Dodaj do ulubionych

zmieniać?

27.01.06, 21:17
na jakie mleko mogę zmienić nutramigen?dziecko ma skazę białkową, refluks
pokarmowy i ogólnie jest alergikiem z tego powodu dostał nutramigen.
ponieważ przestał przybierać na wadze a słyszałam że może to być spowodowane
tym właśnie mlekiem(czy to prawda?)-zagęszczam już mleko kaszką i dziecko je
też obiadki i nic- zastanawiam się nad zmianą mleka. ale jakie?
co Pan Doktor myśli o tej zmianie?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marta7332 Re: zmieniać? 28.01.06, 10:59
      Witam.Jedyne inne mleko to chyba bedzie BEBILON PEPTI.Jest to prawie to samo co
      nutramigen tak powiedzial mi lekarz a smakuje troche lepiej.Tez karmie tym
      mlekiem swojego brzdaca spowodu refluksu i podejrzeniem nietolerancji laktozy.
      POZDRAWIAM
      • mama2325 Re: zmieniać? 28.01.06, 11:33
        marta7332
        słyszałam już o tym mleku ale zastanawia mnie to stwierdzenie "z podejrzeniem
        nietolerancji laktozy" czy to oznacza że laktoza jest w składzie tylko w
        mniejszej ilości?
        czy to mleko jest już zagęszczane czy coś do mniego dodajesz? a jak z przyrostem
        wagi?-masz porównanie z jakimś innym mlekiem?
        dziękuję za pomoc
        • marta7332 Re: zmieniać? 28.01.06, 14:27
          Te mleko zawiera laktoze ale w bardzo malej ilosci to tez dobrze wplywa na
          brzuszek (nie ma kolek)a na wadze ostatnio dobrze przybral bo az 600gram w
          ciagu 10 dni tyle tylko ze zageszczam je kaszka malinowa ale chyba zmienie na
          jablkowa bo po malinowej ma czerwone plamy na policzkach.Niestety nie mam
          porownania z innymi hydrolizatami po za zwyklym mlekiem enfamil ar
          (antyrefluksowe) po ktorym bylo tylko gorzej.
          POZDRAWIAM
    • leda17 Re: zmieniać? 28.01.06, 15:07
      czesc a ile dziecię ma?
      moja identycznie
      ma 5 mscy skonczone zaczeła 6y
      pije nutramigen i tez ma refluks (stwierdzony w szpitalu wiec chyba go naprawde
      ma) choć do tej pory nie wierzę, ale przyznaję ze ulewa ogromne ilości nawet po
      3,4 godz po jedzeniu
      waży zatrważająco mało 6 ty miesiąc i 6 kg
      to mleko jest dość słabe ale co zrobić
      ]podejęłam próbę zmiany jako ze mnóstwo rzeczy wprowadziłam do jadłospisu i nic
      ie uczuliło
      zmieniłam na bebiko omeno, dałam też ze 2 razy zwykłe bebiko]
      i ją wysypało
      w dodoatku odmówiła jedzenia mleka w ogóle i od miesiąca je na dzień 400 ml
      mleka, i to w nocy na śnie, na "trzezwo" nie zje

co do mleka słyszałam że jest dobre od pediatrów (nutramigen) ale konkretne
      przypadki w moim otoczeniu wskazują że mało ważą dzieciaczki na nim, co zrobić,
      sama nie zastanawiam czy nie za mało białka jej dostarczam przy tej ilości mleka
      (śladowej) na pewno ma niedobór,

w ogóle lekarz powiedział mi że kaszka to tylko puste kalorie i sycenie dziecka
      (fakt że trochę sie na niej podtuczyła - na kukurydzianej) ale żeby dziecko
      jadło częsciej nie należy zagęszczać bo długo zalega na żołądku i powoduje
      uczucie sytości - mi brakuje doby na karmienie, bo moja córka ciągle nie jest
      głodna ulewa mimo ze nie je mały horror
      • leda17 Re: zmieniać? 28.01.06, 15:11

a dodam że BEBILON PEPti piła poprzednio przez misiąc moze dwa i było to
        najgorsze (dla nas osobiscie ) z mlek, ponieważ dostała na nim takich wręcz
        owrzodzeń na buzi że były do krwi-suche płaty skóry az do krwii przerażające to
        był, dziecko przez szmat czasu (1,5 msca) nic nie przybrało ani 10 dkg ! mimo że
        wcześniej na innych mlekach nie było takich perturbacji, po przejściu z bebilonu
        pepti na nutramiegen cera zrobiła się śliczna a już myślałam że po tym pepti
        będą blizny na buzi takie były okropne zmiany do tego kupy na tym mleku były
        wstrętne śmierdzące ciapate i lejące, teraz są zupełnie inne (czasem nawet
        idealne książkowe = żółte musztardowe, plastelinowe)
        • mama2325 Re: zmieniać? 28.01.06, 18:16
          dziękuję za odpowiedzi i rady
          mój syn ma 11miesięcy- refluks od urodzenia -potwierdzony badaniami w 2miesiącu.
          przez 5miesięcy był tylko na moim mleku (po zdiagnozowaniu refluksu) z dodatkiem
          nutritonu. potem karmienie mieszane- enfamil, nan ale refluks się nasilił więc
          lekarz przepisał nutramigen. od grudnia już tylko na nutritonie zagęszczanym
          kaszką. od października do dziś przytył tylko 0,6kg dlatego zastanawiam się nad
          zmianą mleka. według norm waży ok -11kg ale martwi mnie sama waga tylko to że
          pomimo że dużo je waga stoi w miejscu. nie ma anemi.
          pozdrawiam
    • piotr-albrecht Re: zmieniać? 29.01.06, 10:24
      Naukowo podchodząc do zagadnienia to po pierwsze nalezy odstawic wszystkie
      dodatki (na pewien czas) gdyż to one moga odpowiadac za alergię, a jesli
      przyczyna jest rzeczywiście nutramigen w co watpię to trzeba by przejść na
      bebilon amino, ale takich decyzji na odleglośc bez dokładnego wywiadu i badania
      dziecka podejmowac nie mogę, gdyz przyczyn tego stanu rzeczy moze byc więcej niż
      tylko alergia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka