Dodaj do ulubionych

Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Doktor

14.11.06, 18:00
Mam ogromną prośbę. Chciałąbyum dzisiaj zagęścić synkowi (7 m-cy) butle
kleikiem ryżowym (taki akurat mam). Zaopatrzyłam się w smoczek 3-przepływowy
tylko jie wiem za bardzo jak mam zagęścić mleko, w jakich proporcjach? Kuba
wypija 210 ml mleka (po dodaniu proszku jest tego ok 230). Czy zagęszczam
według uznania, tzn. np. 1-2 łyżeczki czy według jakiegoś schematu?
Chciałabym aby Kubuś sprtóbował przespać całą noc. Do tej pory dostawał na
noc mleko NAN 2R ale nie udawało mu się pospać po nim za długo...No i co
lepsze: kleik ryzowy czy kaszka? Moja matka doradziła mi, żebym podała kaszę
mannę ale z tego co wiem można ją podawać nie wczesniej niż w 10 m-cu.

Będe wdzęczna za podpowiedź
Dominika
Obserwuj wątek
    • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 14.11.06, 18:57
      Kaszę mannę jeszcze nie.A inne kaszki są słodzone wiec lepiej nie uczyć dziecka
      jedzenia słodkości przed snam.POzatym kaszek nie powinno się podawać butelką
      (zwiększone ryzyko próchnicy).Tak samo soczków.Producenci zamiszczają
      ostrzeżenie na opakowaniach.

Ja zagęszczam kleikiem ryżowym.Na 210 ml (czyli ok 230 ml mleka) wsypuję trzy
      czubate łyżeczki.Mój śpi po takiej dawce od 20-6.30
      • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 14.11.06, 18:59
        wielkie dzieki:-)testuje ten sposób dzisiaj wieczorem.
      • gosiunia333 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 14.11.06, 19:38
        hej, a oprocz tych 3 lyzek kleiku dajesz 7 mleka czy mleko zmniejszasz jak
        dajesz kleik ?
        • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 14.11.06, 20:12
          Dałam normalnie 7 miarek mleka i 3 miarki kleiku ryżowego. Kuba zjadł ze
          smakiem. Teraz pozostaje nam czekać na efekty;)

Pozdrawiam
          • mw48 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 15.11.06, 10:30
            Witaj
            ja dawałam synkowi na noc 150ml mleka i 3 łyzecki czubate od herbaty kleiku,ale
            to nic nie dawało,i tak się budził w nocy,nawet 2 razy:-(.Teraz postanowilam
            dawać kaszkę Nestle Bifidus ryżowo-kukurydzianą moze będzie dłużej go trzymać:-)
            Kaszka podobno jest bardziej sycąca,a ta kturą mam nie zawiera dodatku
            cukru,więc myślę,ze może synek z powodzeniem jeść na noc.A o której podajesz
            ostatni posiłek?,bo ja staram się ok 22.00,gdyż jak dawałam ok20 tej to
            potrafił budzić się o 24.30 i o 5.00 rano.Też jestem wykończona tym nocnym
            wstawaniem,dlatego z niecierpliwością czekam,aż synek będzie przesypiał całe
            noce:-).Pozdrawiam
            • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 15.11.06, 12:08
              ześć,

Kuba dostaje ostatni posiłek po kąpieli czyli tak ok godziny 20-stej.
              Praktycznie od razu zasypia. Z reguły budzi się właśnie ok 2 w nocy.
              Daj znac jak twój maluszek zareaguje na tę kaszkę. Musi być przecież jakiś
              sposób, zeby się w końcu normalnie wyspać, tym bardziej, że Kuba ma juz 7 m-cy i
              czasami jak był mniejszy potrafił dłużej pospać;)

Pozdrawiam
        • karina66 gosiunia333 16.11.06, 09:56
          Robię normalną porcję mleka i dodaję kleik.Tylko do kleiku w formie kaszki daję
          mniej.Na 100 ml wody daję dwie miarki nutramiganu i 8 czybatych łyżeczek kleiku
          (tym razem kukurydzianego-bo nie zapiera).Mój synek lubi taki kit.
    • barbara.gierowska Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 14.11.06, 23:54
      Witam,
      Istotnie - kasza manna,jako glutenowa,jest dozwolona od 10 mies zycia.
      Proponuję kleik - zacząć od 2- 3 łyżeczek na porcję mleka,potem w kolejnych
      dniach zwiekszać ( np do 5-7) pod kontrolą gęstości finalnego produktu :)
      Dokładne schematy z reguły podaje producent na opakowaniach
      Pozdrawiam
      • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 15.11.06, 09:18
        Witam serdecznie,

Dziękuję za wszystkie rady. Niestety mój Kubuś ze smakiem zjadł mleczko
        zagęszczone kleikiem i .... wstał sobie o 3 rano na kolejną butlę. Nie wiem
        czemu i czy ja tego kleiku ryżowego za mało dodałam (a dałam 3 miarki) ale nie
        chciałabym Małemu zafundować zatwardzenia. Dlatego dzisiaj tez spróbuję ale
        dodam kleiku troszkę więcej. Może radzicie spróbować z kaszką ryżową lub
        kleikiem kukurydzianym? Szczerze mówiąc marzę o tym, żeby Kubuś przespał całą
        noc bo ostatnio jestem notorycznie zmęczona.

Mam jeszcze jedno pytanie. Od kiedy można dawać dziecku banany, bo spotykam się
        ze sprzecznymi informacjami.

Pozdrawiam
        • barbara.gierowska Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 15.11.06, 22:39
          Witam,
          co do bananów schematy są rozbieżne -
          niektóre pozwlają od 5 miesiąca,inne od 10 (!)
          Trzeba znależć indywidualny "złoty srodek"
          Pozdrawiam
          • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 16.11.06, 09:58
            Mój synek ma 5 miesięcy i je banana.Uwielbia go i nic mu nie jest.
            • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 16.11.06, 10:50
              Cześć,

Myślę, że powoli zacznę wporwadzać Kubusiowi banany, oczywiście ostrożnie i z
              umiarem;)
              A tak na marginesie wczoraj wieczorem znowu zagęściłam melczko tym arzie 4
              miarkami. Efekt był praktycznie taki sam. Kuba wstał o 3 z minutami i był bardzo
              głodny. Już sama nie wiem co robić, żeby nasz brzdąc przespał noc, czyli tak do
              6 rano.

Donia
              • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 16.11.06, 11:29
                Mój w przwdzie je o 20 a potem o 6.30 ale i tak nie śpimy.Budzi się w nocy i
                marudzi lub łazi przez sen po łóżeczku.Wlezie w róg i krzyk bo dalej się nie da.

Ja zagęszczam licząc czubate łyżeczki do herbaty.Czasem daję nawet wiecj niż 3
                (bywało,ze wychodził kit).Może jednak za mało sypiesz?A może taki urok twojego
                malucha.
                • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 16.11.06, 11:51
                  Kuba też jest na etapie łażenia po łóżeczku ale robi to z reguły w dzień.
                  Oczywiście jak się gdzieś zaklinuje albo wsadzi tak nogi w szczebelki, ze nie
                  potrafi sam ich wyjąć, od razu daje o tym znać krzykiem (tak swoją drogą czasami
                  to az mnie zadziwia tymi swoimi wariacjami;)
                  Jak już wstanie w nocy to tylko i wyłacznie na jedzenie. Wiesz mogłabym sypać mu
                  więcej tego kleiku ryżowego ale nie chce mu zafundować zatwardzenia. Na razie
                  nie mamy kłopotu z kupkami ale wolę dmuchać na zimne. Przez kilka najbliższych
                  dni będe dalej testować to "zagęszczanie" i zobaczymy jakie będą efekty. A może
                  używałaś kaszki kukurydzianej?
                  • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 16.11.06, 15:56
                    Kaszki nie bo ta ryżowo kukurydziana zawiera białko mleka krowiego(a malut jest
                    uczulony).Innych kaszek też nie bo również są na mleku i dodatkowo słodzone.Za
                    to codziennie o 11 daję kleik kukurydziany.ze startym jabłkiem lub
                    bananem.Robię go bardzo gęsty i karmię łyżeczką.Maluszkowi baaardzo smakuje.
                    Możesz zamiast kleiku ryżowego zagęszczać właśnie kukurydzianym(lub
                    mieszać).Ale nie wydaje mi się,że od jednej łyżeczki więcej maluszka zapcha.
                    • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 16.11.06, 22:23
                      Dzięki, tak właśnie zrobie. Na razie daje kleik ryżowy bo taki mam. Przy
                      najbliższej okazji kupię kukurydziany i zobaczę jak zadziała:-)
                      Dzisiaj dałam 3 czubate łyzki kleiku i zobaczymy jak mały pośpi;)
                      Jutro się zamelduje;)

Miłej nockki
                      Donia
                      • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 17.11.06, 10:02
                        Witajcie,

Mój ukochany synek zafundował nam dzisiaj pobudkę o 1 na jedzonko. Wciągnął całą
                        butlę. Już sama nie wiem jak go "zaprogramować" na przespanie całej nocy.

Donia
                        • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 17.11.06, 11:43
                          Podobno jeśli dziecko dostaje za mało kalorii w ciągu dnia to budzi się w nocy
                          na posiłek aby nadrobić.Może zagęsć jeszcze jedną dzienną butlę?Tym razem
                          kukurydzianym żeby nie zatkać malucha.Trzeba próbować i kombinować.
                          • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 17.11.06, 12:59
                            Hej,

Tak, zupki dostaje, warzywne z żółtkiem albo warzywne z mięskiem, zamiennie.
                            Kuba nie należy do niejadków, apetyt ma niesamowity, jak widzi, że my jemy obiad
                            albo kolację, buźka mu się odruchowo sama otwiera:-). Rano jest butla, ok 10-11
                            też butla, ok 13-14 zupka, potem deserek, następnie butla i przed snem butla
                            zagęszczana kleikiem. W nocy się budzi na tę nadprogramową butle. Pytałam
                            lekarza czy nie je za dużo bo nie chciałabym go podtuczyć, ale nasza pani doktor
                            powiedziała, ze waga Kuby mieści się w normie więc na razie nie ma się czym
                            martwić.
                            Masz racj, będę kombinować ale szczerze mówiąc powoli tracę nadzieję, że uda nam
                            sie go oduczyć jedzenia nocnego.

Donia
    • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 17.11.06, 11:44
      Właśnie doczytałam,że maluszek ma już 7 m.A zupki dajesz?
    • agless Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 17.11.06, 17:54
      Hej, a moze on sie nie budzi z glodu tylko z przyzwyczajenia. A swoja droga
      czytalam gdzies ze dzieci musza sie tez nauczyc spac na glodnego (dorosly tez
      czasem jest w nocy glodny ale nie wstaje) I o ile zjada odpowiednia ilosc w
      dzien, a mowisz ze tak, to moze jak sie obudzi w nocy sprobuj go uspac wogole
      bez karmienia. (ja kiedys tak zrobilam, przygotowana na wielogoidznny ryk, a
      moja dzidzia usnela po 15 min marudzenia a nie placzu)Jak bedzie bardzo ciezko
      to podaj wode lub to mleko ale rozrzadz je troszke bardziej zeby nie bylo takie
      sycace.
      • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 18.11.06, 10:09
        Hej,

Też czasami myślę, że Kuba budzi się głównie z przyzwyczajenia ale jak widzę jak
        dosysa się do butli i zjada ją łapczywie (ze smakiem) calutką to już sama nie wiem.
        Myślę, że to zależy od tego, o której się budzi. Dziś np. wstał nam o 4.30 czyli
        praktycznie przespał całą noc (alleluja;). Daliśmy mu herbatkę z Hipa,
        przewineliśmy i położyliśmy go do łóżeczka. Efekt jednak był taki, ze po
        godzinie zaczał płaczem domagać się butli. Dostał ją i spokojnie spał do 7.
        Skoro potrafił przespać 8,5 godz. bez jedzenia to już coś. Jednak kiedy budzi
        się o tej 2 to chyba jest to czyste przyzwyczajenie. Bedę starała się go troszke
        "oszukać" herbatką i zobaczymy jak to będzie:-) A może spróbujemy uspać smyka
        bez "wspomagaczy" ale szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć, że Kuba zaśnie bez
        czegokolwiek. Musze nastawić się na mocne protesty i nieprzespaną noc. Może
        pozytywnie mnie zaskoczy? Kto wie. Muszę się z tym pomysłem przespać.

Miłego dnia
        • karina66 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 18.11.06, 21:02
          Nie podawaj dziecku w nocy herbatki bo one są słodzone.podaj wodę.A możesz
          spróbować również innej metody.Jeśli mały budzi się o 2 na jedzenie to staraj
          się go przetrzymać 15 minut.I tak przez 2 czy 3 noce.Potem o kolejne 15 lub 20
          minut przez następne 2 czy 3 noce.Potem o następne np.30 min i tak dalej.Może
          takie radykalne przesunięcie to dla niego za duza zmiana?
          • dsz27 Re: Jak zagęścić mleczko - do Mam i do Pani Dokto 20.11.06, 09:20
            Witajcie,

Mój synek od trzech dni wspaniale przesypia całą noc. Tzn. zasypia ok 20 i
            wstaje o 4.30 - 5.30 na jedzonko:-) Nie wiem czy to przypadek czy poprostu sam
            się przestawił. Ale na razie cieszę się tym co mam;) A herbatkę dajemy tylko w
            dzień, do popicia np. deserku.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka