Dodaj do ulubionych

do p. Beaty

18.08.06, 10:25
Pani Beato
Moja kolezanka karmi córeczke mlekiem nan ha,
po wizycie, pani doktor kazała zmienic mleczko
na bebilon zwykły, bo mała je nie za duzo i mało przybiera na wadze
Moje pytanie jest takie, czy skoro dostawała wczesniej ha, to nie powinna
podawac takiego samego w tym przypadku ha, Czym sie to bedzie rozniło zwykły
bebilon od ha, czy moze jakies rewolucje brzuszkowe bedą?
Ogolnie to na ha miało b mnie przybrac niz na zwykłym, nie rozumie tego ;)
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: do p. Beaty 18.08.06, 11:18
      Fakt, że bebilony sa kaloryczniejsze niż NAN-y, a najkaloryczniejsze Humany:-)
      Nie wiem dlaczego koleżanka karmi mlekiem HA? Ile dziecko ma mies.?
      Mleko Ha ma białka poddane hydrolizie więc mniej uczulające niz każde normalne
      mleko - NAN zwykły 1 i 2, czy bebilon 1 i 2. Mleka HA mają tez obnizoną
      zawartośc cukru mlecznego- laktozy, gdyz często przy nietol. białek krwoich
      współistnieje częściowa nietol laktozy. Mleka HA podaje sie dzieciom zagrozonym
      alergią tzn. jesli w rodzinie u koleżanki- ona, tato dziecka, rodzeństwo malucha
      mają alergię, to jest duże prawdopodobieństwo, ze i maluch bedzie ją miał.
      Prawdopodobieństwo, ale nie napewno:-)Dlatego profilaktycznie wychodząc z
      założenia, że lepiej zapobiegac niż leczyc podaje sie dzieciom zdrowym
      zagrozonym alergia mleka HA.
      Jak będę znała odpowiedz na 2 pierwsze pytania wiek i dlaczego HA to moze cos
      więcej doradze.
      Ja jesli dziecko faktycznie zbyt mało przybiera i je zrobiłabym badania-
      morfologia- anemia, mocz-ZUM, obserwowała malucha w kier. refluksu i alergii
      pok. na bailka krowie, bo oba schorzenia powduja słabe przybieranie, brak
      apetytu, zastanowiła się czy nie za duzo dziecko dostaje wit. D3- zmniejszenie
      apetytu, zaparcia.
      NAN 1HA ma 67 kal/ 100ml
      NAN 2HA 72 kal? 100ml
      mozna wybrać kaloryczniejsze mleko faktycznie, ale i HA np. Humana HA i zwykłe
      HUmana 1 plus, 2 plus z prebiotykiem bananowa, bebilon.
      Warto tez zastanowić się czy nie ma problemów z wchłanianiem jeśli wyniki
      wyszłyby dobre i zrobic kał na resztki pok. , bo są specjalistyczne mieszanki
      Humana z mct, czy tez bebilon ph5,7 dla niejadków.
      czasem taka jest zwyczajnie uroda malucha i je mniej, jest na niskim centylu,
      ale systematycznie przybiera, coc niewiele, dobrze się rowija. czasem trzeba
      sięgnąc do tego jaky rodzice w tym wieku byli. B
    • bea-ta Re: do p. Beaty 18.08.06, 11:19
      Co do rewolucji, to mieszanki przy zmianie mieszamy aby w ciagu doby zmienić na
      nową co minimalizuje ew. dolegliwości. Przy czym trudno przewidzieć jak dziecko
      zareaguje na nowe mleko. B.
    • bea-ta Re: do p. Beaty 18.08.06, 11:29
      Jeszcze najistotniejsze. Mieszanki Ha zawieraja wyłacznie białka serwatkowe(
      powst. w wyniku hydrolizy), które są łatwiej strawne i łatwo przyswajalne i tu
      może lekarz upatruje słabsze przybieranie. Mieszanki zwykłe maja skład białkowy
      w proporcjach serwatka/kazeina 20/80 czy 40/60. Przy czym sugeruje zrobienie
      badań i obs. jak pisałam wyżej. B
    • i01 Re: do p. Beaty 18.08.06, 11:38
      Dziecko ma 4 miesiace
      I trzeba na 2 przejsc z mlekiem
      Nie było u mniej alergi , bynajmnije nic nie mówiła o tym.
      To beda musiała ja przekonac ze moze lapiej zbadac zanim cos poda małej.

• bea-ta Re: do p. Beaty 18.08.06, 12:16
        NaN 2 Ha będzie kaloryczniejszy zas ze zwykłych mlek to polecam Humane 2 plus z
        prebiotykiem
        www.humana.pl/prebiotyk1a.html
        Humane wprowadzono teraz do marketów REAL i dla podtuczenia bedzie można dac
        maluchowi.
        Poza tym po 4mz wprowadza się kaszki, czy kleiki zwiększające kalorycznośc
        mieszanki.
        Warto upewnic się robiąc morf. z paluszka czy nie am anemii, bo często
        niedokrwistośc jest przyczyną słabego jedzenia i przybierania zwłaszcza jak mama
        w ciązy tez miała anemię. Przy alergii na baiłko krowie dzieci niechetnie jedza
        to co im szkodzi czyli mleko a i słabiej przybierają. Zak. ukl. moczowego sa
        często bezobjawowe i dają stlko słabszy apetyt i małe przybieranie. Jak pisałamm
        duża dawka wit d3- mieszanka tez ją zawiera a do tego praparaty wit.
        Czasem refluks zołądkowy- dziecko nie musi ulewać, bo czasem pokarm cofa sie do
        przełyku i tego nie widzimy.
        Może też byc wszytsko ok i taka uroda malucha.
        Jesli jest czas na zmianę mieszanki zaś w rodzinie nie ma alergików to spokojnie
        mozna podac HUmanę 2 plus tylko stopniwo i mieszac ją. Może faktycznie wpłynie
        to na apetyt- mleka HA sa z racji hydrolizy i mniejszej zawartości laktozy mniej
        smaczne od zwykłych mieszanek. Humana jest naklaoryczniejszym mlekiem na rynku,
        dla chudzielca w sam raz:-)Po zmianie mleka po ok. tyg warto zacząc podawac inne
        dania stałe pierwsze warzywa, owoce, kaszkę na noc itd. B
        • i01 Re: do p. Beaty 18.08.06, 12:20
          Bardzo dziekuje za pomoc
          Porz koleny Pani nie zawiodła
          Miłego dnia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka