Dodaj do ulubionych

Refluks? Brak apetytu i wymioty. POMOCY

03.11.13, 15:34
Nie wiem już co mam robić. Mój synek obecnie ma 5,5 miesiąca i ciągły brak apetytu. Tzn coś tam je, około 120-150ml co 4h, w nocy nie chce jeść, ale problem w tym, że prawie każde karmienie odbywa się na śpiąco. Inaczej nie chce jeść, tylko czasami. Góra raz w ciągu dnia. Nigdy nie ulewał, ale jakoś od 4 miesiąca często mu się odbijało i czuć było taki kwaśny zapach. Oczywiście byłam z tym u lekarza i niby wszystko było ok. Problem się zaczął jak złapał katar, od wtedy zaczęły się wymioty. Na początku były spowodowane katarem ale infekcja minęła. Ostatnio zwymiotował po soczku jabłkowym, chlusnął razem ze wcześniejszą porcja mleka, następnego dnia po jabłku. Odstawiłam więc i parę dni był spokój, tylko ten brak apetytu więc poszłam do lekarza. W końcu padła jakaś diagnoza, bo chodzę z tym brakiem apetytu już chyba co dwa tyg do lekarza... Stwierdzono, że niby refluks, zapisany ma nutriton do zagęszczania i gastrotuss syrop. Podaję mu od dwóch dni i przez te dwa dni znowu zwymiotował. I już całkiem nie chce jeść z tym nutritonem mleka. Może któraś z Was miała podobną sytuację? Proszę poradźcie coś bo już nie mam siły do tego ciągłego karmienia na śpiąco. Dodam, że synek rozwija się super, śmieje się gaworzy, jak się go posadzi to już sam potrafi siedzieć bez podpórki. Wesoły jest tylko nie ma tego apetytu, jak podchodzę z mlekiem to zrobi parę łyków i macha rączkami.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: Refluks? Brak apetytu i wymioty. POMOCY 04.11.13, 19:54
      Czy synek przybiera na wadze? Czy karmiony na śpiąco potem nie wymiotuje? Nie ulewa?
      Karmienie na śpiąco nie jest stanem fizjologicznym i niestety nie prowadzi do poprawy apetytu; należałoby zgłosić się co najmniej do Poradni Zaburzeń Karmienia/ Żywienia i/ lub przeprowadzić diagnostykę gastroenterologiczną.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • alicjaa2106 Re: Refluks? Brak apetytu i wymioty. POMOCY 04.11.13, 21:57
        Pani Agnieszko, tak synek przybiera na wadze, raz mniej raz więcej, ale wszystko w normach. Ma 5,5 miesiąca i waży 8240g. Waga urodzeniowa 3410g. Jak je na śpiąco to po jedzeniu śpi i nigdy mu się nie zdarzyło ulać. W nocy też śpi ładnie. Budzi się po paru godz, tzn rozbudza to daję mu butlę, zje na śpiocha i śpi dalej do rana. Widać tylko czasami jak mu się odbije i przy tym skrzywi się troszkę. Ogólnie nie ulewa wcale. Zdarzyło mu się parę razy zwymiotować (chyba po jabłku - może za kwaśne przy refluksie) no i ostatnio dwa dni po jednym zwymiotowaniu i nie wiem, ale wydaję mi się, że miało to związek z nutritonem, bo jak wcześniej nie podawałam mu tego to nie wymiotował przez tydzień. Od dwóch dni nie podaję nutritonu i nie wymiotuje i nie ulewa tylko widać, że wieczorem często mu się odbija. Nie ma jakiś tragedii tylko problem w tym, że je tylko przez sen. W środę mam wizytę u lekarza, ale nie wytrzymałam i dzisiaj poszłam prywatnie. Pani doktor stwierdziła, że to refluks i że synek ma lekko zaczerwienione gardło dlatego nie chce jeść (dziwi mnie to bo wodę chętnie pije). Przepisała nam antybiotyk sudamed i powiem szczerze, że to nie chcę go dawać tylko na zaczerwienione gardło. Podaję od paru dni gastrotuss baby ale też tylko na śpiąco bo inaczej wywołuje u synka odruch wymiotny. Czy jest szansa, że ten syropek złagodzi te zaczerwienione gardełko? Po ilu dniach od podawania powinny być jakieś efekty i czy on wystarczy czy trzeba podawać coś dodatkowego?
    • karolcia27.4 Re: Refluks? Brak apetytu i wymioty. POMOCY 04.11.13, 22:02
      najlepiej wybrac sie do specjalisty, agnieszka poleca ci dobra klinike, jesli dziecko niebedzie jeadlo, nie dostanie odpowiedniej ilosci skladnikow odzywczych i witamin, co bedzie utrudnialo jego odpowiedni rozwoj... jeszcze wazniejsze jest nawadnianie organizmu, co juz po paru dniach picia zbyt malych ilosci plynow i jeszcze do tego wymiotow dziecko moze trafic do szpitala z powodu odwodnienia, zeby temu zapobiec podawaj mu tak duza ilosc plynow ile tylko mozesz, nie zapomnij tez i elektrolitach, np.orsalit ktore sa wazne w odpowiednim nawadnianiu!
      • alicjaa2106 Re: Refluks? Brak apetytu i wymioty. POMOCY 04.11.13, 22:09
        sęk w tym, że synek nie je aż tak mało i przybiera na wadze 70-130 tygodniowo, przez ostatni miesiąc przybrał prawie 700g. W ciągu dnia zjada około 600-800ml mleka ale każdą porcje ma zageszczoną kleikiem więc się najada. Problem w tym, że jak nie śpi to nie chce jeść i prawie za każdym razem muszę go lulać do snu żeby zjadł i wtedy je. Dzisiaj np widać było że jest głodny ale zrobił łyka i sie krzywił jakby mu nie smakowało albo własnie jakby miał gardełko podrażnione. Ale na śpiąco je. Z dopajaniem nie ma problemu. W dzień wypija 100-200ml wody. Nie na raz tylko po parę łyków w ciągu całego dnia i tak się nazbiera. Z piciem wody nie ma żadnego problemu, pije chętnie, nawet bardzo.
    • Gość: mamuskag Re: Refluks? Brak apetytu i wymioty. POMOCY IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.13, 09:31
      Nie wiem czy to może być podobny przypadek ale moja maleńka przy jedzeniu strasznie płakała tak że po paru łykach ona już nie chciała jeść ale my z wymiotami i ulewaniem mieliśmy problemy też lekarka zaleciła nutriton ale tego już wogóle nie chciała jeść miała też często katar i delikatną wysypkę za uszkami wpisałam te objawy w goglach i wyskoczyła mi skaza białkowa byłam do tego sceptyczna moja lekarka też stwierdziła ze ona na taką wysypkę by nawet nie zwróciła uwagi niestety te trzy miesiące były dla nas okropne więc postanowiłam zmienić lekarza opisałam mu całą sytuacje płacz przy jedzeniu ulewanie wymioty katar niechęć do mleka z nutritonem i lekarz zalecił nam zmianę mleka na nutramigen bo to faktycznie może być skaza białkowa a oprócz tego zmiana butelki na dr Browna nie wiem czy pomogła butelka czy nutramigen ale wszystkie dolegliwości minęły jeśli w twoim przypadku nie skaza spróbuj butelki jest rewelacyjna do kupienia w tesco Zosia innej już nie je a tu przykład jak moja mała mi chlustała www.youtube.com/watch?v=XbmGvsiExIU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka