bjuti1976
11.09.08, 11:28
Witam serdecznie,
Proszę o poradę, mam 7-miesięczną córeczkę z zespołem Downa. Pierwsze trzy tygodnie życia karmiona piersią, następnie systemem mieszanym aż do 5. m-ca życia. Pije Enfamil, teraz już nr 2.
Wybrałam to mleko ze względu na wyjątkowy skład (kwasy tłuszczowe), gdyż chcę jak najbardziej pomóc mojej córeczce w rozwoju. Niestety malutka ma zaparcia. Próbowałam dawać probiotyki, niewiele to dało. Wiem, że tzw. leniwe jelita są charakterystyczne dla zespołu Downa.
Poza zaparciami nie ma problemów trawiennych, kolek, nie ulewa, ładnie rośnie (50. centyl).
Żywiona jest mniej więcej wg zaproponowanego przez Panią na forum schematu, tylko do mieszanki nie dodaję już kleiku, bo boję się, że zupełnie ją zapcham.
Acha, córcia nie chce pić nic innego oprócz mleka, staram się dawać jej herbatkę po obiedzie, soku ani wody mineralnej nie przełknie nawet łyczka, herbatki wypije w porywach 30ml. W związku z tym do każdej porcji mieszanki dodaję dodatkowe 20ml wody.
Proszę o radę, czy zmienić mleko, może za bardzo uległam urokowi reklamy z tym Enfamilem, czy te kwasy tłuszczowe można suplementować w inny sposób?
Pozdarwiam!