justynamogilska 21.03.06, 12:41 mam do pani prośbę czy może pani mi podać jakie posiłki są zalecane od 4 miesiąca synek jest alergikiem i w jakich proporcjach mam podawać posiłki dla 4 miesięczniaka z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: droga pani beatko 21.03.06, 13:33 U dzieci ze skłonnościa do alergii podajemy posiłki z opóxnieniem 1-2 miesięcznym w stosunku do diety zdrowego malucha. Ma wiec pani czas na spokojnie pzreczytac troszke informacji w linkach i sie przygotować:-)Sa tam informacje które pokarmy są mniej a które bardziej alergizujące. Oczywiście nie ma zasdy. Alergia na mleko nie musi oznaczac zaraz alergii na inne składniki na gluten, soję, ale jest duże prawdopodobieństwo współistnienia alergii stąd ostroznośc. Im póxniej coś wprowadzamy tym większa szansa, że nie bedzie nietolerancji- dojrzalszy układ pokarmowy. Zwykle po skończeniu 5mz wprowadzamy pokarmy zaczynając od 1 składnika na tydzień i obserwujemy reakcje malucha, jak jest ok, wprowadzamy inny składnik. Nalezy unikac silnych alergenów, ale tez inne dośc popularne warzywa moga bardziej alergizowac np. por, seler. Przy czym nie ma zasady, bo np. marchewka uważana za bezpieczna może alergizować, zaś coś potencjlanie alergizującego nie. Nie ma jak sprawdzac na maluchu i eliminować te produkty, które się nie sprawdzą, ważne aby się nie zrażać ew. niepowdzeniami. Jak pisałam ma Pani czas i prosze dokładnie poczytac poniższe linki:-) www.przychodnia.pl/alergia/index4.php3?s=3&d=5&t=4 www.pfm.pl/u235/navi/199947 www.pfm.pl/u235/navi/198609 www.alergia-pokarmowa.med.pl/dla_rodzicow/index.shtml www.resmedica.pl/zdart10003.html www.resmedica.pl/zdart4991.html kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,57460,2213077.html www.apsik.pl/pages/dzieci/dieta_niemowlat.php www.dzieckook.pl/choroby/chor_alergia_pok.html kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,57460,2213082.html Oczywiście lekarz może zalecic inny czas rozszerzania diety - indywidualnie dla kązdego malucha mając na uwadze inne wzgledy np. anemię itp.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: droga pani beatko 21.03.06, 13:37 W tym linku fajnie jest rozpisane jak wprowadzac nowe pokarmy pod katem technicznym ;-)i nawet przepisy z mieszanką mlekozstępczą do wydrukowania - www.nutricia.pl/klub.php - trzeba przejrzec menu po lewej stronie:-)B. Odpowiedz Link Zgłoś