Dodaj do ulubionych

E-book a książka

14.03.12, 07:10
Bardzo ciekawe spostrzeżenia i wnioski:
wyborcza.pl/1,75476,11333409,Czy_e_booki_zmienia_nam_mozgi_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza
Książka jednak zdecydowanie wygrywa..
Obserwuj wątek
    • ona_007 Re: E-book a książka 14.03.12, 15:00
      Czytałam.
      Na razie u mnie ksiązka wygrywa- szczególnie literatura dziecięca . Ale kupuję też dużo książek dla siebie - szczególnie te które po prostu muszę mieć na półce - tak żebym mogła wziąść w rękę , poczuć ciężar i "powąchac " wink
      Oczywiście są i takie które czytam na czytniku - czasem po przeczytaniu kupuję papierowe ale tak szczerze to na czytnik wybieram pozycje jednorazowe .

I musze to napisać - wkurza mnie fakt że niektóre wydawnictwa książkowe stosują czcionkę jak dla pierwszoklasisty - no kurcze żeby na stronie znajdowało sie góra 20 akapitów !!! celuje w tym zwłaszcza fabryka słów ... I jeszcze że na każdy tom Pana lodowego ogrodu trzeba czekac tak pi razy drzwi 1,5-2 lata... no dokładnie bo kupiłam pierwszy tom jak córka sie urodziła a niedługo do szkoły idzie ( córka idzie - nie pierwszy tom )... Granda w biały dzień wink !!
      • moleslaw Re: E-book a książka 18.03.12, 17:02
        Książka papierowa, zapach, dotyk nie do podrobienia. Zbieram też biblioteczkę audio ale na razie raczej nie słucham będzie na pozniej jak już nie będę mogła czytać.Zatem oby nigdy się nie przydały smile
    • spacey1 Re: E-book a książka 18.03.12, 21:24
      w jaki sposób czytanie na czytniku e-booków miałoby zmienić nam mózgi? Może mi ktoś wytłumaczyć, bo nie rozumiem.
    • rurka-z-kremem Re: E-book a książka 31.03.12, 15:59
      Do tej pory probowalam czytac e-booka kilkukrotnie, ale nie udalo mi sie dotrwac do konca, bo strasznie mnie niestety umeczyl. smile Zdecydowanie wole szelest kartek i zapach ksiazek... smile

--------------
      Happily Married!
      • spacey1 Re: E-book a książka 08.04.12, 20:55
        Czy to był czytnik z ekranem e-ink ? chyba nie, bo taki nie męczy wzroku. praktycznie nie czuje się różnicy w między nim a papierem
    • retro.girl Re: E-book a książka 01.04.12, 16:59
      Uwielbiam papierowe książki, regularnie je wypożyczam i kupuję. Dwa lata temu, kiedy mieszkałam przez pewien czas za granicą, kupiłam także czytnik e-booków. Nie było momentu w którym bym tego żałowała. Zabieram go na wakacje, różne wyjazdy, na uczelnię. Kiedyś jadąc w dalszą podróż brałam zwykle 2-3 książki, które jednak trochę ważyły i zajmowały sporo miejsca w bagażu. Czytnik jest świetną mobilną biblioteczką, oparty na technologii e-papieru nie męczy wzroku. Wiadomo, że czytanie normalnej książki sprawia więcej przyjemności, jednak śmieszy mnie troszkę to porównywanie co jest lepsze. Książka papierowa i elektroniczna się uzupełniają, a nie ze sobą konkurują.
      Pozdrawiam wszystkie mole wink.
    • piegoosek Re: E-book a książka 19.04.12, 18:41
      ze sie wtrace:
      wlasnie dwa dni temu dostalam od meza czytnik "Kindle touch" i z ogromnym sceptycyzmem usiadlam do czytania pierwszego w zyciu e-booka... i powiem szczerze, ze czyta sie duzo szybciej niz standardowa ksiazke, lzejsze toto w reku, wygodne, wzrok na prawde sie nie meczy... dla mnie nie ma roznicy, tym bardziej, ze wiekszosc ksiazek jest jednak na jeden raz i na polke, szkoda pieniedzy, a e-booki sa tansze, za te same pieniadze mozna przeczytac wiecej smile
      ja osobiscie polecam! sama jestem zaskoczona!
      • piegoosek Re: E-book a książka 19.04.12, 18:53
        chociaz czytajac powyzszy artykul, na pewno autor ma racje, ze pamieta sie raczej okladke, ciezar ksiazki, a w czytniku wszystkie ksiazki sa jednakowe... co fakt to fakt! ale mysle, ze rasowi "czytacze" i tak beda siegac do ksiazek klasycznych, majac na kolanie nawet kindle`a.
        a mlodzi niech czytaja cokolwiek, po prostu niech czytaja smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka