• mmroziuk Marina i Siergiej Diaczenko 30.07.08, 11:14
      Polecam szczególnie: "Waran", "Magom wszystko wolno" i "Rytuał".
    • in-ca Re: FANTASY 30.07.08, 15:23
      Wszystko Pratchetta, Pilipiuka o Tolkienie nie wspomnę wink
    • ez-aw Re: FANTASY 30.07.08, 22:45
      Polecam McCaffrey Anne - przede wszystkim seria : Jeźdźcy smoków - wszystkie
      tomy mi się podobały, oraz seria "Statki", np "Statek który śpiewał"
    • morepig Re: FANTASY 03.08.08, 16:20
      pratchetty, andre norton, pilipiuk... wink
      • moleslaw Re: FANTASY 05.08.08, 17:59
        Możesz mi trochę przybliżyć Pilipiuka czaję się od jakiegoś czasu na serię
        "Kuzynki","Dziedziczki" i chyba coś jeszcze powinno być?Miałam jedną w reku i
        przeglądałam na początku był opis pokoju ze starymi meblami i przedmiotami,nawet
        mi się spodobało ale bałam się zaryzykować kasę.
    • karmilla Re: FANTASY 27.08.08, 00:09
      Roger Zelazny: Kroniki Amberu i jeszcze co najmniej jeden zbiór opowiadań, ale
      tytułu nie pomnę
      Sapkowski - seria o Wiedźminie - wszystko byłoby pięknie, gdyby nie ostatni tom
      Ewa Białołęcka: Tkacz iluzji
      Ursula Le Guin: seria o Czarnoksiężniku, Słowo Las znaczy Świat
    • sohee Re: FANTASY 29.11.08, 01:05
      Najlepszy polski autor tego gatunku (i różnych bardzo trafionych "miksów") to
      Jacek Piekara. Jestem szaleńczo zakochana w jego twórczości, przeczytałam już
      wszystko co było możliwe i czekam niecierpliwie na więcej. Z dzieł tego Pana
      każdy powinien wybrać coś dla siebie. Poza tym polecam bardzo polską fantastykę,
      która stoi na bardzo dobrym poziomie. Czytam tylko Polaków, którzy piszą o wiele
      fajniej niż pisarze zagraniczni. Polecam wydawnictwo Fabryka Słów i ich ofertę,
      a także Runę czy Red Horse. Jeśli chodzi o nazwiska to będą np. Kossakowska,
      Grzędowicz, Ćwiek i inni których nie mogę sobie teraz przypomnieć. tongue_out

Poza tym apeluję ludzie czytajcie fantastykę! Zapomnijcie o klasycznej walce
      dobra ze złem dla dzieciaków, fantasy oferuje dorosłe, porządnie napisane
      historie. smile
      • in-ca Re: FANTASY 02.07.09, 13:20
        sohee w tym wątku to chyba nie musisz nas przekonywać do czytania fantasy smile
        Piekarę w domu oczywiście mamy, Niemąż namiętnie czyta, ale ja jeszcze go do
        ręki nie brałam, jakoś tak nie wiem. Ale co mi tam, wakacje, masa czasu, spróbuję
    • aniuta75 Re: FANTASY 13.07.09, 09:31
      Trudi Canavan i jej Trylogia Czarnego Maga czyli
      Gildia Magów
      Nowicjuszka
      Wielki Mistrz

Naprawdę polecam smile.
    • ojuciasan Re: FANTASY 18.07.09, 17:34
      Co do fantasy to mam swoją teorię, już o tym wspominałam, ale oczywiście klasyka
      - Tolkien - tak, a poza tym jedyne fantasy, jakie poważam, to rewelacyjne
      książki Waltera Moersa, zwł. "Miasto śniących książek" (bo inne!) oraz
      "Baudolino" Eco (dla mnie jak najbardziej fantasy, zwłaszcza druga połowa, i to
      najlepsze, jakie w życiu czytałam). No i Dukaj, np. "Lód", elementy fantasy
      można się doszukać, poza tym raczej SF (które kocham zdecydowanie).
    • agnen Re: FANTASY 18.07.09, 19:21
      Zdecydowanie Ziemiomorze LeGuin. Poza tym Pratchett, a z polskich Kossakowska
      (Ruda Sfora bardzo mi się podobała) i Pilipiuk (nie wszystko)
      • ojuciasan Re: FANTASY 18.07.09, 19:43
        Ursula le Guin "Jesteśmy snem" - niezły pomysł smile Z tym, że to bardziej science
        fiction niż fantasy...
    • ilika Re: FANTASY 13.05.10, 13:06
      Nik Pierumow i jego najnowsza książka pt."Tern"
    • fastsinom Re: FANTASY 01.03.11, 13:59
      polecam:

Roberta Jordana
      S. Kinga
      Terrego Goodkinda
      Patrica Rothfussa
      Trudi Canavan
      Mercedes Lackey
      Lynn Flewelling
      Raymond E. Feist
      Poza tym Pilipiuka
      Grzędowicza
      Katarzyny Mihchalak - Grę o Ferin - naiwna trochę ale się rozkręca i wciąga smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka