Dodaj do ulubionych

proszę o radę

05.04.06, 11:30
pani doktor i emamy
u mojego syna (13miesięcy) dotychczas podejrzewano skazę białkową ale dopiero
teraz zrobiono mu badania które tego nie potwierdziły. chciałabym więc zmienić
całkowicie jego dietę. do tej pory był tylko na nutramigenie a jedynym
tłuszczem była oliwa z oliwek.
1. jakie mleko powinnam mu teraz podawać?
2. chcę mu też smarować kanapki lub natłuszczać ziemniaki masełkiem- czy
powinnam wycofać lub dawać mniej tej oliwy?- nie chcę przesadzić z tłuszczem.
3. ile wogóle podawać mleka skoro zacznie jeść inny nabiał?obecnie wypija
700ml nutramigenu.
4. czy są jakieś produkty z nabiału których nie powinno się podawać dziecku?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama2325 Re: proszę o radę 05.04.06, 11:37
      i jeszcze jedno pytanie
      na ile wyniki takich badań są prawidłowe bo pani w laboratorium mówiła że u tak
      małych dzieci alergeny często się zmieniają. syn miał robione badania z krwi i
      nie tylko na mleko ale i na jajka, ryż, ziemniaki,marchew,jabłka wszystko wyszło ok.
      • bea-ta Re: proszę o radę 05.04.06, 12:39
        Ja bym sie tak pochopnie decyzji nie podejmowała. Rozumiem, że zrobiłas IgE
        specyficzne na te produkty i wyszly w normie, ale jest alergia IgE zależna i IgE
        niezależna tu poczytaj:www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,152
        www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,153 Nie ma miarodajnych , w 100%
        wykrywających alergie badań. Jedynie dieta eliminacyjna - odstawienie alergenu i
        próba prowokacji - i podanie alergenu obserwacja objawów daje 100% pewnośc.
        Pozdrawiam, Beata
        • mama2325 Re: proszę o radę 05.04.06, 14:23
          mówiąc o całkowitej zmianie diety miałam na myśli powolne wprowadzanie produktów
          i obserwacje pomimo że wyniki badań wyszły ok.wcześniej nie miałam odwagi tego
          zrobić. szczerze mówiąc wyniki trochę mnie uspokoiły-głównie chodziło o białko
          bo resztę produktów już dawno jadł-ale widzę że to nie tak jak myślałam... ale
          spróbuję.
          ale co z tym mlekiem i tłuszczem?
          pozdrawiam
    • bea-ta Re: proszę o radę 05.04.06, 14:31
      Na poczatek wprowadź masło 82 % tłuszczu, jak przejdzie po tygodniu coś z
      nabiału np. jogurt naturalny bez dodatku mleka w proszku, lub twarożek biały
      własnej roboty( łatwo się robi- przepis znajdziesz na forum o jedzeniu wrzuć
      hasło w wyszukiwarke), jak przejdzie mozna pomyślec o zmianie mleka. Najpier
      przeszłabym na typu HA, bo nutra to silny hydrolizat, a potem ewentualnie na
      zwykła mieszanke np. bebilon HA a potem zwykły bebilon. Powoli, bez pospiechu,
      jak pisałam wyniki nie muszą byc wiarygodne, bo moga byc prawidlowe a moze
      istniec alergia!!!!- przeczytałąs linki?B.
      • mama2325 Re: proszę o radę 05.04.06, 20:15
        czytałam dziękuję.
        dziękuję też za wszystkie rady-boję się ale kiedyś trzeba spróbować.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka