karmilla Re: SCIENCE-FICTION 26.08.08, 15:10 - Philip K. Dick - głównie Blade Runner a.k.a. Czy androidy marzą o elektronicznych owcach), choć nie tylko - bracia Strugaccy - jak dotąd przeczytałam tylko Południe XXII wiek - wrazenia średnie, ale na tyle dobre, by chcieć poznać więcej, - Lem - jak dotąd zapoznałam się tylko z Kongresem futurologicznym i Solaris i mam wyrzuty sumienia, że tyle lat trzymałam się od niego z dala (cóż, nie moja to wina, że w nazbyt młodym wieku kazano mi czytać Bajki robotów) - Roger Zelazny - obok fantasy też chyba pisywał SF. Tak dawno czytałam, że tytuły giną gdzieś w mrocznych czeluściach mojej pamięci, bo pamietam głównie jego fantasy. Na pewno SF było, pisane w duecie z Dickiem Deus Irae więcej grzechów nie pamiętam. Odpowiedz Link
tomekbarcz Re: SCIENCE-FICTION 26.08.08, 15:19 Bajki robotów byly super, widocznie lubie taki typ humoru. dla troche starszych polecam Dzienniki gwiazdowe, też Lema. aha, Solaris - kto nie czytał, ten powinien to nadrobić, choc dosyć smutne. Odpowiedz Link
tapatik Skoro lubisz Lema 14.11.08, 11:33 Od przyszłego tygodnia co środę z GW będzie można kupić całą serię książek Lema. Odpowiedz Link
karmilla Re: SCIENCE-FICTION 26.08.08, 21:36 I zupełnie nie wiem jak mogłam pominąć swoją najukochańsza książkę z tego gatunku: Kroniki Marsjańskie Raya Bradbury. Odpowiedz Link
nimway Re: SCIENCE-FICTION 27.08.08, 18:14 Frank Herbert - "Diuna", z pominięciem kolejnych tomów, w których herbert zjada własny ogon. "Diuna" zawładnęła mną 20 lat temu i ten stan trwa do dziś. Phillip K. Dick - zwłaszcza opowiadania, powieści, oprócz "Ubika" są przekombinowane, możliwqe, że to skutek uboczny nadużywania narkotyków. Moim zdaniem Dick był lepszy w krótszych formach, do zbioru opowiadań "Ostatni Pan i Władca" wracam regularnie od wielu lat. Stanisław Lem - wszystko jest znakomite; i prześmiewcza "Cyberiada" i poważna "Solaris" Kirył Bułyczow - opowiadania o mieszkańcach Guslaru, miejscowości gdzie wszystko zdarzyć się może, zwłaszcza Korneliuszowi Udałowowi. CDN. Odpowiedz Link