Dodaj do ulubionych

Pomocy, PILNE

10.10.08, 22:41
Pani Doktor, Drogie Mamy. Jestem w ciąży i w związku z tym musz eodstawić od piersi 14 miesięczne dziecko (zalecenie lekarza)tylko ... dziecko nie chce wziąc do ust mleka modyfikowanego ani kaszek. Sinlac też odpada. Próbowalam najróżniejszych sposobów i nie ma szans na zmianę. Dlatego prosze o radę co lepiej: czy podać dziecku mleko z kartonika 2% czy np. jeden jogurt naturalny dziennie wystarczy? Prosze o radę Dziękuję
Obserwuj wątek
    • izabeladrozd Re: Pomocy, PILNE 11.10.08, 11:38
      hej wydaje mi sie ze lepszy jest jogurt niz mleko choc w angli kaza dawac mleko
      z kartonu po ukonczeniu 1 roku dawaj male ilosci zeby spradzic czy nie ma alergi
      a do innych smakow sie przyzwyczaji jedno z moich dzieci jadlo tylko moje mleko
      i owoce dopoki calkowicie nie odstawiam od piers pozdrawiam
      • matylda07_2007 Re: Pomocy, PILNE 11.10.08, 11:56
        Hmmm, skoro lekarz kazał (na forum "karmienie piersią" mamy zapewne miałyby inne zdanie), to proponuję jogurty (np. jogurt naturalny, albo misiowy jogurt nestle), sery topione i żółte (najwięcej w nich wapnia), ja daję też pleśniowe, ale nie wiem czy oficjalnie można ;), ryby, żółtko jaja.
        Wbrew pozorom w twarożkach jest wapnia najmniej. Wyjątkiem są (podobno) danonki wzbogacone o ten pierwiastek. Młoda dostaje czasem mimo, że to słodkie pieroństwo, bo mleka przyjmuje mikroskopijne ilości, albo wcale.
        W schemacie żywienia przewija sie też kisiel mleczny.
        No, ale zobaczymy co na to P. Doktor :)
        • kwiatekbratek Re: Pomocy, PILNE 11.10.08, 22:14
          kisiel mleczny odpada bo on też jest na mleku modyfikowanym. Ten mój maly szkrab wyczuje każde ilości tego mleka. Codziennie zjada jeden maly jogurt naturalny ze świeżym owocem. Ale boję się że to za malo. Danonki też sa od trzeciego roku życia. Dlatego nie wiem co lepsze: brak mleka czy danonki, mleko z kartonika?
          A lekarz kazal mi odstawić dziecko od piersi bo macica sie obkurcza podczas karmienia a to nie jest dobre, bo dziecko pijące mleko dostaje zbyt dużą dawkę hormonów i maleństwo w brzuszku ma przez to za mało pokarmu i w czasie karmienia dziecka starszego maleństwo nie moze oddychać (zabiera mu się chyba częściowo dostęp powietrza czy tlenu - nie znam się na tym.
          • matylda07_2007 Re: Pomocy, PILNE 12.10.08, 11:48
            Wiesz, jogurty też teoretycznie są od 11-12 miesiąca, a wiele dzieci zjada je już po 6 miesiącu. Testowałam produkt, jeśli nie było niepokojącej reakcji, Młoda dostawała. Czymś mleko zastąpić trzeba. Sery też zaczęła dostawać wcześniej. Mleka na siłę Jej nie wtłoczę. Pod żadną postacią.
            • kwiatekbratek Re: Pomocy, PILNE 14.10.08, 21:48
              Pani Doktor, proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję
    • barbara.gierowska Re: Pomocy, PILNE 15.10.08, 19:19
      Witam,
      Proponuje budyń na mleku z kartonika i
      jogurt
      • kwiatekbratek Re: Pomocy, PILNE 15.10.08, 21:40
        dziękuję Pani Doktor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka