sie i daj znac jak rozwija sie sytuacja.
          • magdip27 może znów Beata pomoże? 13.07.05, 18:19
            Witam!
            Zrobiłam Małemu posiew moczu (siusiu do specjalnego woreczka, wczesniej
            genitalia wymyte naparem z rumianku) i dzisiaj odebrałam wyniki.
            Enterococcus faecalis w ilości 10^4
            escherichia coli - też 10^4.
            Jutro wybieram sie do pediatry, na co zwrócić uwagę? Czy te bakterie w moczu
            mogą być przyczyną tak słabego apetytu u dziecka? Czy konieczne będzie leczenie
            antybiotykami?

pzdr
            Magdi
            • gosiawroc Re: może znów Beata pomoże? 13.07.05, 21:12
              tak byc moze bakterie są przycczyną braku apetytu, bakterie mogą być też
              przyczyną małej ilości snu, nadmienego marudzenia ipt. bo przeciez każdemu
              dokucza infekcja dróg moczowych.pozdr
    • anecik10 Re: IWKA 12.07.05, 23:27
      Dzieki Iwka za pocieszenie,chociaż i tak sie martwię,bo dzis zjadla niewiele
      ponad 500 i strasznie sie musze gimnastykować,żeby jej wepchac cokolwiek.Jeżeli
      od wczoraj 4 karmienia po rząd zjada zaledwie 500,600.Wydłuzam juz przerwy do
      4,5 godzin,co jest bez sensu,bo i tak zje malo.
      W ogóle to wydaje mi się ,ze schudła i ze je z dnia na dzień coraz mniej :(
      Musze podejśc ją zważyć to zobaczymy. No i bardzo duzo spi i jest niespokojna
      juz sama nie wiem...
      Pozdrawiam
      • balbi6 anecik 13.07.05, 10:31
        A czy bralas pod uwage ze teraz jest goraco i maluchy inaczej jedza z tego
        powodu. Moja corka ma 4 m-ce i normalnie je po 130-150ml a teraz przez te upaly
        zjada po 100ml cztery razy plus zupka. A dopajania nie mamy bo corka nie chce
        pic. Urodzila sie z waga 2670gr a teraz ma 6100.
      • iwka901 Re: IWKA 13.07.05, 14:38
        Teraz sa upały , moja tez wydziwia nad mlekiem i nie za bardzo chce, zupelnie
        jak my dorośli nie ma apetytu. Podstawa jest prawidłowe przybieranie na wadze i
        centyle, jeśli dziecko jest w normie , to nie ma się co martwić.
        Moja córa teraz tez dużo śpi w dzień, a w nocy od 20-7 rano i nie za bardzo
        "zgłasza "się do jedzenia, a zawsze jak przychodził czas to były krzyki.
        Jak się bardzo niepokoisz idź do lekarza i zważ małą, ale pewnie nic jej nie jest.
        Tu był taki watek o maluszku który jadł 4 x na dobę a powinien 6 , a wagowo i
        "centylowo" był ok , taka była jego "uroda".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka