Dodaj do ulubionych

Nutramigen a symbol P

05.05.06, 11:04
Witam. Mojemu synkowi lekarz pediatra zapisał Nutramigen. Powód - kolki i
prawdopodobnie nietolerancja bialka krowiego. Kiedyś przez niedopatrzenie
podalam zakupiony wcześniej NAN1, bo skończył się Nutramigen, co maluch
bardzo przeżył (miał kłopot ze zrobieniem kupki i bardzo płakał). Pediatra
zna całą sytuację i konsekwentnie zapisuje Nutramigen bez symbolu P. Płacę
więc 30 zł za puszkę, choć panie w aptece każdorazowo zwracają uwagę, że mogę
mieć to taniej (właśnie z tym symbolem). Dlaczego lekarz tego nie zapisuje ze
zniżką? Czy nie należy się nam tanie mleko, skoro maluch wyraźnie nie
toleruje innego? Czy ma jakieś znaczenie fakt, że chodzę prywatnie (i dlatego
jest to pełnopłatne)?
Obserwuj wątek
    • ninka70 Re: Nutramigen a symbol P 06.05.06, 21:41
      Bardzo to dziwne, u wielu dzieci stosuje sie Nutramigen, czy BP w przypadku
      jedynie podejrzenia o alergie, w celach diagnostycznych. Nie jest to chyba
      powod, zeby nie wypisac znizkowej recepty. Moze zmien lekarza.
      • maarzenka prosiłam o odpowiedź 06.05.06, 23:32
        Dziękuję Ci za zabranie głosu, jednak nie uzyskałam odpowiedzi na zadane w
        poście pytania. Bardzo proszę p. Doktor o wypowiedź. Pozdrawiam
        • betticzka Re: prosiłam o odpowiedź 08.05.06, 10:06
          Niestety lekarz może nie chcieć wipisać recepty płatnej 50% ponieważ musi się
          tłumaczyć przed NFZ a dziecko powinno mieć w tym przypadku zaświadczenie od
          specjalisty potwierdzające alergię albo nietolerancje.Wiem bo mój mały również
          jest na tym proszku i po recepty muszę jeździć na drugi koniec miasta do
          szpitala patologi dziecięcej-chore ale cóż robić. Pozdrawiam
          • maarzenka zmieniam pytanie 08.05.06, 10:58
            Dziekuję Ci za odpowiedź. W takim razie zmieniam pytanie: czy ZAWSZE kiedy
            lekarz pediatra zapisuje Nutramigen potrzebne jest to zaświadczenie? Bo na
            opakowaniu pisze, że te mleko jest też na kolki - czy w takim przypadku nie
            wystarczy sam fakt, że dziecko je przechodzi, aby zapisać mu mleko w tańszej
            opcji? Powiem szczerze - znajoma mojego męża ma wobec niego pewnien dług
            wdzięczności i bez problemu zapisuje nam to tańsze mleko. Jednak dziecko jest
            prowadzone przez pediatrę, który za każdą wizytę słono kasuje, a prowadzi nas
            już 3 lata, bo tyle ma starsza córka. Zostawiliśmy u niej mase pieniędzy, bo
            nie oszczędzamy na zdrowiu dzieci. I dlatego zależy nam na obiektywnej
            odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania. Uważam, że skro należy się małemu
            tańsze mleko to czy nie powinien mieć je zapisane przez naszego pediatrę (bez
            dodatkowych świstków)?
            • betticzka Re: zmieniam pytanie 08.05.06, 21:20
              Niestety na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć ale jutro wybieramy sie
              do przychodni na szczepienie więc zasięgnę "języka".Pozdrawiam
    • indra2 Re: Nutramigen a symbol P 08.05.06, 22:57
      Mój synek jest na nutramigenie od 2m-ca życia, dlatego,że nie toleruje laktozy.
      Nie robiłam mu żadnych badań, nie byłam też w jakiejś specjalistycznej poradni
      po zaświadczenie. Synek po prostu miał kolki, bóle brzucha i pieniste kupy po
      moim mleku, strasznie się męczył, po nutramigenie wszystko ustąpiło. Tylko na
      takiej podstawie lekarka podejrzewała nietolerancję i wypisuje nam nutramigen
      ze zniżką (chodzę do niej prywatnie). Chodzę też czasami do przychodni na
      szczepienia i tez nigdy nie miałam problemu żeby dostać receptę na to mleko ze
      zniżką, pediatra nic ode mnie nie wymagała, żadnych zaświadczeń.
      aga
    • pasmo30 Re: Nutramigen a symbol P 09.05.06, 00:14
      Pewnie zależy od lekarza. Moja córka dostaje Bebilon Pepti już ponad rok i
      nigdy nie miałam problemu z receptami. Pediatra coś tam przebąkiwała o
      zaświadczeniach, ale to chyba do końca nie jest jeszcze uregulowane i nie
      wymaga tego od nas. Wypisuje ile chcę i kiedy chcę. Jak idę prywatnie do innych
      lekarzy też nie mam problemów z receptami. Widać jak się chce to można.
      Niestety na temat regulacji prawnych w tym temacie nic nie mogę ci
      podpowiedzieć.
      • ninka70 Re: Nutramigen a symbol P 10.05.06, 12:28
        Potwierdzam to co napisaly kolezanki, ja recepte po prostu zamawiam w
        przychodni, a wypisuje mi lekarz dyzurny, czesto za kazdym razem inny, NIGDY
        nie mialam z tym problemu - (i panstwowo i prywatnie). U niemowlecia chyba nie
        mozna na 100% stwierdzic alergii, wg mojego alergologa i pediatry testy w tak
        mlodym wieku nie wychodza jednoznacznie.
        • maarzenka czyżby zła wola lekarza? 10.05.06, 12:41
          Dziękuję Wam za odpowiedzi. Zastanawiam się dlaczego więc nasza p. pediatra tak
          postępjue.. Czyżby zła wola? Bo nie podejrzewam, że ma w tym jakis interes,
          sama już nie wiem o co jej chodzi :(((((((((((((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka