Dodaj do ulubionych

przedawkowanie D3???

15.05.06, 09:28
Byłam z synem u lekarki pracującej w Centrum Zdrowia dziecka, która zajmuje się metabolizmem.
Obejżała wyniki badań syna i stwierdziła, że ma on przedawkowanie witaminy D3. Przyjęłam jej
diagnozę za pewnik, ponieważ jest ona uwaxana za wybitna specjalistkę. Ale poszukałam sobie teraz
informacji i internecie i toszkę się zmartwiłam.
Wyniki badań na podstawie których pani doktor postawiła diagnzę:

Wapń całkowity 2,67 mmol/l (2,2-2,7)
Fosfor 6,13 mg/dl (4,0-7,0)
Fosfataza zasadowa 400 IU/I (98-344)

Właśnie przeczytałam w informatorze medycznym, że podwyższona fosfataza świadczy o
NIEDOBORZE a nie nadmiarze D3... Poza tym pani doktor stwierdziła, że za dużo jest fosforu w
organiżmie i nie mogę podawać niczego co zawiera ryż, muszę wyeliminować 3 posiłki mleczne
(karmię Nutramigenem) ponieważ melko ma za dużo fosforu a wodę do mieszanki musze
wygotowywać 3 razy... A przecież ten fosfor nie jest przekroczony... trudno jest znaleść kaszkę nie
ryżową lub zupki bez zawartości ryżu.
Do tej pory syn zjadał około 800-900 ml mleka (wcześniej jako miesięczniak zjadał nawet 1000ml) i
co drugi dzień dostawał jedną krople D3. Ma spłaszczona potylicę i poci mu się główka. Już od 10
dni nie dostaje D3 a główka poci się nadal.
A najbardziej dziwi mnie fakt, że mam wyeliminowac 3 posiłki mleczne (zostaną 3) i nie podawac
dodatkowo wit. D3 ani wapnia... zaczynam się martwić :-(
Prosze mi pomóc.. co mam robić?

Synek ma 4 miesiące i 1 tydzień

Dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • emwu55 Re: przedawkowanie D3??? 15.05.06, 11:09
      nie martw się mój Tymek też się pocił przy jedzenie. To chyba normalne - facet
      na butli się męczył. Ale cóż cycka nie chciał dzięki szpitalnym położnym. A
      teraz ma 10 m-cy i jest niejadkiem ale b. energicznym. Dostawał cały czas 3
      krople D3. Teraz jak jest słońca dużo już to podaję 1 a jak nie ma to 2.
      Lekarze potrafią tylko człowieka dołówać. Idż na spacer, zabierz mleko, weź
      gazetę i odsapnij a nie czytaj te medyczne wypociny. A jak chcesz to moje gg
      2874994. Poczytaj moje wcześniejsze posty na tym i innych forach też byłam
      przerażona i załamana. Teraz już więcej luzu i ine problemy (chociaż
      niekarmienie boli mnie nadal).
      • pimpusia77 Re: przedawkowanie D3??? 15.05.06, 11:16
        Dzięki za odpowiedź.
        Mojemu Tymkowi poci się główka nie tylko przy jedzeniu. Cały czas mu się poci.. Rączki i stópki też.
        Nawet jak leży w samej pieluszce, ma chłodne kończyny ale spocone.
        Zobaczy- Twoje dziecko na butli dostaje 2 krople wit. D3 a moje ma nie dostawać wcale... nie wydaje
        się to dziwne?????
        • emwu55 Re: przedawkowanie D3??? 15.05.06, 19:21
          tak ale mój Tymek ma szewską klatkę piersiową - taką lekko zapadniętą i
          mieszkamy na północy bo w Kołobrzegu a tu poza sezonem słońca jest mniej niż
          już na południu Polski. A rączki i stópki miał zimne i wilgotne dość długo, ja
          wiem tak do 6 m-ca, ale mój pediata mówił, że taka jego uroda. "Pani ma blond
          włosy a on wilgotne rączki".
    • pimpusia77 Pani Doktor, bardzo proszę o odpowiedź.... 17.05.06, 11:00

• iwona_rudzinska Re: przedawkowanie D3??? 21.05.06, 15:42
      Droga Mamo, ja nie jestem specjalistą w dziedzinie gospodarki wapniowo-
      fosforanowej, bazuję na swojej wiedzy opartej na literaturze, kursach,
      szkoleniach m.in. z CZD;
      prawidłowe wartości stężenia w surowicy:
      wapń całkowity norma 2,25 - 2,65 mmol/l
      fosfor 4,5 - 6,7 mmol/l
      fosfataza alkaliczna <900 IU/l gdy P < 1,8 mmol/l

jeżeli dziecko jet karmione mlekiem modyfikowanym należy policzyć ile wit D3
      otrzymuje z mleka, jeżeli jest to 400 j nie należy podawać więcej, częściej
      spotyka się przedawkowanie witaminy D3 niż jej niedobór;
      nie bardzo mogę się usosunkować do odstawienie posiłków mlecznych, myślę, że
      powinna Pani zaufać specjaliście. Pzdrawiam IR
      • koral777 Do Pimpusia 77 23.05.06, 09:29
        A nie miała Pani tam jescze opiniowanych wyników z moczu Ca i Kreatynina??? Może własnie tu lekarz oceniła że współczynnik ca/kreatyniny jest znacznie podwyższony i uznała że to przez duże nasycenie organizmu witaminą D3. Witaminka D3 to nie C która wypłukuje się szybko z moczem. Pozbycie D3 trwa baaardzo długo u nas z 2-3 mieśiące diety, odstawienia D3, i zrezygnowania z 2 posiłków mlecznych. Lekarz zapewne zdecydował o odstawieniu posiłków mlecznych mo mleko modyfikowane jest wzbogacone w tę witaminę. Zapraszam do poczytania postów:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=33823604&a=33823604
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=30907119&a=30907119
        • luna333 Re: Do Pimpusia 77 25.05.06, 16:04
          dokładnie - mój synuś z krwi miał dobre wyniki natomiast w moczu wyszło3 krotne przekroczenie czyli mały siusiał dużą ilością wapnia. Zalecenia - odstawienie D3, zmniejszenie ilości posiłków mlcznych na rzecz jarzynek i owoców, picie płynów i ponowna kontrola. Po 3 miesiącach tej kuracji mój synek ma wszystko w normie - miał też badanie z krwi na metabolizowanie wit D3 i tu też wyszło dobrze (badania w CZD w międzylesiu). A co do zupek bez ryżu - jest ich dużo tylko trzeba dobrze czytać etykiety a zamiast kleiku ryżowego - klik kukurydziany.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka