Dodaj do ulubionych

Nutramigen a śluzowate kupki

09.08.05, 11:40
Panie doktorze proszę o poradę.Moja córeczka ma prawie 2 i pół miesiąca. Od 6 tygodnia życia karmie ją Nutramigenem. Od paru dni robi śluzowate,czasem pieniste kupki,płacze bardzo po ich zrobieniu tak,że trudno ją uspokoić. Płacz jest momentami piszczący.Pediatra stwierdził,że ten płacz to z wysiłku.Rzeczywiście Mała się musi nieźle nastękać zanim zrobi kupkę,ale ja myślę,że to może jakieś bakterie.Poję ją miedzy posiłkami przegotowaną mineralną wodą.Dziennie wypija około 100 ml.Kiedy są upały więcej.Dodatkowo dostaje Sab Simplex na kolki,bo miała straszne od rana do wieczora zanim przeszliśmy na Nutramigen.Teraz dostaje co drugie karmienie zamiast 15 kropelek 10 profilaktycznie.Kolki ustały.Poza tym na buzi i na karczku pojawiły sie krosteczki.Wygląda to jak kaszka pod skórą,czasem się zaczerwienia i wychodzą bardziej wyraźne czerwone krosteczki.Pediatra przepisała na to Cortineff,twierdząc,że to uczulenie na coś(ale na co ?)albo od mechanicznego tarciao ubrania,prześcieradełko.Zaczerwienienie zniknęło,ale kaszka pod skórą nadal jest. Proszę o poradę co to może być i jakie badania powinnam zrobić.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Nutramigen a śluzowate kupki 09.08.05, 19:09
      Nawet hydrolizat taki jak Nutramigenn czy Bebilon pepti nie zapewnia całkowitej
      ochrony przed alergią. Czasem konieczne jest karmienie mieszanka elementarną
      (czyte aminokwasy) taka jak Bebilon amino - o tym czy to warto i trzeba musi
      zadecydowac lekarz prowadzący. Śluz w stolcach w tej konstelacji objawów może
      byc także wynikiem alergii.
      • romi Re: Nutramigen a śluzowate kupki 10.08.05, 15:01
        dziękuję za odpowiedź.wezwałam lekarza prywatnie,bo nie mam zaufania do pediatry w przychodni,ale on nie zalecił zmiany mleka tylko polecił zastosować Lacidofil na kupki a na buzię krem balneum i zamiast Oilatum stosować do kąpieli też balneum.Wydaje mi się,że Oilatum i Balneum to to samo tyle,że inny producent,ale spróbuję.Czy Cortineff to lek ze sterydami?W opakowaniu brak ulotki.Co do objawów,które ma moja córeczka, to wyczytałam na forum,że takie objawy mogą być przy obecności pasożytów w przewodzie pokarmowym klebiselli albo lambii.Co pan doktor o tym sądzi?i jakie badania kału powinnam zrobić?mój lekarz stwierdził,że pasożytów u tak małych dzieci nie ma. pozdrawiamy Ela i Izabela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka