Dodaj do ulubionych

Odmawia stałych posiłków... :(

20.11.06, 17:09
Witam,mam wielki problem z 14 miesięczną córeczką.Córka odmawia stałych posiłków tzn. obiadków i zupek.Jej dzień wygląda następująco zaczynając od nocy.

W nocy córka jest karmiona na śpiocha mlekiem bebiko3R,różnie czasem do 3 butelek nocnych w różnych ilościach.Niestety ilość mleka wypijanego na raz jest niewielka (60-120ml.)

Ostatnia karmienie nocne kończy się zazwyczaj ok.7-8 rano w ilości 90ml.
Potem dostaje kromeczkę chlebka z szyneczką-"podziubie"troszeczke i odmawia.Nastepnie dostaje danonka ,zje chętnie czasem dwa na raz.Potem ok.13 staram się jej dać zupkę lecz zazwyaczaj kończy się na dwóch łyżeczkach a czasem wogóle nie chce nawet spróbować.Próbowaliśmy zupek ze słoiczka jak i gowoanych w domku - efekt identyczny.
Ok.godz.14-pora drzemki,w czasie snu butla mleka w ilości 100ml.
Ok.16-17 pobudka i ponowna próba zupki -lecz ekekt podobny jak wcześniej.
(Jeżeli podczas drzemki, mleka nie damy efekt jedzenia jest ten sam-dzicko odmawia zupki)
Deserek ze słoiczka -bardzo chętnie zje w ilościach 130g.
Kaszek mlecznych odmawia,kolacja np. paróweczka cielęca-zje np. jedną malutką paróweczke.
W plasterkach poskubie troszeczkę serka żółtego oraz wędliny.

Dziwi mnie tylko jedno dlaczego dziecko chętnie zjada np. deserki a zupki odmawia?

Mleko pije tylko na śpiocha.

Bardzo proszę o jakieś rady,już nie wiemy co robić.
P.S córka waży 8.400 i ma 72 cm. ,badania robione,wszystko wyszło bardzo dobrze,lekarz stwierdził,że córka to mały niejadek,ale co ja mam jej dawać jeść ??? Przecież dziecko nie może żyć na mleku i na deserkack.
Proszę o pomoc
Dziękuję...
Obserwuj wątek
    • kurak2776 Re: Odmawia stałych posiłków... :( 20.11.06, 20:37
      Bardzo proszę o pomoć bo naprwdę nie wiemy z żoną co robić :( ... Teraz na kolację mała zjadła kromeczkę chelbka z szyneczką i do tego zajadała w plasterkach serek żótłty oraz dwa danonki popijając soczkiem z bobofruta.Martwi nas najbardziej pora obiadków...Prosimy o jakąś radę...
    • barbara.gierowska Re: Odmawia stałych posiłków... :( 20.11.06, 22:04
      witam,
      Córeczka jest drobna,więc nie ma wielkich potzreb zywieniowych
      Proponuję :
      1. Nie karmic przez sen !
      2.zamiast zupek - inne dania ; makaron z sosem,pulpet,ryż z jablkiem etc
      3.Nie poic sokami ani słodkimi napojami- hamują łaknienie. do picia proponuje
      wodę,herbatę ziołową
      4. Uważam,że opisana przez państwa kolacja jest nawet dośc obfita jak dla tak
      małego dziecka ( 2 danonki,sok,żołty ser,chleb z wędliną)
      polecam ksiązkę Jolanty Zdzienickiej "karmimy małe dziecko"
      Pozdrawiam
      • kurak2776 Re: Odmawia stałych posiłków... :( 21.11.06, 11:20
        Dziękuję ślicznie za odpowiedz,az lżej na sercu się zrobiło.

Chodzi o to,że myśmy sobie wpoili,że córka je za mało i futrujemy ją tym czym się da.
        Mam jeszcze jedną pytanko odnośnie jedzenia nocnego.Chodzi o to,że córka nie potrafi żyć beż butli nocnej...Próbowalismy już wszytkiego.Ewentualnie kiedy w momencie po przebudzeniu się,podajemy soczek w ten czas przedłuzamy pory między posiłkami.Dzisiaj np. karmienie nocne było tylko jedno.
        Co do ksiażki -napewno z niej skorzystam.
        Dziękuję ślicznie raz jeszcze.Pozdrawiam gorąco oraz miłego dnia życzę.
        • barbara.gierowska Re: Odmawia stałych posiłków... :( 21.11.06, 15:13
          Witam raz jeszcze ,
          Co do karmień nocnych - i mieszanka i soczek maja tak samo niekorzystny wpływ
          na zęby.
          Oczywiście rozumiem sytuację,zę córeczka wybudza się z głodu ,wówczas na razie
          nie odmawiałabym jej mleka,przynajmniej dopóki nie ustabilizują państwo rytmu
          dziennych karmień
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka