23.04.06, 20:15
Mam pytanie do pani dr Rudzińskiej,: Mam sześciotygodniowego synka, od
wczoraj zagęszczam mleko (bebilon pepti)nutritonem. Czy dodawanie do mleka
tego środka może być przyczyną występowania bardzo częstych, praktycznie po
każdym karmieniu i wolnych-konsystencji rzadkiego budyniu, kupek? Czy to
minie, czy raczej powinnam odstawić nutriton? Jeśli tak, to czy mozna
zastosować coś w zamian, u takiego ulewającego maluszka?
Jeśli któraś z mam miała podobny problem, bede wdzięczna za pomoc w jego
rozwiązaniu.Pozdrawiam; Aneta
Obserwuj wątek
    • ola1027 Re: nutriton 24.04.06, 11:02
      u nas było tak samo. dużo lużnych kupek. odstawiłam nutriton. potem około 3-4
      miesiąca zaczełam zagęszczać kleikiem. a teraz kaszkami. mój synek ma już 6
      miesięcy. ulewanie ustępuje. nie jest takie silnie jak był mały.
    • logi3 Re: nutriton 26.04.06, 21:45
      Mieliśmy podobnie - po dodaniu Nutritonu (i to tylko połowy zalecanej ilości)od
      następnego dnia zaczęły się takie kupki (6-7 dziennie).Lekarz, ktory nam to
      przepisał (znany i doświadczony...)stwierdził, że nie spotkał się z taką
      reakcją dziecka. Dodałam Lacidofil - było może trochę lepiej. Po dwóch
      tygodniach odstawiłam Nutriton i... jak ręką odjął, po prostu kupki NATYCHMIAST
      wróciły do normy. Niedługo potem na szczęście mogliśmy już zagęszczać kleikiem
      ryżowym, który sprawdził się znakomicie. Ale tego Nutritonu nie zapomnę, bo o
      mało nie zawiozłam dziecka do szpitala tyle mnie nerwów kosztował. Pozdrawiam :)
    • iwona_rudzinska Re: nutriton 26.04.06, 22:03
      wprowadzenie każdego nowego pokarmu może zmienić konsystencję stolców; jeżeli
      istnieją wskazania do zastosowania Nutritonu to proszę przeczekać te kupy,
      przewód pokarmowy dość długo przyzwyczaja się do nowego; rozumiem, że musi Pani
      karmić dziecko Bebilonem pepti ze względu na objawy alergii, gdyby jednak to
      nie była alergia, można spróbować Bebiko omneo [zalecane właśnie przy
      ulewaniach] i wówczas bez Nutritonu. Pozdrawiam. IR
      • suemi Re: nutriton 27.04.06, 19:37
        Dziękuję za odpowiedz.Pediatra, jako że oprócz katarku , pokasływania i chrypki
        nie było żadnych innych objawów alergii, zaleciła nam właśnie przejście na
        bebiko omneo. Malutki jest na nim od 3 dni, niestety jak narazie nienajlepiej
        je toleruje, zaczęło się od zaparć, jedna kupka dziennie zrobiona z trudem, mam
        nadzieje, ze to przejściowe i z czasem wszystko się unormuje. Mam jeszcze jedno
        pytanie do Pani Doktor, czym mogą być spowodowane wspomniane przeze mnie
        powyżej objawy (chrypka, a raczej zmiana głosu mniej więcej brzmiąca tak jak
        przy zapaleniu krtani, pokasływanie, katarek)?, wykluczono wszelkie infekcje
        górnych dróg oddechowych.Pediatra stwierdziła,że jest to właśnie uczulenie na
        mleko, wtedy było to bebiko1,dodam, że zadnych zmian skórnych u synka nie
        zauważyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka