Dodaj do ulubionych

Brak przyrostu wagi

11.01.06, 20:15
Szanowny Panie Doktorze!
Jestem w rozpaczy! Jestem mamą 11 miesięcznego synka, który od swojego 6 miesiąca życia przytył zaledwie 730g. Synuś jest na diecie eliminującej produkty zawierające białko mleka krowiego. Jest na bebilonie pepti. Dotychczasowe badania ( z krwi i moczu) są bez najmniejszych zastrzeżeń. Rozwija się świetnie, jest dzieckiem bardzo energicznym. Największym naszym problemem jest brak apetytu. Ilości jakie zjada Piotruś są zatrważająco małe. Żadnymi sposobami nie jestem w stanie zwiększyć mu porcji. Bardzo proszę o poradę. Co mogę zrobić aby zwiększyć łaknienie synkowi.
Obserwuj wątek
    • aluczak76 Re: Brak przyrostu wagi 12.01.06, 10:47
      Cześć
      A ile ważył jak się urodził? Mój ważył 2770 i mierzył 47 cm. Teraz ma 14
      miesięcy i waży 7020 kg...Wczoraj byłam u Pana Doktora, wszystkie badania miał
      w szpitalach i nie tylko - taki jest po prostu - dystroficzne dziecko słabo
      przybiera na wadze nawet przez kilka pierwszych lat swojego życia. Dlatego
      pytam o wagę urodzeniową Twojego synka.
      Pozdrawiam
      Ania z Julkiem
      • jotka75 Re: Brak przyrostu wagi 12.01.06, 14:22
        Cześć
        Piotruś rzeczywiście malutko ważył jak się urodził. bo 2690 i mierzył 51 cm. Jednak przez pierwszy miesiąc swojego życia przybierał we wzorowym tępie. Dysproporcja zaczęła się ok.6 miesiąca. Aluczak76 nie będę ukrywała, że pocieszył mnie twój post, ponieważ również jestećmy tuż przed rozpoczęciem specjalistycznych badań, ponieważ te podstawowe typu morfologia, mocz itp. są wzorowe, a Piotruś jest okazem zdrowia.
        Jozdrawiam Joasia i Pepo
        • mama2325 Re: Brak przyrostu wagi 13.01.06, 22:32
          my też mamy problem z przyrostem wagi. mały do 7miesiąca świetnie przybierał na
          wadze(miał 10,5kg).teraz jest styczeń a przytył tylko 0,5kg i ma 11kg. też jest
          bardzo żywym dzieckiem i tym sobie tłumacze ten słaby przyrost wagi. z drugiej
          strony słyszałam że dziecko do ukończenia pierwszego roku życia powinno potroić
          swoją wagę urodzeniową czyli jest ok. mieliśmy robione badania(podstawowe) krwi
          i moczu wszystko w normie.
          jotka75 czy możesz mi powiedzieć jakie specjalistyczne badania będziesz robić?
          nam pediatra mówi że wszystko ok i nigdzie nas nie kieruje.
          Pozdrawiam
          • jotka75 Re: Brak przyrostu wagi 14.01.06, 10:20
            W poniedziałek zaczynamy badania na pasożyty, a następnie pod koniec stycznia mamy umówioną wizutę u profesora gastroentorologii. Szczerze powiem, że nie dokońca jestem w stanie rozpracować tą specjalizację, ale zapewne ma związek z gastrologią, a to już mi jest bliższe. Nie mniej jednak pierwsza wizyta jest wizytą konsultacyjną w której Pan Profesor analizuje dietę itp. Po tym wszystkim kieryje na badania, zapewne enzymy itp. Słyszałam, że można również sprawdzić jakość kosmków jelitowych, jednak jest to badanie inwazyjne, więc chciałabym możliwie pozostawić je na koniec.
            Pozdrawiam Joasia i Pepo
      • bemark76 Re: Brak przyrostu wagi 13.01.06, 23:20
        moja corka wazyla 3970 i 56 dluga - teraz ma 6 mcy i wazy zaledwie 6600... nie
        podwoila wagina 6 mcy, przybiera ok 400g miesiecznie, ostatnio 385 g na mc a w
        ostatnim tygodniu nic
        apetyt jest gorszy z dnia na dzien, juz opadam zsil... nie wiem co robic, wyniki
        ok....
        sama jestem ciekawa jakie badania (jak napisala tu jedna z dziewczyn) jeszcze
        mozna zrobic, zeby zweryfikowac co jej jest
        moze to nie jest powod do paniki ale na prawde mnie to juz zaczyna martwic...
    • piotr-albrecht Re: Brak przyrostu wagi 14.01.06, 11:01
      Aby zwiększyć łaknienie w tym wieku wiele zrobic sie nie da natomiast mozna
      zwiększyc ilośc kalorii w tej samej objętości np. zwiekszając dawke tłuszczu
      (oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy) a także nieco zagęszczając Bebilon
      pepti np. zamiast miarki na 30 ml miarka na 25 ml.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka