zapomnialamnicka Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 17:11 10 miesieczniak moze juz smialo pic z kubka Odpowiedz Link Zgłoś
kalina01 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 17:13 Podobno w tym wieku sie wyrasta z butli. A w ja ciagnelam butle do 1,5 roku i zyje. A jesli nie zbrodnia to brak troski o dziecko, niekompetencja, uwstecznianie itp w opinii czasopism i forum. ale jesli dziecko nad ranem, po odstawieniu, bedzie chcialo mleka a potem spac, to niech opiniodawczynie karmia je o 5 lyzeczka i potem usypiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:08 moja ma 17mcy i chociaz umie pić ze szklanki/kubka to mleko i większość napoi pije z butelki-nie widzę w tym nic złego:) Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:13 żadna zbrodnia, ale w 10 miesiacu dziecko to juz nie dzidziuś i można jakos przetłumaczyć że powinno pić z kubeczka - niekapka. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:23 Nie dzidziuś?? A kto?? Bez przesady... spokojnie niech sobie pije z butli jak lubi. Jak inne mamy wola poic kubkiem to niech to robią. Ja bardzo żałuję, że moja nie nauczyła sie pić z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:27 a zgryz dziecka które potem ciężko odzwyczaić od ciumkania smoka? Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:38 Mam dwoje dzieci, które ssały smoka i piły z buteli i maja zdrowe i proste zęby, na zgryz butelka ma akurat niewielki wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:16 Zbrodnia pewnie nie, ale po co? Moja córka w tym wieku piła normalnie ze szklanki oraz ze słomki. Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:40 Moja 16,5 miesięczna córa ciągnie butlę rano i wieczorem. Pewnie pociągnie tak jeszcze długo. Nie wyobrażam sobie karmić jej łyżeczką o 5:30. Daję jej butlę z kaszką i sama wcina. Wieczorem Młoda wie, że po butli musi spać. Sama ciągnęłam butlę długo (smoczka ssałam do 2,5 roku) i nie mam żadnej wady zgryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:46 no patrz a ja mam i co najciekawsze tak byłam przyzwyczajona do smoka że ssałam potem kciuk do 10 roku życia bo nie umiałam funkcjonować bez Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Elfik 29.04.07, 18:51 Zaciekawiłaś mnie. Jak przetłumaczyć 10 mieisęczniakowi, że ma nie pić z butelki? Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: Elfik 29.04.07, 18:53 O przepraszam, nie tak to ujęłaś. No więc inne pytanie: jak mu przetłumaczyć, że ma pić z niekapka. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: Elfik 29.04.07, 19:19 moj ma 6 i pół miesiąca i do przedwczoraj pil z butli, ale juz od miesiaca mu dajemy najpierw z butli zeby zasmakowal a potem przelewamy do niekapka i znowu dajemy. przedwczoraj wreszcie zalapal jak sie z tego pije i juz nie ma problemu. A to oczywiste ze nikt sie nie bedzie pierdzielil z łyzeczka o 5 rano wiec przyzwyczajanie trzeba zaczac na spokojnie kiedy mama ma czas i dziecko nie zmeczone. Ja caly czas z nim gadam i jasne ze niewiele rozumie, ale wszystko jest w atmosferze zabawy, jak dziecko nie jest bardzo głodne itp. Mozna podawac butle, ale zeby nie popadac w przesade jak moja bratowa ktora karmila piersią i butla do 4 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
klassa1 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 08:35 Tę wadę zgryzu to masz pewnie przez ten kciuk a nie przez smoczki. W dzisiejszych czasach smoczki są już tak wyprofilowane żeby robiły jak najmniejsze szkody jeśli chodzi o zgryz. Czego nie można powiedzieć o kciukach:) Odpowiedz Link Zgłoś
katrint Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 09:51 Mój 11-miesięczniak pije z butli nad ranem i wieczorem i tych karmień nie wyobrazam sobie zastepować piciem z niekapka.W ciągu dnia w zasadzie już nie pija mleka tylko zajada zupki , deserki i inne takie.Soczek pije przez smoczek ,bo mimo ciągłych prób do niekapka nie chce się przekonać.Przypadek beznadziejny?? Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 10:12 nie ma co pzresadzać są w końcu dzieci które do 2-3roku życia ssają pierś-też takiedo nie karmić jak mama ma na to ochotę?:) moja umie pić z niakpka i kubka od 9-10mcaa może wcześniej ale woli butlę a ja nie będę panikowała z tego powodu:) mam czas żeby jej butlę cąłkowicie odstawić:) a podawanie skrajnych przypadków sensu nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
sadaga Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 11:17 Hej! Ja na Twoim miejscu nie wprowadzałabym butli. Mój synek (ma prawie rok)od 10 m-ca wszelkie płyny oprócz mleka pije ze szklanki. Mleko pije z butli ale powoli przechodzimy na kubek niekapek. Mysle że nie warto przyzwyczajać małego do smoka, bo będzie Ci trudniej przechodzić na szklankę. Spróbuj - zawsze warto - może obejdzie sie bez smoka. powodzenia!!. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina01 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 14:20 Serdeczne dzieki. Czyli maluch sam zadecyduje... Odpowiedz Link Zgłoś