Dodaj do ulubionych

Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia?

29.04.07, 17:08
Obserwuj wątek
    • zapomnialamnicka Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 17:11
      10 miesieczniak moze juz smialo pic z kubka
    • kalina01 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 17:13

Podobno w tym wieku sie wyrasta z butli. A w ja ciagnelam butle do 1,5 roku i
      zyje.

A jesli nie zbrodnia to brak troski o dziecko, niekompetencja, uwstecznianie
      itp w opinii czasopism i forum.
      ale jesli dziecko nad ranem, po odstawieniu, bedzie chcialo mleka a potem spac,
      to niech opiniodawczynie karmia je o 5 lyzeczka i potem usypiaja.

• apolonina13 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:08
        moja ma 17mcy i chociaz umie pić ze szklanki/kubka to mleko i większość napoi
        pije z butelki-nie widzę w tym nic złego:)
        • elfik31 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:13
          żadna zbrodnia, ale w 10 miesiacu dziecko to juz nie dzidziuś i można jakos
          przetłumaczyć że powinno pić z kubeczka - niekapka.
          • 3xmama Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:23
            Nie dzidziuś?? A kto?? Bez przesady... spokojnie niech sobie pije z butli jak
            lubi. Jak inne mamy wola poic kubkiem to niech to robią. Ja bardzo żałuję, że
            moja nie nauczyła sie pić z butelki.
            • elfik31 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:27
              a zgryz dziecka które potem ciężko odzwyczaić od ciumkania smoka?
              • 3xmama Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:38
                Mam dwoje dzieci, które ssały smoka i piły z buteli i maja zdrowe i proste
                zęby, na zgryz butelka ma akurat niewielki wpływ.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:16
      Zbrodnia pewnie nie, ale po co?
      Moja córka w tym wieku piła normalnie ze szklanki oraz ze słomki.
    • exylia Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:40
      Moja 16,5 miesięczna córa ciągnie butlę rano i wieczorem. Pewnie pociągnie tak
      jeszcze długo. Nie wyobrażam sobie karmić jej łyżeczką o 5:30. Daję jej butlę z
      kaszką i sama wcina. Wieczorem Młoda wie, że po butli musi spać. Sama ciągnęłam
      butlę długo (smoczka ssałam do 2,5 roku) i nie mam żadnej wady zgryzu.
      • elfik31 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 29.04.07, 18:46
        no patrz a ja mam i co najciekawsze tak byłam przyzwyczajona do smoka że ssałam
        potem kciuk do 10 roku życia bo nie umiałam funkcjonować bez
        • sebaga Elfik 29.04.07, 18:51
          Zaciekawiłaś mnie. Jak przetłumaczyć 10 mieisęczniakowi, że ma nie pić z butelki?
          • sebaga Re: Elfik 29.04.07, 18:53
            O przepraszam, nie tak to ujęłaś. No więc inne pytanie: jak mu przetłumaczyć, że
            ma pić z niekapka.
            • elfik31 Re: Elfik 29.04.07, 19:19
              moj ma 6 i pół miesiąca i do przedwczoraj pil z butli, ale juz od miesiaca mu
              dajemy najpierw z butli zeby zasmakowal a potem przelewamy do niekapka i znowu
              dajemy. przedwczoraj wreszcie zalapal jak sie z tego pije i juz nie ma
              problemu. A to oczywiste ze nikt sie nie bedzie pierdzielil z łyzeczka o 5 rano
              wiec przyzwyczajanie trzeba zaczac na spokojnie kiedy mama ma czas i dziecko
              nie zmeczone. Ja caly czas z nim gadam i jasne ze niewiele rozumie, ale
              wszystko jest w atmosferze zabawy, jak dziecko nie jest bardzo głodne itp.
              Mozna podawac butle, ale zeby nie popadac w przesade jak moja bratowa ktora
              karmila piersią i butla do 4 roku życia
        • klassa1 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 08:35
          Tę wadę zgryzu to masz pewnie przez ten kciuk a nie przez smoczki.
          W dzisiejszych czasach smoczki są już tak wyprofilowane żeby robiły jak
          najmniejsze szkody jeśli chodzi o zgryz. Czego nie można powiedzieć o kciukach:)
          • katrint Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 09:51
            Mój 11-miesięczniak pije z butli nad ranem i wieczorem i tych karmień nie
            wyobrazam sobie zastepować piciem z niekapka.W ciągu dnia w zasadzie już nie
            pija mleka tylko zajada zupki , deserki i inne takie.Soczek pije przez
            smoczek ,bo mimo ciągłych prób do niekapka nie chce się przekonać.Przypadek
            beznadziejny??
            • apolonina13 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 10:12
              nie ma co pzresadzać
              są w końcu dzieci które do 2-3roku życia ssają pierś-też takiedo nie karmić jak
              mama ma na to ochotę?:)

moja umie pić z niakpka i kubka od 9-10mcaa może wcześniej ale woli butlę
              a ja nie będę panikowała z tego powodu:)
              mam czas żeby jej butlę cąłkowicie odstawić:)

a podawanie skrajnych przypadków sensu nie ma:)
    • sadaga Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 11:17
      Hej! Ja na Twoim miejscu nie wprowadzałabym butli. Mój synek (ma prawie rok)od
      10 m-ca wszelkie płyny oprócz mleka pije ze szklanki. Mleko pije z butli ale
      powoli przechodzimy na kubek niekapek. Mysle że nie warto przyzwyczajać małego
      do smoka, bo będzie Ci trudniej przechodzić na szklankę. Spróbuj - zawsze
      warto - może obejdzie sie bez smoka. powodzenia!!.
      • kalina01 Re: Czy wprowadzenie butli w 10 m-cu to zbrodnia? 30.04.07, 14:20
        Serdeczne dzieki. Czyli maluch sam zadecyduje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka