Dodaj do ulubionych

Pytanie do wiOLi

08.03.06, 21:52
ja tez mam synka o imieniu Hubert dzis konczy dwa miesiace wazy prawie 6 kilo
karmiony jest mlekiem z butelki zjada przewaznie po 120 ml. 6 - 7 razy
dziennie po ostatniej rozmowie z jego przerazona pediatra uslyszalam ze mam
go mniej karmic w zadnym wypadku 120 bo jest na drodze ku nadwadze a jak mu
mam ograniczac skoro placze. ile miesiecy ma Twój synek i jak wyglada jego
karmienie . pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • wi0la Re: Pytanie do wiOLi 08.03.06, 22:09
      Witaj!
      moj synek skonczyl teraz 5 miesiecy ,urodzil sie 4380g.Gdy mial 2 miesiace wazyl
      5,5kg.
      Od samego poczatku zjadal 120ml( tak jak Twoj synek) a gdy mial chyba 3,5
      miesiaca dostal kaszke na noc i wypija 210 ml z kaszka.Teraz niby powinien jesc
      180ml i 4 razy ale podaje mu 150 ml i je 6 razy .A do tego deserki .Wedlug
      centyli jest w gornej granicy na 97 centylu .Najwazniejsze jest to by
      utrzymywaly sie te centyle na stalym punkcie a nie skakaly .Z tego co widze to
      Twoj Hubert jest na 90 centulu i jak bedzie dalej rosl ale miescil sie w
      przedziale to wszystko bedzie dobrze.
      A niektorzy lekarze to panikuja..
      A ile mial jak sie urodzil?
      • dzieciorek Re: Pytanie do wiOLi 09.03.06, 10:28
        Bardzo serdecznie Ci dziękuje za odpowiedz emailowa. mam nadzieje ze w ten
        sposob nawiaze sie kontakt miedzy nami dwoma mamami Hubercikow. waga
        urodzeniowa mojego Hubcia - 3680 przy wypisie ze szpitala 3440, potem dalszy
        spadek - 3260 i dopiero potem nastapil przyrost, ale niewielki - 27. 01 (trzy
        tygodnie po urodzeniu) -3610. przez trzy tygodnie karmilam go tylko piersia ale
        za to prawie przez 24 godziny na dobe, bo na okraglo plakal, nie spal, byl
        bardzo niespokojny. sytuacja sie zmienila kiedy 28. 01 podalam mu po raz
        pierwszy butelke wowczas wypil 60 ml i przespal 5 godzin. od tego czasu
        karmilam go zarowno piersia jak i butelka - wypijal 90 ml ( 7 razy na dobe) i
        kazde karmienie zaczynalo sie od piersi - 5-10 min. tydzien temu odrzucil
        calkowicie piers - poczatkowo mnie to bardzo zmartwilo, bo wiem jak wiele
        walorow ma to karmienie, ale po malo godze sie z tym. Mam do Ciebie kolejne
        pytanie - dzis w nocy Hubert przespal od 20 (ostatnie karmienie) do 2.30 kiedy
        to obudzil sie na papusianie, nakarmialam go i zasnal na kolejne 3 godziny.
        zastanawiam sie co by bylo, gdybym miedzy 23 - 24 podala mu butle - nawet przez
        sen , czy wowczas przespal by do 6 bez nocnego budzenia? czy moge cos takiego
        zrobic? a moze jest on za malutki, aby oduczac go nocnego jedzenia? przerwy w
        ciagu dnia miedzy posilkami sa przewaznie 3 godzinne, chyba ze jestesmy na
        spacerze i wowczas przerwa ta wydluza sie do 3,5 godz lub 4. serdecznie
        pozdrawiam i zycze milego dnia. ciesze sie ze mam z kim pogadac o swoim synku i
        podzielic sie swoimi bolaczkami.
        • pimpusia77 Re: Pytanie do wiOLi 09.03.06, 10:44
          dziewczyny... jestem załamana, bo mój 2 miesięczny synek potrafi zjeść 950 ml na dobę! Jest coraz
          grubszy... czuję to w rękach. Buzię ma jak chomik... nie wiem ile teraz waży, ale jak go ostatnio
          ważyliśmy, to w 18 dni przytył około 900 gram! Je 8 razy na dobę co 2,5 godz.- przeciągane na siłę, bo
          najchętniej jadłby co 2 godziny. W nocy je co 3,5-2,5 godz. Próbuję go oszukiwać- dopajam, daję
          smoa, zagaduję a on płacze dopóki nie dostanie butli. Przy tym ma problemy z brzuszkiem... Pytałam
          już o to na forum, ale usłyszałam, że skoro tyle je to znaczy, że tyle potrzebuje. A mnie się tak nie
          wydaje... co robić?
          • wi0la Re: Pytanie do wiOLi 09.03.06, 10:52
            Pimpusiu naprawde nic nie zrobisz , moj tez jadl duzo (wedlug tabeli bylo chyba
            6 karmienpo 150 ml a moj zjadal 7 razy po 150 a raz 180 ml na noc.)ale z czasem
            sam zaczal mniej jesc i teraz ma 6 miesiecy i nadal je 150 ml na noc je
            210 ml z kaszka tyle ze teraz je co 3 godz a czasami co 4 .noc przesypia cala od
            21.30 do 7 8 rano.a desreki podaje mu tylko czasami.
            moze synkowi nie odpowaida to mleko ktore mu podajesz? i dlatego te bole brzuszka?

• anusia29 Re: Pytanie do wiOLi 09.03.06, 10:55
            heh, skoro tyle je, znaczy, że tyle potrzebuje. Tak małe dzieci bazują jeszcze
            na instynkcie. a dorosłych poznają po... zapachu (spróbuj sie wyperfumowac
            nienznymi i mocnymi perfumami 0 dziecko potraktuje Cie jak obcą). Ale do
            rzeczy. Wiem, że karmienie co 2 - 2,5 h może być koszmarem. Ale niedawno
            pediatra nam powiedziała, że cykl trawienia dziecka waha sie od 2 do 5 h. Z
            tym, ze jedni mają 2 h a inni 4, a nawet 5 h. Ty trafiłaś na cykl 2 - 2,5 h.
            rozumiem, że możesz być zmęczona i zaniepokojona, choć z czasem mu sie wydłuzy.
            No i 950 ml/doba to nie jest duzo - uwież. Moje dziecko w tym wieku bywało, że
            zjadło i 1200/1300 ml.Jest ciężki i duuzo przybywa : 3900 urodzeniowa, teraz
            7600 (3 mies 2 tyg). Ale przed naszymi dziećmi okres baaardzo intensywanego
            rozwoju i wzrostu. Muszą z czegoś czerpać. Pozdrawiam i naprawdę - nie
            zamartwiaj się, bo Twój Syn to czuje i zaszczepiasz w nim nerwicę. O tym,
            niestety wiem bardzo duzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka