marta_monika Re: HISTORYCZNE 07.08.08, 18:23 Historyczne/romans/sensacja Philippa Gregory "Kochanice krola". Cykl Maurice Druon Krolowie przekleci (w sumie 7 ksiazek). Odpowiedz Link
natalijasz Re: HISTORYCZNE 07.08.08, 23:43 jeśli tak "rasowo" historyczne to Norman Davis, to już historia w czystej postaci Odpowiedz Link
orimasu Re: HISTORYCZNE 12.08.08, 11:58 Oj, polecam nowego Daviesa. Kupiłam przez stronę jeszcze przed premierą i wczoraj dostałam. Świetna książka, inaczej skonstruowana, bardziej przez zagadnienia a nie chronologicznie. Polecam. Przez stronę www.znak.com.pl można kupić znacznie taniej i to juz dziś. W księgarniach jeszcze tego nie widziałam. Odpowiedz Link
nsc23 Re: HISTORYCZNE 08.08.08, 01:10 Polecam Henryka Zinsa - dosc waski zakres co prawda, ale o historii Zimbabwe pisze niesamowicie przystepnie. No i jest to chyba jedyna pozycja w temacie dostepna po polsku. Po angielsku polecilabym Geoffa Hilla (tematyka dokladnie ta sama), ale nie wiem, czy forum nie ogranicza sie tylko do literatury wydanej w jezyku polskim? Odpowiedz Link
nomina Re: HISTORYCZNE 14.08.08, 21:42 Z polskich: Jacek Komuda. Z zagranicznych: Tom Willocks (rewelacyjna "Religia"!), niektóre książki Tracy Chevalier. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Donna Woolfolk Cross "Papieżyca Joanna" 13.09.09, 19:52 makubata napisała: > Świetna, polecam Ja również Naprawdę książka, której się nie zapomina! Odpowiedz Link
aleks652 Re: Donna Woolfolk Cross "Papieżyca Joanna" 23.04.10, 09:56 A ja w podobnym klimacie Występnych papieży Renesansu Gerarda Noela. Podobna tematyka i czyta się równie dobrze. Osobiście lubię takie właśnie książki z kluczem gdzie jeden temat łączy różne epoki albo postacie. Czyta się lepiej niż nie jedną powieść Odpowiedz Link
anetapzn Re: Donna Woolfolk Cross "Papieżyca Joanna" 02.09.10, 12:51 ojuciasan napisała: > makubata napisała: > > > Świetna, polecam > > Ja również Naprawdę książka, której się nie zapomina! Na prawdę taka dobra? Pytam bo ostatnio widziałam w bibliotece i zastanawiałam sie.... Odpowiedz Link
jk3377 historycznie, ale i romantycznie: 13.09.09, 08:20 Louis Baldwin "Milosci ich zycia"... romantyczne związki od czasów Antoniusza i Kleopatry... w sumie 38 par..napisane swietnym jezykiem,ze nawet ja, ktora nie przepada za historia,wciagnelam sie na maksa,choc nie bylam przekonana do tej ksiazki polecamszczegolnie,ze jak widze mozna ja wszedzie kupic doslownie za grosze. Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: historycznie, ale i romantycznie: 16.09.09, 11:42 Jako nastolatka pochlanialam ksiazki Bunsha...chetnie bym do nich wrocila..ale zrodla brak..biblioteke najblizsza zlikwidowano.. Odpowiedz Link
nchyb Re: HISTORYCZNE 26.01.10, 11:10 mam zamiar porównać film z książkami. Na razie kupiłam 1 tom... Odpowiedz Link
4_lipka Re: HISTORYCZNE 13.05.10, 22:23 Juliette Benzoni siedmiotomowa "Katarzyna" - romans, przygoda, bardzo bogate tło historyczne (Francja XV w.). Odpowiedz Link
nchyb Re: HISTORYCZNE 14.05.10, 20:07 jakoś w połowie lat 80-tych filmowa wersja poruszała serca... Szczególnie blond panowie (w stylu jasnego Robin Hooda z tego samego okresu) de Montsalvy (bliźniaków grał jeden aktor)- niektóre serca poruszali. I jak tu było nie przeczytać potem Katarzyny... - Kryminały i sensacje Odpowiedz Link
nchyb Re: HISTORYCZNE 14.06.10, 18:30 warto poczytać o średniowieczu w Niemczech. Cykl o Nierządnicy, 4 tomy ostatni, czwarty już o Trudni, córce nierządnicy. Warte uwagi, autorstwa Iny Lorentz... Odpowiedz Link
mala200333 Re: HISTORYCZNE 01.09.10, 22:50 "Oblezona spolecznosc. Wroclawscy Zydzi w czasach nazizmu" Abracham Ascher. Odpowiedz Link
przemostegna Re: HISTORYCZNE 02.09.10, 12:30 Temat dość szeroki, ale z czystej historii polecił bym naszego Pawła Jasienice, którego lektury są nie mniej wciągające niż dobra powieść. Z powieściopisarzy polecił bym Umberto Eco(np. Imię Róży, Baudolino), i może Salmana Rushdie(Czarodziejka z Florencji). Klasyka i wyznacznik powieści historycznej to "Wojna i Pokój" Lwa Tołstoja, nawet teraz dobrze się czyta. Okres Drugiej Wojny Światowej, głośne "Łaskawe" Jonathana Littella i niedoceniane "Życie i Los" Wasilija Grossmana, dwie wybitne powieści totalne, ogólnie dużo by tu wymieniać, bo temat płodny... Odpowiedz Link